Efficiency of new methods of cultivation of various varieties and hybrids of table beet in the conditions of irrigation in the Astrakhan region

Authors

  • Anastasia Nikolaevna Bondarenko Pre-Caspian agricultural Federal scientific center of the Russian Academy of Sciences
  • Oksana Vladimirovna Kostyrenko Pre-Caspian agricultural Federal research center of the Russian Academy of Sciences

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2021i4pp4-7

Keywords:

table beet, variety, hybrid, water consumption coefficient, yield, growth stimulators

Abstract

Vegetable roots, including table beets, are valuable, irreplaceable components of a rational human diet. A positive feature of this crop is the good keeping quality of its root crops, which ensures year-round consumption of fresh products. During 2019-2020, research on cultivating varieties and hybrids of table beet was conducted at the experimental irrigated area of the Federal state budgetary INSTITUTION "PAFSC RAS". As a result of the field experience, a high-yielding variety of Ethiopian Was identified, which more economically spent water on the formation of marketable products. The lowest water consumption coefficient of 73.7 m3 / t was obtained in the variant using leaf treatment with Aminovit. The maximum biological yield of 83.3 t / ha for this variety was obtained on the variant with leaf treatment with complex mineral fertilizer Aminovit. With these indicators, the increase to the control was +19.9 t / ha. The commercial yield was 61.3 t / ha, while the percentage of marketability was 74.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Anastasia Nikolaevna Bondarenko, Pre-Caspian agricultural Federal scientific center of the Russian Academy of Sciences

doctor of agricultural sciences

Oksana Vladimirovna Kostyrenko, Pre-Caspian agricultural Federal research center of the Russian Academy of Sciences

Junior Researcher

References

Андрианов С.А., Никольская Г.В. Урожайность и качество отечественных сортов и гибридов свеклы столовой // Сб. науч. трудов по овощеводству и бахчеводству к 75-летию Всероссийского НИИ овощеводства. – М., 2006. – Т. 2. – С. 68–73.

Ахмедов А.Д., Джамалетдинова Е.Э., Засимов А.Е. Продуктивность овощных культур при капельном поливе в условиях Волго-Донского междуречья // Известия нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. – 2018. – №1(49). – С. 161–167

Ахмедов А.Д. Капельное орошение овощных культур в условиях Волго-Донского междуречья // Известия нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. – 2018. – № 4(52). – С. 36–42.

Белик В.Ф. Методика в овощеводстве и бахчеводстве. – М.: Колос, 1982. – С. 32–35.

Бородычев В.В., Болдырь А.И., Гуренко В.М, Дмитриенко О.М. Особенности минерального питания овощей при капельном орошении // Картофель и овощи. – 2005. – № 5. – С. 17–19.

Бородычев В.В. Современные технологии капельного орошения овощных культур. – Коломна: Радуга, 2010. – 241 с.

Доспехов Б.А. Методика полевого опыта.– М.: Агропромиздат, 1985.– 315 с.

Жидков В.М., Хрипченко А.В. Влияние обработки почвы и внесения гербицидов на урожайность столовой свеклы при капельном орошении в Нижнем Поволжье // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее образование. – 2014. – № 4. – С. 46–49.

Кизяев Б.М., Бородычев В.В., Гуренко В.М., Майер А.В. Перспективные разработки в области капельного орошения // Пути повышения продуктивности орошаемых агроландшафтов в условиях аридного земледелия: сб. научных трудов / ПНИИАЗ. – М., 2012. – С. 78–86.

Кузнецова Н.В., Степанова Н.Е. Урожайность и качество корнеплодов столовой свеклы сорта Болтарди на орошаемых землях Нижнего Поволжья // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее образовние. – 2009. – № 4. – С. 52–57.

Литвинов С.С. Методика полевого опыта в овощеводстве / ВНИИ овощеводства. – М., 2011. – 648 с.

Методика Государственного сортоиспытания сельскохозяйственных культур. Вып. 4. Картофель, овощные и бахчевые культуры / Министерство сельского хозяйства РФ. – М., 2015. – 61 с.

Методическое руководство по проведению регистрационных испытаний агрохимикатов в сельском хозяйстве: производственно практическое издание / Министерство сельского хозяйства РФ. – М., 2018. – 132 с.

Опытное дело в полеводстве / Г.Ф. Никитенко [и др.]. – М.: Сельхозиздат, 1982. – 190 с.

Соловьева О.А., Лихоманова М.А. Энергетическая оценка режимов орошения при возделывание овощных культур в условиях Волгоградской области // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. – 2018. – № 3. – С. 172–178.

Степанова Н.Е. Урожайность столовой свеклы в зависимости от режимов капельного орошения и доз удобрений // Плодородие. – 2008. – № 1. – С. 29–20.

Сюбаева А.О., Титова В.И. Эффективность биологического удобрения Азофобактерин-АФ на столовой свекле // Достижения науки и техники АПК. – 2015. – Т. 29. – № 1. – С. 36–38.

Ходяков, Е.А., Осинкин В.В., Русаков А.В. Улучшение водного режима и удобренности почвы для повышения урожайности перца и столовой свеклы в аридной зоне России // Научный альманах. – 2016. – № 1–3(15). – С. 55–58.

Челобанов Н.В. Земледелие в Астраханской области. – Астрахань: Изд-во Факел, 1998. – 432 с.

Published

2021-04-22

Issue

Section

Agronomy

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2