Influence of sowing time on the productivity of white lupin in the Kurgan region

  • Альбина Асхатовна Халимуллина Kurgan State Agricultural Academy named after T.S. Maltsev
  • Андрей Викторович Созинов Kurgan State Agricultural Academy named after T.S. Maltsev
Keywords: white lupine, lupinus albus L., productivity, sowing period, crop structure

Abstract

The results of a three-year field experiment to study the effect of three sowing periods on crop structure, biometric indicators and productivity of white lupine varieties of Dega and Gamma cultivated for grain are given. The experiment was conducted in 2015-2017 on leached chernozem of the experimental field of the Kurgan State Agricultural Academy in the forest-steppe zone of the Kurgan Region. The first term of sowing corresponded to the time of the onset of physical maturity of the soil (end of April - the first decade of May), the subsequent periods - in 6-8 days. The full ripeness phase was not achieved only in 2015 with the third sowing period. The best time for sowing over the years of research for both varieties was the first period — the yield of lupine grain in this variant varied from 2.5 to 14.9 t / ha.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Альбина Асхатовна Халимуллина, Kurgan State Agricultural Academy named after T.S. Maltsev

Post-graduate Student

Андрей Викторович Созинов, Kurgan State Agricultural Academy named after T.S. Maltsev

Candidate of Agricultural Sciences, Associate Professor

References

1. Гатаулина Г.Г., Медведева Н.В., Штеле А.Л., Цыгуткин А.С. Рост, развитие, урожайность и кормовая ценность сортов белого люпина (Lupinus albus L.) селекции РГАУ-МСХА имени К.А. Тимирязева // Известия ТСХА. – 2013. – Вып. 6. – С. 12–30.
2. Доспехов Б.А. Методика полевого опыта. – М.: Агропромиздат, 1985. – 351 с.
3. Дубинкина Е.А., Беляев Н.Н. Люпин белый и люпин узколистный в условиях Тамбовской области // Зернобобовые и крупяные культуры. – 2018. – № 1(25). – С. 103–106.
4. Иваненко А.С., Смирнова Г.В. Люпин белый (Lupinus albus L.) в Тю-менской области // Зернобобовые культуры – развивающееся направление в России (19–22 июля 2016 г.): сб. трудов конференции Первый международный форум / ФГБОУ ВО «Омский государственный аграрный университет им. П.А. Столыпина». – Омск: Полиграфический центр КАН, 2016. – С. 59–63.
5. Люпин белый (Lupinus albus L.). – Режим доступа: http://www.lupins.ru/white.htm.
6. Майсурян Н.А., Атабекова А.И. Люпин. – М.: Колос, 1974. – 463 с.
7. Методика государственного сортоиспытания сельскохозяйственных культур. Выпуск второй. Зерновые, крупяные, зернобобовые, кукуруза и кормовые культуры. – М.: Государственная комиссия по сортоиспытанию сельскохозяйственных культур, 1989. – 195 с.
8. Наумкин В.Н., Наумкина Л.А., Сергеева В.А. Сроки посева и урожай-ность зерна люпина в условиях Белгородской области // Достижения науки и техники АПК. – 2010. - № 04. – С. 47-48.
9. Перспективная ресурсосберегающая технология возделывания люпина: научно-практические рекомендации. – Брянск: ВНИИ люпина, 2017. – 74 с.
10. Подбор адаптивных видов и сортов кормовых трав для интенсивных сенокосов в аридных условиях Северного Прикаспия / Н.В. Тютюма [и др.] // Аграрный научный журнал. – 2018. – № 7. – С. 31–35.
11. Соколова С., Даутоков И. Культура будущего // АгроСнабФорум. – 2015. – № 5. – С. 43.
12. Соловьева Е.В., Дроздова Ю.В., Соловьева Ж.П. Семена люпина – ценный источник сбалансированного растительного белка для производства комбикормов // Научные труды КубГТУ. – 2015. – № 5. – С. 1–7.
13. Технология возделывания белого люпина в одновидовых и смешан-ных посевах: методические рекомендации / Т.Н. Слесарева[и др.]. – Брянск: ФГБНУ «НИИ люпина», 2016. – 44 с.
14. Титова В.И., Дабахова Е.В., Титова Е.О. Изучение возможности выращивания белого люпина на светло-серых лесных почвах Нижегородской области // Достижения науки и техники АПК. – 2015. – Т. 29. – № 9. – С. 32–35.
15. Цыгуткин А.С., Штеле А.Л., Андрианова Е.Н., Медведева Н.В. Ами-нокислотный состав зерна белого люпина сортов Гамма и Дега // Достижения науки и техники АПК. – 2011. – № 09. – С. 41–43.
16. Эффективность возделывания люпина белого / В.Н. Наумнин [и др.] // Аграрная наука. – 2015. – № 1. – С. 19–20.
17. Эффективность возделывания люпина белого при разных уровнях минерального питания / В.Н. Наумнин [и др.] // Зернобобовые и крупяные культуры. – 2015. – № 4 (16). – С. 61–68.
18. Gresta F. et al. Lupin Seed for the Crop-Livestock Food Chain // Ital. J. Agron, Riv. Agron, 2010, № 4: 333–340.
19. Lucas M.M. et al. The future of lupin as a protein crop in Europe // Frontiers in Plant Science, 2015, Vol. 6, Art. 705.
Published
2019-03-18
Section
Agronomy