Efficiency of using modern growth-stimulating preparations in cultivating cab-bage white in the Astrakhan region arid zone

Authors

  • Anastasia Nikolaevna Bondarenko Pre-Caspian Agricultural Federal Research Center of the Russian Academy of Sciences
  • Oksana Vladimirovna Kostyrenko Pre-Caspian Agricultural Federal Research Center of the Russian Academy of Sciences
  • Evgeny Nikolaevich Petrov Pre-Caspian Agricultural Federal Research Center of the Russian Academy of Sciences

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2021i10pp13-17

Keywords:

white cabbage, variety, hybrid, yield, growth stimulators, economic efficiency

Abstract

In the pilot irrigated field of FSBNU "PAFNTS RAS" during 2019-2020. research was carried out on the cultivation of cabbage varieties and hybrids. So, according to the results of the field experience, the high-yielding hybrid of The Hague F1 was allocated. The maximum biological yield (64.6 t/ha) of this hybrid was obtained on a variant with sheet treatment with the synthetic preparation Novosil. With such indicators, the increase to control was + 18.5 t/ha. The commercial yield of 57.7 tons/ha was 89.2%. Thus, with the maximum level of profitability, The Hague hybrid turned out to be F1 on a sheet-processed version by the Novosil growth regulator, which amounted to 172.1% with a total production cost of 318.1 thousand rubles. Net income per hectare amounted to 547.4 thousand rubles.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Белик В. Ф. Методика в овощеводстве и бахчеводстве. М., 1982. С. 32–35.

Бородычев В. В., Щепотько Н. А. Обработка почвы, минеральное питание и капельное орошение капусты белокочанной в Нижнем Поволжье. Плодородие. 2017. № 3. С. 23–25.

Бородычев В. В. Современные технологии капельного орошения овощных культур. – Коломна, 2010. 241 с.

Ваниян С. С., Вишнякова А. Ф. Эффективность удобрения и орошения белокачанной капусты // Картофель и овощи. 2003. №6. С. 4–6.

Доспехов Б. А. Методика полевого опыта. М., 1985. 315 с.

Ирков И. И., Костенко Г. А, Монахос Г. Ф. Технология производства белокочанной капусты // Картофель и овощи. 2014. № 1. С. 3–9.

Кизяев Б. М., Бородычев В. В., Гуренко В. М., Майер А. В. Перспективные разработки в области капельного орошения // Пути повышения продуктивности орошаемых агроландшафтов в условиях аридного земледелия: сб. научных трудов. М., 2012. С. 78–86.

Литвинов С. С. Методика полевого опыта в овощеводстве. М., 2011. 648с.

Методика Государственного сортоиспытания сельскохозяйственных культур. Выпуск четвертый картофель, овощные и бахчевые культуры. М., 2015. 61 с.

Методическое руководство по проведению регистрационных испытаний агрохимикатов в сельском хозяйстве: производственно практическое издание. М., 2018. 132 с.

Никитенко Г. Ф. Опытное дело в полеводстве. М., 1982. 190 с.

Пронько Н. А., Рябцева Т. Г. Водопотребление капусты белокочанной при капельном орошении в Саратовском правобережье // Аграрный научный журнал. 2018. №1.

Селиванова М. В. Влияние минеральных удобрений и биологически активных веществ на продуктивность капусты белокочанной // Проблемы и перспективы развития АПК России. 2017. С. 69–72.

Челобанов Н. В. Земледелие в Астраханской области. Астрахань, 1998. 432 с.

Шпилько А. В. Методика определения экономической эффективности технологий и сельскохозяйственной техники. Ч. 1. M., 1998. 331 с.

Эффективность сельскохозяйственного производства (методические рекомендации) / под ред. И.С. Санду, В.А. Свободина, В.И. Нечаева, М.В. Косолаповой, В.Ф. Федоренко. М., 2013. С. 46–50.

Chase E., Susan A. Cabbage Stump // Journal of Education. 2019. No. 42. P.158-159. DOI: 10.1177/002205749504200909.

Routoula El. The sweet smell of sweat and cabbage // Nature Reviews Chemistry. 2019. P. 35-40. DOI: 10.1038/s41570-019-0112-4.

Published

2021-11-17

Issue

Section

Agronomy

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2