Evaluation of the efficiency of production of meat products for herodietic nutrition using beef produced from cross-bred Kazakh white-headed bulls
DOI:
https://doi.org/10.28983/asj.y2020i11pp83-87Keywords:
functional products, lactulose, herodietic nutrition, ham, additives, technology, meat raw materialsAbstract
The article is devoted to the development of functional meat food products made from beef obtained from crossbred steers when crossing red steppe cows with Kazakh white-headed bulls. The possibility of introducing a biologically active additive in the form of lactulose powder, as well as vitamins and minerals into the recipe of ham products is considered. To conduct research, raw meat-beef - was obtained from cross-bred steers of the same blood type on the Kazakh white-headed breed (PZK named after Lenin of the Surovikinsky district of the Volgograd region). At the same time, 3 samples of meat raw materials were selected in five-fold repeatability. The highest quality indicators were obtained by introducing lactulose in combination with ascorbic acid and calcium citrate into the recipe of sausage products. The economic efficiency of meat production is also higher for this recipe.
Downloads
References
Влияние обогащающих добавок на пищевую ценность мясных и рыбных продуктов /А.Т.Васюкова [и др.] // Известия высших учебных заведений. Пищевая технология. – 2011. – № 2–3 (320–321). – С. 11–13.
Голунова Л.Е. Сборник рецептур блюд и кулинарных изделий для предприятий общественного питания. – СПб.: Профикс, 2003. – 584 с.
Долгова В.А., Храмова В.Н., ЧмулевИ.С. Эффективность введения лактулозосодержащих БАД в рецептуры изделий колбасных вареных // Современные наукоемкие технологии. – 2012. – № 3. – С. 53–54.
Литвинова В.А., Журавко Е.В.Композиция мясорастительных полуфабрикатов // Патент РФ № 2012103091. 2012. Бюл. № 12.
Механизмы повышения эффективности отраслей пищевой и перерабатывающей промышленности Центрального федерального округа / В.Н. Иванова[и др.]. – М.: Финансы и статистика, 2016. – 206 с.
Применение нетрадиционного сырья в рецептурах кулинарных изделий / Т.В.Першакова[и др.] // Известия высших учебных заведений. Пищевая технология. – 2011. – № 1 (319). – С. 36–37.
Самченко О.Н., Вершинина А.Г., КаленикТ.К. Полуфабрикат мясорастительный рубленый // Патент РФ № 2464817. 2012. Бюл. № 30.
Справочник технолога колбасного производства / И.А. Рогов [и др.]. –М.: Колос, 1993. – 431 с.
Суммарная антиоксидантная активность растительных экстрактов /Л.В.Драчева[и др.]// Пищеваяпромышленность. – 2011. – № 9. – С. 44–45.
Эффективностьскрещиваниякоровкраснойстепнойпородысбыкамиказахскойбелоголовойпородынаувеличениемяснойпродуктивностииулучшениекачестваговядины / И.Ф. Горлов [идр.] // Животноводство и кормопроизводство. – 2019. – Т. 102. – № 4. – С. 98–105.
Method for producing environmentally safe meat in radioactively contaminated area / I.F. Gorlov et al. // Asian Journal of Animal Sciences, 2016,Vol. 10, No. 1, Р. 99–105.
Roberfroid M.B. Global new on functional foods: European perspectives // British J. Nutrition, 2002, Vol. 88,No. 2, P. 133–138
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 The Agrarian Scientific Journal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.