THE RELATIONSHIP BETWEEN SPLITTABILITY OF THE FEED PROTEIN AND MILK PRODUCTIVITY

  • Зилия Фидаилевна Фаттахова Tatar Research Institute of Agriculture, FRC Kazan Scientific Center of RAS
  • Шамиль Касымович Шакиров Tatar Research Institute of Agriculture, FRC Kazan Scientific Center of RAS
  • Галимзян Салимович Шарафутдинов Kazan State Agrarian University
Keywords: cow, feed, splittability of the protein, milk, fat, protein, “I-Sak 1026”, “Novatan 50”

Abstract

One of approaches of a solution of the problem of a feed protein in dairy cattle breeding is improved efficiency of assimilation of feed ingredients in a multi-chambered stomach of ruminants by purposefully changing these processes by the method of appropriate feed selection with a favorable ratio of nutrients in them, as well as the use of special preparations that optimize microbial fermentation of feed. In view of the above the scientific and economic experiments on sensitivity analysis of the nutritional intervention of ruminal digestion regulators “I-Sak 1026” and “Novatan 50” on milk productivity of animals were run for cows in the period of increasing the milk yield. These studies on feeding yeast culture “I-Sak 1026” were conducted under the conditions of Commercial dairy farm LLC “AK Bars Agro” of Arsky District of the Republic of Tatarstan (RT), and preparation “Novatan 50” – in the Central branch of CJSC “Biruli” of Vysokogorsky district of RT. As a result of the conducted studies, the use of these regulators has led to a positive shift in the control of the ratio of splittable and non-splitting feed protein in the diet and increase in milk productivity. Thus, the use of “I-Sak 1026” (10 g per animal per day) and “Novatan 50” (12 g per animal per day) increases the average daily milk yield in terms of the basic fat content, respectively, by 2.9 kg or 16.0 % (p<0.05), by 2.97 kg or 13.3 % (p<0.05) while optimizing the qualitative composition of milk. With the intervention of “I-Sak 1026” the mass fraction of milk fat increased by 0.14 % (p<0.05), of protein - by 0.24 % (p<0.01) in absolute values. When using “Novatan 50” there is a tendency of increasing the content of fat milk and protein milk, respectively, by 0.13% and 0.05% compared with the control.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Зилия Фидаилевна Фаттахова, Tatar Research Institute of Agriculture, FRC Kazan Scientific Center of RAS

Candidate of Biological Sciences, Senior Researcher

Шамиль Касымович Шакиров, Tatar Research Institute of Agriculture, FRC Kazan Scientific Center of RAS

Doctor of agricultural Sciences, Professor, Chief Researcher 

Галимзян Салимович Шарафутдинов, Kazan State Agrarian University

Doctor of agricultural Sciences, Professor 

References

1. ГОСТ Р 28074 − 89. Корма растительные. Метод определения растворимости сырого протеина. – М.: Госстандарт России, 1990. – 6 с.
2. Гуляева М.Е., Гуляев Е.Г. Сравнительная оценка качества молока в связи с различиями в уровнях молочной продуктивности, состоянием пищеварительного статуса и интерь-ерных показателей при различных способах содержания коров // Молочнохозяйствен-ный вестник. – 2012. − №1. – С. 23–27.
3. Карабаева М.Э. Повышение молочной продуктивности коров // Аграрный научный журнал. – 2015. – № 9. – С. 19–21.
4. Крусь Г.Н. Технология молока и молочных продуктов. – М.: Колос, 2004. – 455 с.
5. Овсянников А.И. Основы опытного дела в животноводстве. – Минск: Колос, 1976. – 302 с.
6. Петухова Е.А., Бессарабова Р.Ф., Халенева Л.Д. Зоотехнический анализ кормов. – 2-е изд., доп. и перераб. – М.: Агропромиздат, 1989. – 239 с.
7. Продуктивность и качество молока коров при скармливании импортзаменяющего АВМК / Р.Ф. Шайдуллин [и др.] // Ученые записки Казанской государственной акаде-мии ветеринарной медицины им. Н.Э. Баумана. – 2015. – Т. 224. – С. 259–263.
8. Способы нормирования концентратов и продуктивность коров / М.П. Кирилов [и др.] // Зоотехния. – 1991. − № 10. − С. 36–38.
9. Фаттахова З.Ф. Интенсивность процессов рубцового пищеварения и состояние мета-болизма лактирующих коров при применении И-Сака 1026 и Новатана 50: автореф. дис. … канд. биол. наук. – Казань, 2013. – 20 с.
10. Фаттахова З.Ф. Состояние рубцового пищеварения у коров при разной расщепляе-мости протеина // Ученые записки Казанской государственной академии ветеринарной медицины им. Н.Э. Баумана. – 2013. – Т. 213. – С. 300–303.
11. Фаттахова З.Ф. Особенности рубцового пищеварения лактирующих коров при при-менении «И-Сака 1026» // Ученые записки Казанской государственной академии вете-ринарной медицины им. Н.Э. Баумана. – 2013. – Т. 216. – С. 415–419.
12. Харитонов Е.Л. Физиология и биохимия питания молочных коров. – Боровск: Опти-ма Пресс, 2011. – 372 с.
13. Щеглов В.В., Фицев А.И. Нормирование протеинового питания высокопродуктивных коров // Зоотехния. – 1996. – № 5. – С. 9–15.
14. Annison E.F., Bryden W.L. Perspectives on ruminant nutrition and metabolism. II. Metabo-lism in ruminant tissues // Nutrition Research Reviews, 1999, No. 12, Р. 147–177.
15. Boguhn J., Kluth H., Bulang M., Engelhard T., Rodehutscord M. Effects of pressed beet pulp silage inclusion in maize-based rations on performance of high-yielding dairy cows and pa-rameters of rumen fermentation / J. Boguhn, // Аnimal., 2011, No. 4, Р. 30–39.
16. Lapierre H., Pacheco D., Berthiaume R., Ouellet D.R. et al. What is the true supply of amino acids for a dairy cow? // J. Dairy Sci., 2006, No. 89, Р. 3–14.
17. Rasmussen L.K., Nielsen B.L., Pryce J.E. et al. Risk factors associated with the incidence of ketosis in dairy cows // Animal Science, 1999, Vol. 3, P. 379−386.
Published
2018-11-08
Section
Естественные науки