Prospects of deep grain processing on small enterprises

  • Александр Владимирович Анисимов Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov
Keywords: deep processing of grain, preparation of grain for grinding, drying, gluten, lysine, starch, glucose

Abstract

There is analysis of both existing basic technologies for deep grain processing – dry and wet. The article presents a schematic diagram of the technological process of deep grain processing for gluten, which is characterized by high efficiency, low energy and water consumption, quick adaptation to flour of different quality. It is shown that development of the home industrial equipment for deep grain processing, in particular the equipment for more effective grain cleaning from the outer skins, is not functionally worse than foreign samples, is a relevant task. It is significantly cheaper, can improve subsequent separation of dough into fractions and reduce energy consumption by reducing the amount of bran in it.

 

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Александр Владимирович Анисимов, Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov

Candidate of Technical Sciences, Associated Professor

References

1. Булавин, Р.Е. Глубокая переработка зерна / Р.Е.Булавин// Хлебопродукты. -2017. -№ 9. -С. 10-11.
2. Егорова, С.В. Глубокая переработка зерна с целью получения лизина /С.В. Егорова, А.С. Соколова //В сборнике: European Scientific Conference сборник статей X Международной научно-практической конференции. В 2 частях. Ответственный редактор Гуляев Герман Юрьевич. -2018. -С. 120-124.
3. Felizardo, M. P. Characterization of barley grains in different levels of pearling process/ М.Р. Felizardo, J. T. Freire// Journal of food engineering.- 2018.- -Vol.232.- р.29-35. DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2018.03.017
4. Гольдштейн, В.Г. Перспективы глубокой переработки зерна пшеницы /В.Г. Гольдштейн , Д.С. Куликов , С.А. Страхова // Пищевая промышленность.- 2018. -№ 7. -С. 14-19.
5. Едигарян, М.Б. Переработка зерна - будущее российского экспорта / М.Б.Едигарян, А.В. Захарян А.В. //Аллея науки. -2018. -Т. 4. -№ 6 (22).- С. 588-592.
6. Персиянова, Г.Е К вопросу о глубокой переработке зерна /
Г.Е, Персиянова , А.В. Персиянова , И.С. Пысь // Сборник статей 10-й Международной юбилейной научно-практической конференции в рамках 20-й Международной агропромышленной выставки "Интерагромаш-2017". -2017. -С. 541-543.
7. Павлова, О.Ю. Перспективы производства в России агропродукции глубокой переработки/О.Ю. Павлова, А.П. Лаврова// Известия Международной академии аграрного образования. -2018.- № 39. -С. 142-145.
8. Анализ рынка клейковины в России в 2013-2017 гг, прогноз на 2018-2022 г.г.[Электронный ресурс]//Агровестник.- Режим доступа:https://agrovesti.net/lib/industries/cereals/analiz-rynka-klejkoviny-v-rossii-v-2013-2017-gg-prognoz-na-2018-2022-gg.html. – (Дата обращения: 20.09.2018).
9. Импорт в Россию «клейковина пшеничная, сухая или сырая» [Электронный ресурс]//Режим доступа:http://ru-stat.com/date-M201706-201806/RU/import/world/02110900. – (Дата обращения: 20.09.2018).
10. Устинова, Л.В. Мукомольные технологии от немецких инженеров для глубокой переработки зерна /Устинова Л.В.//
Хлебопродукты. -2015. -№ 10. -С. 32-33.
11. Валитов, Ш.М. Инвестиционные проекты глубокой переработки зерна /Ш.М. Валитов , Т.Г. Давлетшин //В книге: Образование и наука: современные тренды Сер. "Научно-методическая библиотека" Чебоксары. -2016. -С. 169-180.
12. Невзоров, В.Н. Новая технология и оборудование для глубокой переработки зерна пшеницы /В.Н. Невзоров, В.Н. Холопов, И.В. Мацкевич и др.//В сборнике: Современные тенденции развития науки и производства V Международная научно-практическая конференция: в 2-х томах. Западно-Сибирский научный центр. -2017.-С. 62-66.
Published
2019-02-22
Section
Agroengineering