MAIN DIRECTIONS OF DEVELOPMENT OF REGIONAL DAIRY-PRODUCT SUBCOMPLEX

  • Елена Александровна Лиховцова Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov
  • Людмила Юрьевна Евсюкова Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov
  • Марина Сергеевна Юркова Volga Research Institute of Economics and Organization of the Agroindustrial Complex
  • Дмитрий Валерьевич Сердобинцев Volga Research Institute of Economics and Organization of the Agroindustrial Complex
Keywords: milk-food subcomplex, trends, factors of influence, cluster development, pricing

Abstract

The trends in the development of the milk and product subcomplex of the Russian Federation and the experience of cluster development in developed countries are analyzed. The possibility of creating a cluster in the Saratov region has been substantiated. This cluster will eliminate duplication of production and selling and marketing functions of the milk market subjects, as well as reduce the total costs by more than 4% on average. According to the authors, it will lead to an increase in efficiency production and incentives for the development of infrastructure and rural areas.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Елена Александровна Лиховцова, Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov

Candidate of Agricultural Sciences, Associate Professor

Людмила Юрьевна Евсюкова, Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov

Candidate of Economic Sciences, Associate Professor

Марина Сергеевна Юркова, Volga Research Institute of Economics and Organization of the Agroindustrial Complex

Candidate of Economic Sciences,  Chief Researcher

Дмитрий Валерьевич Сердобинцев, Volga Research Institute of Economics and Organization of the Agroindustrial Complex

Candidate of Economic Sciences, Chief Researcher

References

1. Итоги 2016 года: производство молока в России снизилось на 0,2 %. – Режим доступа: http://www.dairynews.ru/news/itogi-2016-goda-proizvodstvo-moloka-v-rossii-snizi.html.
2. Каткова Е. Россия сливает молоко. Уровень потребления молока в России снижается, производство стагнирует. 08.11.2017. – Режим доступа: https://www.gazeta.ru/business/2017/11/08/10975766.shtml.
3. Материалы Федеральной службы государственной статистики РФ: официальный сайт. – Режим доступа: http://www.gks.ru.
4. Мировое потребление молока и молочных продуктов растет (2017). – Режим доступа: http://milknet.ru/news/mirovoe-potreblenie-moloka-i-molochnih-produktov-rastet-361437.
5. Минсельхоз рассчитывает на рост производства молока до 39 млн тонн за ближайшие 5 лет. (2016) // Агентство "АгроФакт" – Режим доступа: http://agroconsul.tomsk.ru/news_apk/russia/.
6. Молочная отрасль России – 2017 год // А.С. Белов, А.А. Воронин, М.Э. Жебит Национальный союз производителей молока, информационно-аналитическое агентство Milknews. – Режим доступа: https://agrovesti.net/lib/industries/dairy-farming/molochnaya-otrasl-rossii-2017-god.html.
7. О соотношении денежных доходов населения с величиной прожиточного минимума и численности малоимущего населения в целом по Российской Федерации в I квартале 2017 года. – Режим доступа: http://www.gks.ru/bgd/free/b04_03/IssWWW.exe/Stg/d02/127.htm.
8. Россия занимает 9 место в мировом рейтинге по производству молока // DairyNews.ru. – Режим доступа: http://www.dairynews.ru/news/rossiya-zanimaet-9-mesto-v-mirovom-reytinge-po-pro.html.
9. Сердобинцев Д.В., Юркова М.С., Алешина Е.А. Методы выявления и формирования инновационных территориальных кластеров в молочнопродуктовом подкомплексе АПК Поволжья // Молочнохозяйственный вестник. – 2017. – № 3 (27). – С. 212–228.
10. Цены на молоко – обзорная статья, подготовленная специалистами Экспертно-аналитического центра агробизнеса "АБ-Центр" www.ab-centre.ru. – Режим доступа: http://ab-centre.ru/page/ceny-na-moloko.
11. Юркова М.С. Особенности процесса ценообразования на продукцию сельского хозяйства в России // Научное обозрение. – 2015. – № 20. – С. 231–235.
12. Юркова М.С., Лиховцова Е.А., Геляжева Д.Н. Проблемы и перспективы современного развития молочного скотоводства // Аграрный научный журнал – 2016. – № 8 – С. 95–100.
13. Gerlinda S. Samson, Cornelis Gardebroek & Roel A. Jongeneel (2016). Explaining production expansion decisions of Dutch dairy farmers // NJAS, Wageningen Journal of Life Sciences, Vol. 76, March: P. 87–98. YRL: https://doi.org/10.1016/j.njas.2015.11.007.
14. Jan Alpmann & Vera Bitsch (2017) Dynamics of asymmetric conflict: The case of the German Milk Conflict // Food Policy, № 66: P. 62–72. – :http://dx.doi.org/10.2016/j.foodpol.2016.12.002.
15. Mar Maestre, Nigel Poole & Spencer Henson (2017). Assessing food value chain pathways, linkages and impacts for better nutrition of vulnerable groups // Food Policy, № 68: P. 31–39. – URL: http://dx.doi.org/10.1016/j.foodpol.2016.12.007.
16. Susan M. Capalbo, John M. Antle & Clark Seavert (2016). Next generation data systems and knowledge products to support agricultural producers and science-based policy decision making // Agricultural Systems. – URL: http://dx.doi.org/10.1016/j.agsy.2016.10.009.
Published
2018-11-08
Section
Экономические