Influence of fodder "M-Feed” addition in rations on the intensity of growth and meat productivity of chicken- broilers of cross ross-308

  • Yuriy Nikolaevich Prytkov National Research Mordovia State University named after N.P. Ogarev
  • Anna Aleksandrovna Kistina National Research Mordovia State University named after N.P. Ogarev
  • Kristina Valeryevna Kiselyova National Research Mordovia State University named after N.P. Ogarev
  • Ekaterina Vladimirovna Bochkareva National Research Mordovia State University named after N.P. Ogarev.
  • Vadim Aleksandrovich Ruin National Research Mordovia State University named after N.P. Ogarev.
Keywords: feed additive, live weight, cross-country ROSS-308, average daily gain, growth energy, broiler chickens, animal feed, age

Abstract

The article presents materials on the study of the influence of the biological feed additive “M-Feed” in the rations of broiler chickens on the dynamics of live weight and average daily gains. It is determined that the highest absolute increase in live weight of the experimental bird was observed when using “M-Feed” in the amount of 400 mg per 100 g of feed in the cellular method of cultivation.

 

 

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Yuriy Nikolaevich Prytkov, National Research Mordovia State University named after N.P. Ogarev

Doctor  of  Agricultural    Sciences,  Professor

Anna Aleksandrovna Kistina, National Research Mordovia State University named after N.P. Ogarev

Doctor   of   Agricultural      Sciences,  Professor

Kristina Valeryevna Kiselyova, National Research Mordovia State University named after N.P. Ogarev

Post-graduate Student

Ekaterina Vladimirovna Bochkareva, National Research Mordovia State University named after N.P. Ogarev.

Post-graduate Student  

Vadim Aleksandrovich Ruin, National Research Mordovia State University named after N.P. Ogarev.

Student

References

СПИСОК ЛИТЕРАТУРЫ
1. Биологическая кормовая добавка в рационе цыплят-бройлеров повышает их продуктивность и улучшает состав крови / Д.Ш. Гайирбегов [и др.] // Природные ресурсы центрального региона России и их рациональное использование: материалы II Всерос. науч.-практ. конф., посвящ. 60-летию кафедры почвоведения и прикладной биологии Орловского гос. ун-та имени И.С.Тургенева. – Орел, 2018. – С.74–79.
2. Влияние добавки «REASIL HUMIC VET» на биохимические и морфологические показатели крови цыплят-бройлеров / А.А. Васильев [и др.] // Вестник АПК Ставрополья. – 2018. – № 4(32). – С. 32–35.
3. Использование добавки на основе гуминовых кислот / К.В. Корсаков [и др.] // Птицеводство. – 2018. – № 5. – С. 22–26.
4. Калашников А.П., Фисинин В.И., Щеглов В.В. Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных. – М., 2003. – 456 с.
5. Кистина А.А. Биологическое обоснование применения в кормлении кур-несушек органического селенсодержащего препарата селениум Ист // Ресурсосберегающие экологически безопасные технологии производства и переработки сельскохозяйственной продукции:материалы. XI Междунар. практ. конф. – Саранск, 2017. – С. 100–102.
6. Применение кормовых добавок с гуминовыми кислотами в птицеводстве / К.В. Корсаков [и др.] // Зоотехния. – 2018. – № 4. – С. 11–14.
7. Прытков Ю.Н., Кистина А.А. Применение хвойно-каротиновой добавки в яичном птицеводстве // Аграрный научный журнал. – 2016. – № 8. – С. 52–55.
8. Прытков Ю.Н., Кистина А.А. Научно-практическое обоснование применения препарата «Селениум Ист» в рационах кормления кур-несушек кросса Ломанн браун // Аграрный научный журнал. – 2017. – № 7. – С. 41–43.
9. Эффективность использования гидропонного зеленого корма в рационах кур-несушек / А.А. Васильев [и др.]// Аграрный научный журнал. –2015. – № 1. – С.14–17.
10. Korsakov K.V. Еfficiency of using the reasil humic vet feed additive in broiler chicken farming\Konstantin Vyacheslavovich Korsakov , Alexey Alekseevich Vasiliev, Sergey Pavlovich Moskalenko, Lyubov Alexandrovna Sivokhina, Maxim Yuryevich Kuznetsov.- International Journal of Engineering & Technology, 2018, Vol. 7 (4.38), 281–283.
11. Prytkov Y.N., Chervyakov M.Y ., Kistina A.A. Influnce of Different Dosages of Selencum Yeast in the Diets of Laying Hens Cross lohmann Brown on Metabolic Inlices and Eggy Productivity. // BIOSCIENCES BIOTECHNOLOGY RESEARCH ASIA, 2016, Vol./13(2), 991–997.
Published
2019-06-18
Section
Veterinary and livestock