EFFECT OF WEATHER CONDITIONS ON THE DEVELOPMENT OF GRAPE OIDIUM IN THE STEPPE ZONE OF THE LOWER VOLGA REGION

  • Никита Валерьевич Рязанцев Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov
  • Юрий Борисович Рябушкин Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov
  • Иван Дмитриевич Есков Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov
  • Светлана Владимировна Морозова Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov
Keywords: grape, variety, oidium, macroscopic diagnostics, epiphytoty, resistance, tolerance

Abstract

The peculiarities of the oidium spread in the steppe zone of the Lower Volga region were studied on 33 grape varieties taking into account the weather conditions of this region. It has been shown that two of seven years of research were characterized by oidium epidhytotics, two years - by the disease of  medium severity, and three years  - by the mild case. The most favorable weather conditions for the disease development are identified. A macroscopic study of oidium spread has shown that different varieties of grape  have different resistance to the causative agent of the disease. The following groups of varieties were identified: unstable – Zhemchug Saba, MadLen Anzhevin, Shasla belaya; medium resistant - Aleshenkin, Bulgaria, Victoria, Ukrainka, Tsvetochniy; tolerant - Bianca; Kishmish Mirazh, Levokumsky ustoichivyi, Muscat letniy; highly resistant - Augustine, Arcadia, Vostorg, Vostorg Idealniy, Vostorg krasniy, Vostorg cherniy, GF 14-75, Kantemirovsky, Kobzar, Korinka Russkaya, Lucy Belaya, Pamyati  Negrulya, European Pleven, Smuglyanka Moldavskaya, Talisman, Ezop; very highly resistant - Bako cherniy, Kishmish Hungarian, Lediya, Nectarniy, Severniy Plechistic. For industrial cultivation in the steppe zone of the Lower Volga region, varieties characterized by increased oidium resistance are recommended.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Никита Валерьевич Рязанцев, Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov

Assistant

Юрий Борисович Рябушкин, Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov

Doctor of Agricultural Sciences, Professor

Иван Дмитриевич Есков, Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov

Doctor of Agricultural Sciences, Professor

Светлана Владимировна Морозова, Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov

Candidate of Geographical Sciences, Associate Professor

References

1. Арестова Н.О., Рябчун И.О. Влияние погодных условий на развитие вредных организ-мов виноградных растений в Ростовской области // Плодоводство и виноградарство Юга России. – 2016. – № 1 (37). – С. 171–177.
2. Доброзракова Т.Л. Сельскохозяйственная фитопатология / под ред. М.К. Хохрякова. – Л.: Колос, 1966. – 328 с.
3. Доспехов Б.А. Методика полевого опыта. – М.: Агропромиздат, 1985. – 351 с.
4. Защита растений от болезней. – 2-е изд., испр. и доп. / под ред. В.А. Шкаликова. – М.: КолосС, 2003. – 255 с.
5. Лазаревский М.А. Изучение сортов винограда. – Ростов н/Д.: Изд-во Ростов.ун-та, 1963. – 150 с.
6. Научно-прикладной справочник по климату СССР. Серия 3. Многолетние данные. – М.: Гидрометеоиздат, 1988. – Ч. 1–6. – Вып. 12. – 648 с.
7. Погода в Саратове: температура воздуха и осадки // Погода и климат. – URL: http://www.pogodaiklimat.ru/monitor.php?id=34171(дата обращения 01.03.2018).
8. Раджабов А.К. Технология ухода за виноградником. – М., 2011. –142 с.
9. Рябушкин Ю.Б., Рязанцев Н.В. Перспективные сорта винограда и элементы агротехни-ки. Рекомендации. – Саратов: Буква, 2013. – 31 с.
10. Рябушкин Ю.Б., Рязанцев Н.В. Хозяйственно-биологическая оценка сортов винограда для выращивания в Правобережье Саратовской области // Аграрный науч-ный журнал. – 2015. – № 5. – С. 23–27.
11. Талаш А.И., Трошин Л.П. О методиках оценки устойчивости сортов винограда к бионтам // Научный журнал КубГАУ. – 2013. – № 88 (04). – С. 242–251.
Published
2018-11-08
Section
Естественные науки