Formation of the strategy of food import substitution in the agrarian-oriented region

  • Мария Юрьевна Лявина Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov
Keywords: food, agrarian-oriented region, strategy, importsubstitution

Abstract

The article is devoted to the analysis of approaches to the formation of the strategy of import substitution of food in the agrarian-oriented region. The indicators characterizing the dynamics of the agricultural and food sector of the Saratov region are presented. Import-substituting strategies for certain types of food products are substantiated. The main industries that form the export food potential of the region are identified. A mathematical model for the assessment and prediction of the level of food self-sufficiency in the agrarian-oriented region is proposed. The predicted values of the level of self-sufficiency in vegetables of the Saratov region are calculated. The assessment of the possibilities of export development of a particular commodity group is made.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Мария Юрьевна Лявина, Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov

Candidate of Economic Science, Associate Professor

References

1. Крылатых Э.Н., Фролова Е.Ю. Агропродовольственная сфера: пробьется ли Россия на мировой рынок? Экспертная дискуссия Гайдаровского форума–2018 // Экономика сель-скохозяйственных и перерабатывающих предприятий. – 2018. – № 3. – С. 13–18.
2. Милосердов В.В. Санкции, эмбарго продовольствия, импортозамещение // Экономика сельского хозяйства России. – 2014. – № 11. – С. 13–20.
3. Министерство сельского хозяйства Саратовской области. – Режим доступа: http://minagro.saratov.gov.ru/targetedprograms/.
4. Мухин Н.Ю. Стратегии импортозамещения и стимулирования экспорта в экономической политике зарубежных государств // Российский внешнеэкономический вестник. – 2016. – № 2. – С. 103–112.
5. Продовольственная безопасность России и стратегия импортозамещения в условиях глобальных вызовов / А.А. Анфиногентова [и др.]; под общ. ред. И.Л. Воротникова. – Са-ратов: Издательство «Саратовский источник», 2015. – 444 с.
6. Суханова И.Ф., Лявина М.Ю.Формирование экспортного продовольственного потенциа-ла России и ее регионов в условиях импортозамещения // Аграрный научный журнал. – 2017. – № 1. – С. 80–85.
7. Территориальный орган Федеральной службы государственной статистики по Саратов-ской области. – Режим доступа: http://srtv.gks.ru.
8. Ушачев И.Г. Научные проблемы импортозамещения и формирования экспортного по-тенциала продукции агропромышленного комплекса России // АПК: Экономика, управление. – 2016. – № 1. – С. 4–22.
9. Федеральная служба государственной статистики. – Режим доступа: http://www.gks.ru/.
Published
2018-11-08
Section
Экономические