Features of the rheological properties of aqueous suspensions based on whole-grain oil flax

  • Tatyana Borisovna Kulevatova Agricultural Research Institute for South-East Region
  • Ludmila Nikolayevna Zlobina Agricultural Research Institute for South-East Region
  • Svetlana Vitalievna Lyascheva Agricultural Research Institute for South-East Region
  • Lyubov Vladimirovna Andreyeva Agricultural Research Institute for South-East Region
Keywords: flax, viscosity of suspension, rate of viscosity change, viscograph, swelling curve

Abstract

The rheological curves of aqueous suspensions based on whole-milled flax were obtained in the experimental protocols of a Brabender viscograph in several temperature modes and features of swelling of the components were revealed. The quantitative intensity of some indicators of the rheograms was studied. The experimental technique at 200C had the highest distinguishing ability at the varietal level. The suspension based on whole-milled flax seeds of the ITIL variety had the highest viscosity.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Tatyana Borisovna Kulevatova, Agricultural Research Institute for South-East Region

Candidate of Biological Sciences, Leading Researcher

Ludmila Nikolayevna Zlobina, Agricultural Research Institute for South-East Region

Candidate of Agricultural Sciences, Researcher

Svetlana Vitalievna Lyascheva, Agricultural Research Institute for South-East Region

Candidate of Agricultural Sciences

Lyubov Vladimirovna Andreyeva, Agricultural Research Institute for South-East Region

Candidate of Agricultural Sciences, Leading Researcher

References

1. Зубцов В.А. Потребительская ценность семян льна в мучных изделиях/ В.А. Зубцов, А.Н. Стеблинин, И.Э. Миневич// Хлебопродукты. -2003.-№2.-С.21.
2. Кулеватова Т.Б. Количественная выраженность показателей вискографической оценки озимой ржи в зависимости от сорта и условий среды/Т.Б. Кулеватова, В.М. Бебякин//Зональные особенности научного обеспечения сельскохозяйственного производства. -2009.-ч.1.-С. 104-107.
3. Кулеватова Т.Б. К оценке качества зерна озимой ржи/Т.Б. Кулеватова, В.М. Бебякин, С.В. Осипова, Т.Я. Ермолаева//Аграрный вестник Юго – Востока. -2010.-№1(4).-С.24-25.
4. Кулеватова Т.Б. Методические аспекты тестирования озимой ржи на качество по реологическим свойствам водных суспензий шрота/Т.Б. Кулеватова, В.М. Бебякин, Л.В. Андреева, С.В. Осипова// Достижения науки и техники АПК. -2010.-№5.-С.27-29.
5. Лукомец В.М. Современное состояние производства и научного обеспечения льна масличного/ В.М. Лукомец, А.В. Кочегура, Л.Г. Рябенко// Материалы Международного семинара. - Торжок. -2012.-С.33-43.
6. Мелешкина Е.П. Научный подход к переработке семян льна на основе использования их фотохимического потенциала с целью создания новых пищевых продуктов с заданными свойствами// Аграрный вестник Юго – Востока, 2016. -№1-2 (14-15).-С.68-71.
7. Нуждина Н.Н. Результаты изучения качества зерна сортов озимой ржи/Н.Н. Нуждина, Т.Я. Ермолаева, Т.Б. Кулеватова, Л.В. Андреева, Л.Н. Злобина//Аграрный вестник Юго – Востока. -2016.-№1-2(14-15).-С.35-37.
8. Рожмина Т.А. Специализированные сорта и инновационные приемы производства масличного льна /Т.А. Рожмина, А.А Жученко, В.П. Понажев, И.А. Куземкин// Аграрный вестник Юго – Востока, 2016. -№1-2(14-15).-С.56-59.
Published
2019-04-29
Section
Agronomy