Efficiency of new methods of cultivation of various varieties and hybrids of table beet in the conditions of irrigation in the Astrakhan region
DOI:
https://doi.org/10.28983/asj.y2021i4pp4-7Keywords:
table beet, variety, hybrid, water consumption coefficient, yield, growth stimulatorsAbstract
Vegetable roots, including table beets, are valuable, irreplaceable components of a rational human diet. A positive feature of this crop is the good keeping quality of its root crops, which ensures year-round consumption of fresh products. During 2019-2020, research on cultivating varieties and hybrids of table beet was conducted at the experimental irrigated area of the Federal state budgetary INSTITUTION "PAFSC RAS". As a result of the field experience, a high-yielding variety of Ethiopian Was identified, which more economically spent water on the formation of marketable products. The lowest water consumption coefficient of 73.7 m3 / t was obtained in the variant using leaf treatment with Aminovit. The maximum biological yield of 83.3 t / ha for this variety was obtained on the variant with leaf treatment with complex mineral fertilizer Aminovit. With these indicators, the increase to the control was +19.9 t / ha. The commercial yield was 61.3 t / ha, while the percentage of marketability was 74.
Downloads
References
Андрианов С.А., Никольская Г.В. Урожайность и качество отечественных сортов и гибридов свеклы столовой // Сб. науч. трудов по овощеводству и бахчеводству к 75-летию Всероссийского НИИ овощеводства. – М., 2006. – Т. 2. – С. 68–73.
Ахмедов А.Д., Джамалетдинова Е.Э., Засимов А.Е. Продуктивность овощных культур при капельном поливе в условиях Волго-Донского междуречья // Известия нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. – 2018. – №1(49). – С. 161–167
Ахмедов А.Д. Капельное орошение овощных культур в условиях Волго-Донского междуречья // Известия нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. – 2018. – № 4(52). – С. 36–42.
Белик В.Ф. Методика в овощеводстве и бахчеводстве. – М.: Колос, 1982. – С. 32–35.
Бородычев В.В., Болдырь А.И., Гуренко В.М, Дмитриенко О.М. Особенности минерального питания овощей при капельном орошении // Картофель и овощи. – 2005. – № 5. – С. 17–19.
Бородычев В.В. Современные технологии капельного орошения овощных культур. – Коломна: Радуга, 2010. – 241 с.
Доспехов Б.А. Методика полевого опыта.– М.: Агропромиздат, 1985.– 315 с.
Жидков В.М., Хрипченко А.В. Влияние обработки почвы и внесения гербицидов на урожайность столовой свеклы при капельном орошении в Нижнем Поволжье // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее образование. – 2014. – № 4. – С. 46–49.
Кизяев Б.М., Бородычев В.В., Гуренко В.М., Майер А.В. Перспективные разработки в области капельного орошения // Пути повышения продуктивности орошаемых агроландшафтов в условиях аридного земледелия: сб. научных трудов / ПНИИАЗ. – М., 2012. – С. 78–86.
Кузнецова Н.В., Степанова Н.Е. Урожайность и качество корнеплодов столовой свеклы сорта Болтарди на орошаемых землях Нижнего Поволжья // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее образовние. – 2009. – № 4. – С. 52–57.
Литвинов С.С. Методика полевого опыта в овощеводстве / ВНИИ овощеводства. – М., 2011. – 648 с.
Методика Государственного сортоиспытания сельскохозяйственных культур. Вып. 4. Картофель, овощные и бахчевые культуры / Министерство сельского хозяйства РФ. – М., 2015. – 61 с.
Методическое руководство по проведению регистрационных испытаний агрохимикатов в сельском хозяйстве: производственно практическое издание / Министерство сельского хозяйства РФ. – М., 2018. – 132 с.
Опытное дело в полеводстве / Г.Ф. Никитенко [и др.]. – М.: Сельхозиздат, 1982. – 190 с.
Соловьева О.А., Лихоманова М.А. Энергетическая оценка режимов орошения при возделывание овощных культур в условиях Волгоградской области // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. – 2018. – № 3. – С. 172–178.
Степанова Н.Е. Урожайность столовой свеклы в зависимости от режимов капельного орошения и доз удобрений // Плодородие. – 2008. – № 1. – С. 29–20.
Сюбаева А.О., Титова В.И. Эффективность биологического удобрения Азофобактерин-АФ на столовой свекле // Достижения науки и техники АПК. – 2015. – Т. 29. – № 1. – С. 36–38.
Ходяков, Е.А., Осинкин В.В., Русаков А.В. Улучшение водного режима и удобренности почвы для повышения урожайности перца и столовой свеклы в аридной зоне России // Научный альманах. – 2016. – № 1–3(15). – С. 55–58.
Челобанов Н.В. Земледелие в Астраханской области. – Астрахань: Изд-во Факел, 1998. – 432 с.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 The Agrarian Scientific Journal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.