Применение пробиотических препаратов в кормлении кур-несушек и цыплят-бройлеров (обзор)

Авторы

  • Юрий Константинович Петруша Федеральный научный центр биологических систем и агротехнологий Российской академии наук
  • Дмитрий Алексеевич Силин ФГБНУ «Федеральный научный центр биологических систем и агротехнологий Российской академии наук»
  • Святослав Валерьевич Лебедев ФГБНУ «Федеральный научный центр биологических систем и агротехнологий Российской академии наук»
  • Виктория Владимировна Гречкина ФГБНУ «Федеральный научный центр биологических систем и агротехнологий Российской академии наук»

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2023i12pp116-121

Ключевые слова:

цыплята-бройлеры, куры-несушки, пробиотики, пробиотические препараты, кормовые добавки, кормление, сельскохозяйственная птица

Аннотация

Цель данной статьи состоит в обобщении результатов исследований, полученных при изучении применения пробиотических кормовых добавок и их влияния на организмы цыплят-бройлеров и кур-несушек. На основании анализа результатов работ других авторов сделан вывод о положительном влиянии пробиотиков. Рассмотрены и проанализированы случаи применения фитобиотических препаратов, отражено их положительное влияние на организм сельскохозяйственных птиц.  Практическое значение работы состоит в том, что предлагаемые пробиотические препараты могут быть рекомендованы к использованию в птицеводстве, а также обобщенные данные о пробиотиках позволяют быстрее и качественнее понять принцип их взаимодействия с организмом и прийти к пониманию их положительного использования. Основные методы исследования: исторический и системный анализ, методы сравнения, моделирования, обобщения.

Скачивания

Данные скачивания пока недоступны.

Библиографические ссылки

Clavijo V., Fl?rez M. J. V. The gastrointestinal microbiome and its association with the control of pathogens in broiler chicken production: A review. Poult Sci. 2018;1;97(3):1006–1021.

Probiotics in poultry feed: A comprehensive review / M. E. Abd El-Hack et al. J Anim Physiol Anim Nutr (Berl). 2020;104(6):1835–1850.

Alagawany M., Abd El-Hack M. E., El-Kholy M. S. Productive performance, egg quality, blood constituents, immune functions, and antioxidant parameters in laying hens fed diets with different levels of Yucca schidigera extract. Environ Sci Pollut Res Int. 2016;Apr;23(7):6774–82.

Dietary Phytogenic Extracts Favorably Influence Productivity, Egg Quality, Blood Constituents, Antioxidant and Immunological Parameters of Laying Hens: A Meta-Analysis / A. Darmawan et al. Animals (Basel). 2022;Sep2;12(17):2278.

Research Note: Effects of riboflavin on reproductive performance and antioxidant status of duck breeders / B. Zhang et al. Poult Sci. 2020 Mar;99(3):1564–1570.

Does the gradual increase in dietary zinc oxide supplementation can affect egg quality, serum indices, and productive performance of laying hens? / M. E. Abd El-Hack et al. Trop Anim Health Prod. 2020;Mar;52(2):525–531.

Khan S., Chousalkar K. K. Salmonella Typhimurium infection disrupts but continuous feeding of Bacillus based probiotic restores gut microbiota in infected hens. J Anim Sci Biotechnol. 2020;(11):29.

Khan S., Chousalkar K. K. Short-term feeding of probiotics and synbiotics modulates caecal microbiota during Salmonella Typhimurium infection but does not reduce shedding and invasion in chickens. Appl Microbiol Biotechnol. 2020; 104:319–334.

Abdel-Wareth A. A. Effect of dietary supplementation of thymol, synbiotic and their combination on performance, egg quality and serum metabolic profile of Hy-Line Brown hens. Br Poult Sci. 2016;57:114–122.

Li L., Li W. F., Liu S. Z., Wang H. H. Probiotic fermented feed improved the production, health and nutrient utilisation of yellow-feathered broilers reared in high altitude in Tibet. Br Poult Sci. 2020;Dec;61(6):746–753.

Liu T., Tang J., Feng F. Medium-chain ?-monoglycerides improves productive performance and egg quality in aged hens associated with gut microbiota modulation. Poult Sci. 2020;Dec;99(12):7122–7132.

Ayalew H, Zhang H, Wang J, Wu S, Qiu K, Qi G, Tekeste A, Wassie T, Chanie D. Potential Feed Additives as Antibiotic Alternatives in Broiler Production. Front Vet Sci. 2022 Jun 17;9:916473.

Probiotics and potential applications for alternative poultry production systems / R. E. Jeni et al. Poult Sci. 2021;Jul;100(7):101–156.

Effects of licorice extract, probiotic, toxin binder and poultry litter biochar on performance, immune function, blood indices and liver histopathology of broilers exposed to aflatoxin-B1/ N. Rashidi et al. Poult Sci. 2020;Nov;99(11):5896–5906.

Saliu E. M., Vahjen W., Zentek J. Types and prevalence of extended-spectrum beta-lactamase producing Enterobacteriaceae in poultry. Anim Health Res Rev. 2017;Jun;18(1):46–57.

Role of Yeast and Yeast-Derived Products as Feed Additives in Broiler Nutrition / R. M. Bilal et al. Anim Biotechnol. 2021;Jun;30:1–10.

