Technological production line of extracts from vegetable raw materials

  • Артем Анатольевич Гуськов Tambov State Technical University
  • Юрий Викторович Родионов Tambov State Technical University
  • Сергей Александрович Анохин Tambov State Technical University
  • Игорь Александрович Елизаров Tambov State Technical University
  • Виктор Николаевич Назаров Tambov State Technical University
  • Дмитрий Вячеславович Никитин Tambov State Technical University
Keywords: extraction, processing of vegetable raw materials, vacuum technology, heat and mass transfer processes

Abstract

The technology of production of extracts from vegetable raw materials is considered in the article. The existing extracts production lines are analyzed. In order to intensify the extraction process, it is proposed to use preliminary dry impulses based on the creation and discharge of vacuum. The studies of the concentrations of dry extracted substances in the extract according to the equation of material balance under different extraction regimes were carried out. It has been established that vacuum extraction is faster in comparison with the process of simple preheating of the extractant and infusion. Different line models in accordance with production needs are proposed. Line design and technology for the production of extracts reduce energy consumption by 15%.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Артем Анатольевич Гуськов, Tambov State Technical University

Senior Teacher

Юрий Викторович Родионов, Tambov State Technical University

Doctor of Technical Sciences, Professor

Сергей Александрович Анохин, Tambov State Technical University

Senior Teacher

Игорь Александрович Елизаров, Tambov State Technical University

Candidate of Technical Sciences, Associate Professor

Виктор Николаевич Назаров, Tambov State Technical University

Candidate of Technical Sciences, Associate Professor

Дмитрий Вячеславович Никитин, Tambov State Technical University

Candidate of Technical Sciences, Associate Professor

References

1. Горбунова Е.В. Обоснование основных элементов технологии ком-плексной переработки сырья фенхеля обыкновенного: дис. … канд. с.-х. наук. – Симферополь, 2015. – 248 с.
2. Гуськов А.А., Никитин Д.В., Платицин П.С., Родионов Ю.В. Двухступенчатая жидкостно-кольцевая машина. Патент на изобретение РФ № 2551449 02.06.2014, Бюл. № 15.
3. Гуськов А.А., Родионов Ю.В., Анохин С.А., Капустин В.П., Никитин Д.В., Селиванов Ю.Т. Обоснование выбора жидкостнокольцевого вакуумного насоса для экстракционно-выпарной установки при обработке растительных материалов // Проблемы развития АПК региона. 2018. № 1 (33). С. 124-130.
4. Журавлев А.В., Бородкина А.В., Черноусов И.М. Ресурсосберегающая линия безотходной переработки семян амаранта // Технологии пищевой и перерабатывающей промышленности АПК – продукты здорового питания. 2015. № 1 (5). С. 67-71.
5. Казуб В.Т., Кошкарова А.Г., Рудобашта С.П. Экспериментальное исследование режимов экстрагирования // Современная наука и инновации. 2017. № 3 (19). С. 122-127.
6. Кудряшов В.Л., Погоржельская Н.С., Лемтюгин А.И., Алексеев В.В. Использование экстракта шиповника в безалкогольных и алкогольных напитках и его производство с применением баромембранных процессов // Пиво и напитки. 2018. № 2. С. 70-75.
7. Кузьменко С.Л., Родионов Ю.В., Капустин В.П., Никитин Д.В. Технология получения и перспективы использования концентрата из кипрея узколистного в производстве напитков // Наука в центральной России. 2017. № 5 (29). С. 92-100.
8. Потапов А.Н., Потапова М.Н. Совершенствование методов исследования процессов при экстрагировании в системах твёрдое тело – жидкость. В сборнике: Инновации в пищевой биотехнологии. Сборник трудов Международного симпозиума. Под общей редакцией А.Ю. Просекова. 2018. С. 334-339.
9. Рудобашта С.П., Гуськов А.А., Родионов Ю.В., Никитин Ю.В. Исследование и выбор режимных параметров экстрагирования биологически активных веществ из тыквы сорта «Мичуринская» // В сборнике: Сушка, хранение и переработка продукции растениеводства. Материалы международного научно-технического семинара, Посвящается 175-летию со дня рождения К.А. Тимирязева. 2018. С. 189-195.
10. Рудобашта С.П. Ресурсо- и энергосбережение в промышленных технологиях // В сборнике: Современные задачи инженерных наук. Сборник пленарных докладов Международного научно-технического Форума «Первые международные Косыгинские чтения». 2017. С. 33-41.
11. Сорокопуд А.Ф., Сорокопуд В.В., Плотников И.Б., Плотникова Л.В. Модернизация линии производства плодово-ягодных экстрактов // Техника и технология пищевых производств. 2014. № 1 (32). С. 110-114.
12. Хмелев В.Н., Цыганок С.Н., Шакура В.А. Линия производства экстрактов с применением ультразвуковых технологий // Южно-Сибирский научный вестник. 2014. № 1 (5). С. 111-113.
Published
2019-02-22
Section
Agroengineering