Application of probiotic “stimix zoostim” in calves management

  • Фаил Сабирянович Хазиахметов Bashkir State Agrarian University
  • Фйрат Фаритович Хабиров Bashkir State Agrarian University
Keywords: calves, probiotic, body weight, average daily weight gain, coefficient of digestibility, blood, economic effect

Abstract

Introduction to the diets of calves of the dairy period of probiotic “Stimix Zoostim” based on the microorganisms Escherichia coli, Lactobacillus acidophilus, Saccharomyces cerevisiae, Bacillus subtilis, Azotobakter vinelandii, Azotobakter chroococcum in a dose of 10 ml per head per day from 10 to 20 days; at a dose of 15 ml - at the age of 21 to 90 days contributed to an increase in the average daily gain of 8.9%, a decrease in the cost of feed by 8.1% compared with the first control group, with absolute preservation of calves. The protein digestibility coefficient was 84.9% (P˂0.05), which was higher by 3.8 absolute percent.Within the physiological norm, such indicators as erythrocytes, hemoglobin, and γ-globulins have improved. These changes in the blood composition indicate a higher level of natural resistance and are characteristic of intensively growing calves. The results of the production audit showed that the economic effect per 1 head was 149.23 rubles.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Фаил Сабирянович Хазиахметов, Bashkir State Agrarian University

Doctor of Agricultural Sciences, Professor

Фйрат Фаритович Хабиров, Bashkir State Agrarian University

Candidate of Biological Sciences, Associate Professor

References

1. Авдеенко В.С., Молчанов А.В., Булатов Р.Г. Применение антиоксидантных препаратов для профилактики гестоза суягных овец // Овцы, козы, шерстяное дело. – 2016. – № 1. – С. 54–56.
2. Бирюков О.И., Самаев И.Р. Развитие и некоторые показатели неспецифических факторов резистентности баранчиков ставропольской породы при использовании пробиотического препарата «Ветом 1.1» //Аграрный научный журнал. – 2015. – № 6. – С. 7–9.
3. Влияние дрожжевых пробиотических добавок на рост и развитие молодняка крупного рогатого скота / И.Н. Миколайчик [и др.] // Вестник мясного скотоводства. – 2017. – № 1 (97). – С. 86–92.
4. Высокоэффективные микробиологические препараты нового поколения Стимикс Зоостим // Группа компаний Биоцентр. – Режим доступа: http://stimix.ru/tehnologicheskie-shemy-primeneniya-preparatov-stimix.html.
5. Камильянов А.А., Хазиахметов Ф.С. Влияние пробиотика Витафорт на продуктивные, морфологические и биохимические показатели крови ягнят // Современные проблемы науки и образования. – 2014. – № 5. – С. 753.
6. Каршин С.П., Киц Е.А., Лоптева М.С. Комплексное применение препарата Лактосепт и пробиотика Зоостим-М для профилактики эшерихиоза телят // Сборник научных трудов Всероссийского научно-исследовательского института овцеводства и козоводства. – Ставрополь, 2015. – № 8 (2). – С. 169–174.
7. L-карнитин в комбикормах для бройлеров / А.К. Османян [и др.] // Птица и птицепродукты. – 2013. – № 2. – С. 39–41.
8. Лушников В.П., Молчанов А.В. Эффективность использования стартерных и финишных комбикормов при производстве молодой баранины //Аграрный научный журнал. – 2013. – № 2. – С. 28–29.
9. Маликова М.Г., Багаутдинова А.Р. Влияние использования пробиотиков на переваримость питательных веществ в рационах телят // Кормление сельскохозяйственных животных и кормопроизводство. – 2014. – № 7. – С. 28–32.
10. Матасов А.А., Ткаченко М.Т. Эффективность использования пробиотической добавки при выращивании телят // Пути реализации Федеральной научно-технической программы развития сельского хозяйства на 2017–2025 годы: материалы Междунар. науч.-практ. конф. – Курган, 2018. – С. 565–569.
11. Меренкова В.В., Мошкина С.В. Физиологическое обоснование использования пробиотика «Бацелл» в рационе кормления телят // Пути реализации Федеральной научно-технической программы развития сельского хозяйства на 2017–2025 годы: материалы Междунар. науч.-практ. конф. – Курган, 2018. – С. 576–579.
12. Мясные качества свиней при использовании экстракта двенадцатиперстной кишки и пробиотиков / Е.И. Федюк [и др.] //Аграрный научный журнал. – 2017. – № 5. – С. 54–57.
13. Нуржанова М.А. Влияние пробиотической добавки Биодарин на потребление кормов, питательных веществ и энергии телками симментальской породы // Пути реализации Федеральной научно-технической программы развития сельского хозяйства на 2017–2025 годы: материалы Междунар. науч.-практ. конф. – Курган, 2018. – С. 605–608.
14. Родин П.В., Чучин В.Н., Молчанов А.В. Ферментные и селеносодержащие препараты в профилактике гестоза супоросных свиноматок // Вопросы нормативно-правового регулирования в ветеринарии. – 2015. – № 2. – С. 236–237.
15. Effects of paenibacillus-based probiotic (bacispecin) on growth performance, gut microflora and hematology indices in goslings / F.S. Khaziakhmetov, A.F. Khabirov, R.Kh. Avzalov, G.R. Tsapalova, Kh. Kh. Tagirov, Sh. Sh. Giniyatullin, A.E. Andreeva, F.M. Gafarova, F.A. Gafarov // Journal of Engineering and Applied Sciences, 2018, Т. 13, No. 8, Р. 6541–6545.
Published
2019-03-18
Section
Veterinary and livestock