?mia?ek M., Kowalczyk J., Koncicki A. The Use of Probiotics in the Reduction of Campylobacter spp. Prevalence in Poultry. Animals (Basel). 2021;May; 10;11(5):1355.

Gilani S., Chrystal P.V., Barekatain R. Current experimental models, assessment and dietary modulations of intestinal permeability in broiler chickens. Anim Nutr. 2021;Sep;7(3):801–811.

Emami N. K., Dalloul R. A. Centennial Review: Recent developments in host-pathogen interactions during necrotic enteritis in poultry. Poult Sci. 2021; Sep;100(9):101–330.

Different combinations of probiotics improve the production performance, egg quality, and immune response of layer hens / J. L. Zhang et al. Poult Sci. 2012; Nov;91(11):2755–2760.

Probiotic Paenibacillus polymyxa 10 and Lactobacillus plantarum 16 enhance growth performance of broilers by improving the intestinal health / B. Wang et al. Anim Nutr. 2021;Sep;7(3):829–840.

Петруша Ю. К., Лебедев С. В., Гречкина В. В. Фитобиотики в кормлении сельскохозяйственной птицы (обзор) [Petrusha Yu. K., Lebedev S. V., Grechkina V. V. Phytobiotics in poultry feeding (review)]. Animal husbandry and feed production. 2022;105(1):103–118. (In Russ.)]

Effects of dietary Zn-methionine supplementation on the laying performance, egg quality, antioxidant capacity, and serum parameters of laying hens / L. L. Li et al. Poult Sci. 2019;Feb;1;98(2):923–931.

Sodium humate alters the intestinal microbiome, short-chain fatty acids, eggshell ultrastructure, and egg performance of old laying hens / C. Li et al. Front Vet Sci. 2022;Oct;12;(9):986562.

Multi-spectrometric analyses of lipoteichoic acids isolated from Lactobacillus plantarum / K. S. Jang et al. Biochem Biophys Res Commun. 2011; 407:823–830.

Chemical Compositions of Egg Yolks and Egg Quality of Laying Hens Fed Prebiotic, Probiotic, and Synbiotic Diets / S. G. Tang et al. J Food Sci. 2015; Aug;80(8):C1686–1695.

Progress on Gut Health Maintenance and Antibiotic Alternatives in Broiler Chicken Production / Q. Zhu et al. Front Nutr. 2021;Nov;17;8:692839.

Feed-additive probiotics accelerate yet antibiotics delay intestinal microbiota maturation in broiler chicken / P. Gao et al. Microbiome. 2017;Aug; 3;5(1):91.

Wyszy?ska A. K., Godlewska R. Lactic Acid Bacteria - A Promising Tool for Controlling Chicken Campylobacter Infection. Front Microbiol. 2021;Sep; 28;12:703441.

Effects of fulvic acid addition on laying performance, biochemical indices, and gut microbiota of aged hens / G. Xiao et al. Front Vet Sci. 2022;Sep; 2;9:953564.

Managing broilers gut health with antibiotic-free diets during subclinical necrotic enteritis / N. K. Emami et al. Poult Sci. 2021;May;100(5):101055.

Dietary effect of probiotics and prebiotics on broiler performance, carcass, and immunity / A. Rehman et al. Poult Sci. 2020;Dec;99(12):6946–6953.

Ren H., Zentek J., Vahjen W. Optimization of Production Parameters for Probiotic Lactobacillus Strains as Feed Additive. Molecules. 2019;Sep; 9;24(18):3286.

Ellen E. D., Bijma P. Can breeders solve mortality due to feather pecking in laying hens? Poult. Sci. 2019;98:3431–3442.

Importance of basic research on the causes of feather pecking in relation to welfare / L. B. Fijn et al. Animals. 2020:(10):213.

A novel model to explain extreme feather pecking behaviour in laying hens / H. Iffland et al. Behav. Genet. 2020;(50):41–50.

Prenatal and Early Postnatal behavioural programming in laying hens, with possible implications for the development of injurious pecking / E. N. De Haas et al. Front. Vet. Sci. 2021;8:678500.

Pecking behaviour in conventional layer hybrids and dual-purpose hens throughout the laying period / L. Rieke et al. Front. Vet. Sci. 2021;8:660400.

Kuenze W. J. Neurobiological basis of sensory perception: Welfare implications of beak trimming. Poult. Sci. 2007;86:1273–1282.

Effects of Chinese herbal mixture on performance, egg quality and blood biochemical parameters of laying hens / X. L. Li et al. J Anim Physiol Anim Nutr (Berl). 2016; Dec;100(6):1041–1049.

Feather pecking in laying hens housed in free-range or furnished-cage systems on French farms / J. Coton et al. Br. Poult. Sci. 2019;60:617–627.

Effects of litter and additional enrichment elements on the occurrence of feather pecking in pullets and laying hens – A focused review / R. Schreiter et al. Vet. Med. Sci. 2019;(5):500–507.

A meta-analysis on the effect of environmental enrichment on feather pecking and feather damage in laying hens / N. Van Staaveren et al. Poult. Sci. 2021;100:397–411.

Загрузки

Опубликован

2023-12-27

Выпуск

Раздел

Зоотехния и ветеринария

Наиболее читаемые статьи этого автора (авторов)