Increase in shelf life of meat and bone broths by electrophysical methods

  • Alexander Vasilievich Samyshin Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov
  • Felix Yakovlevich Rudik Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov
  • Natalia Lvovna Morgunova Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov
  • Galina Valerievna Plyatova Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov
  • Madina Suenchkalievna Tulieva West Kazakhstan Agrarian Technical University named after Zhangir Khan
Keywords: processing methods, ultraviolet, ultrasound, properties, installation, evaluation, shelf life

Abstract

The article presents the materials of the analysis of the microbiological state of meat broths and the duration of their sanitary and hygienic state during storage by determining the number of microorganisms. The authors propose electrophysical means of broth processing in their preparation, bottling and packaging. An ultraviolet irradiator-recirculator and upgraded steam kettle, and the boiler, equipped with an ultrasonic reactor are the equipment used in research.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Alexander Vasilievich Samyshin, Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov

Candidate of Military Sciences, Professor

Felix Yakovlevich Rudik, Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov

Doctor of Technical Sciences, Professor

Natalia Lvovna Morgunova, Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov

Candidate of Agricultural Sciences, Associate Professor

Galina Valerievna Plyatova, Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov

Magistrandt

Madina Suenchkalievna Tulieva, West Kazakhstan Agrarian Technical University named after Zhangir Khan

Candidate  of Technical Sciences

References

1. Голунова Л.Е., Лобзина М.Т. Сборник рецептур блюд и кулинарных изделий для предприятий общественного питания. 16-е изд., испр. и доп. – СПб.: Про-фи, 2015. – 408 с.
2. ГОСТ 10444.15-94. Продукты пищевые. Методы определения количества мезофильных аэробных и факультативно-анаэробных микроорганизмов. – М.: Стан-дартинформ, 1994.
3. ГОСТ 31747-2012. Продукты пищевые. Методы выявления и определения количества бактерий группы кишечных палочек (колиформных бактерий). – М.: Стандартинформ, 2012.
4. Облучатели-рециркуляторы воздуха ультрафиолетовые бактерицидные. Ру-ководство по эксплуатации. Регистрационное удостоверение Федеральной службы по надзору в сфере здравоохранения и социального развития № ФСР 2011/10308 от 6 февраля 2012. РOZIS ETRA. – Режим доступа: http://www.pozis.ru.
5. Патент на полезную модель №183067 Российская Федерация, МПК А47j27/17. Пищеварочный котел/ Рудик Ф.Я., Моргунова Н.Л., Самышин А.В., Сево-стьянова И.В.; №2017140794; заявл.23.11.2017; Бюл. № 25.
6. Рудик Ф.Я., Шильман Л.З К проблеме здорового питания населения // Вест-ник Саратовского госагроуниверситете им. Н.И. Вавилова. – 2001. – № 1. – С. 83–86.
7. Степанова И.В. Санитария и гигиена питания: учеб. пособие. – СПб.: Троиц-кий мост, 2010. – 224 с.
8. Технические условия 10.89.11-001-00493497 от 14.12.2017. Бульоны мясные натуральные из говядины и птицы / Ф.Я. Рудик, А.В. Самышин, Н.Л. Моргунова, И.В Севостьянова. – Саратов, 2017. – 14 с.
9. Тутельян В.А. Химический состав и калорийность Российских продуктов пи-тания: справочник. – М.: Дели плюс, 2012. – 284 с.
Published
2019-04-29
Section
Agroengineering