Quantitative and qualitative characteristics of meat productivity of edilbay rams bornin single and twin falls

  • Алексей Вячеславович Молчанов Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov
  • Карина Алексеевна Егорова Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov
Keywords: mutton, type of birth, single, twin, edilbaev breed, slaughter qualities, technological properties

Abstract

The article presents data on the slaughter indicators, chemical composition and technological properties of the meat of the edilbayev rams of different types of birth. In the course of the experiment, control slaughters of experimental rams at the age of 4 and 7 months were carried out. The slaughter qualities of rearers are evaluated. The meat of slaughter animals has been studied on the basis of  water retention, digestibility, pH, moisture content, ash, fat , protein. Meat calorie has been  calculated.

 

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Алексей Вячеславович Молчанов, Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov

Doctor of Agricultural Sciences, Professor

Карина Алексеевна Егорова, Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov

Competitor

References

1. Егорова К.А., Молчанов А.В. Убойные качества баранчиков эдильбаевской породы разных типов рождения // Аграрный научный журнал. – 2018. – № 8. – С. 16–17.
2. Ерохин А.И., Карасев Е.А., Ерохин С.А. Интенсификация производства и повышение качества мяса овец. – М.: МЭСХ, 2015. – 304 с.
3. Князьков А.В., Кравченко Н.И. Многоплодие маток в зависимости от типа их рождения // Овцы, козы, шерстяное дело. – 2003. – № 3. – С. 13–15.
4. Лушников В.П., Гиро Т.М., Хвыля С.И. Качество баранины от взрослых овцематок // Овцы, козы, шерстяное дело. – 2013. – № 4. – С. 10–13.
5. Лушников В.П., Левина Т.Ю. Динамика развития основных мышц овец куйбышевской породы разного возраста // Овцы, козы, шерстяное дело. – 2015. – № 3. – С. 29–30.
6. Молчанов А.В., Егорова К.А. Весовой рост и показатели убоя эдильбаевских баранчиков разного типа рождения // Овцы, козы, шерстяное дело. – 2017. – № 4. – С. 21.
7. Молчанов А.В., Козин А.Н. Качественные показатели баранины в зависимости от тонины шерсти // Овцы, козы, шерстяное дело. – 2017. – № 2. – С. 24–25.
8. Молчанов А.В., Лушников В.П., Абулхаиров Р. Мясная продуктивность молодняка овец разных пород аридной зоны Поволжья // Главный зоотехник. – 2011. – № 8. – С. 31–34.
Published
2019-02-22
Section
Veterinary and livestock