The effect of vitamin A on feed conversion and the main nutrients of the edible portion of the carcass of bulls fed on rations malt sprouts

  • Alexander Fedorovich Krisanov National research Mordovia State University named after N. P. Ogarev
  • Andrei Vladimirovich Valoshin National research Mordovia State University named after N. P. Ogarev.
Keywords: bulls, fattening, malt sprouts, meat productivity, conversion of protein and energy feed

Abstract

The data on the influence of different doses of vitamin A on feed conversion in the main nutrients of the edible portion of the carcass of bulls fed on diets with malt sprouts are given. It was found out that in this diet it is necessary to add A-vitamin supplements,  23-24 thousand IU per 100 kg of live weight. It improves average daily gains of bulls by 11.4 %, of the weight of the carcass – by 6.0 %, including pulp by 7.2 %. The content of protein in the flesh of the carcass increases by 7.6 %, fat – by 8.8 % energy –  by 8.2 %. Conversion ratio of feed protein to food protein increases by 1.23 %, of energy feed – by 0.77 %.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Alexander Fedorovich Krisanov, National research Mordovia State University named after N. P. Ogarev

Doctor of Agricultural Sciences, Professor

Andrei Vladimirovich Valoshin, National research Mordovia State University named after N. P. Ogarev.

Candidate of Agricultural Sciences, Associate Professor

References

1. Алексеев В.А. Витамины и витаминное питание молодняка свиней. – Чебоксары, 2008. – С. 121.
2. Заднепрянский И.П. Конверсия корма в основные питательные вещества съедобной части туши интенсивно выращиваемых бычков разных пород // Зоотехния. – 2017.– № 9. – С. 24–27.
3. Конверсия питательных веществ и энергии корма в съедобные части туш бычков нового типа «Вознесеновский» калмыцкой породы скота / Х.А. Амерханов [и др.] // Вестник мясного скотоводства. – 2016. – № 3. – С. 85–91.
4. Крисанов А.Ф., Лукачева В.А., Валошин А.В. А-витаминный статус и продуктивность бычков при откорме на пивной дробине // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. – 2012. – № 8 (94). – С. 95–98.
5. Кузнецов С., Кузнецов А. Роль витаминов и минеральных элементов в регуляции воспроизводительной функции коров // Зоотехния. – 2010. – № 5. – С. 11–13.
6. Любин Н.А., Любина Е.Н. Эффективность скармливания свиньям воднодиспергированных препаратов витамина А и бета-каротина // Зоотехния. – 2014. – № 8. – С. 14–15.
7. Москаленко С.П., Коробов А.П. Сенаж из упаковки и его влияние на обмен кальция и фосфора у крупного рогатого скота // Вестник Саратовского госагроуниверситета им. Н.И. Вавилова. – 2006. – № 2. – С. 20–23
8. Мысик А.Т. Состояние животноводства и инновационные пути его развития // Зоотехния. – 2017. – № 1. – С. 2–9.
9. Новиков М.Н. Конверсия протеина и энергии корма в питательные вещества мяса бычками разных // Молодой ученый. – 2010. – № 11. – Т. 2. – С. 209–210.
10. Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных: справочное пособие / под ред. А.П. Калашникова [и др.]. – 3-е изд., перераб. и доп. – М.: РАСХН – ВГНИИЖ, 2003. – 456 с.
11. Носков С.Б., Король В.Ф. Применение каротиносодержащих комплексов в птицеводстве // Зоотехния. – 2011. – № 3. – С. 21–22.
12. Оптимизация полноценного кормления мясных пород крупного рогатого скота на основе использования местных кормовых ресурсов для Юго-Восточной микрозоны Саратовской области / С.П. Москаленко [и др.] // Сб. статей Всерос. науч.-практ. конф. – Саратов, 2014. – С. 250–253.
13. Резниченко Л.В., Савченко Т.Г., Бабенко О.О. Роль бета-каротина в организме животных // Зоотехния. – 2007. – № 11. – С. 8–9.
Published
2019-05-28
Section
Veterinary and livestock