Justification of mathematical models of variable heat supply during grain drying

Authors

  • Mikhail Gennadyevich Zagoruiko Federal Scientific Agroengineering Center VIM
  • Marina Evgenievna Belyshkina Federal Scientific Agroengineering Center VIM
  • Roman Aleksandrovich Marin LLC “MPC OKB for Heat Generators and Dryers”
  • Igor Andreevich Bashmakov Federal Scientific Agroengineering Center VIM

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2021i11pp87-92

Keywords:

seed, temperature, oscillating drying, mode, kinetics, experiment, mathematical model

Abstract

The article presents the results of studies of the efficiency of drying grain by reducing the specific energy consumption, allowing improving the quality of the resulting products and in-creasing the productivity of drying. The achievement of the results was a mathematical model, which was based on the general laws of heat and mass transfer, reflecting the specific features of the research. It is not that most continuous dryers for bulk materials have several zones with different parameters of the input and output-drying substance, which carry out drying under variable dynamic conditions.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Лыков А. В. Теория сушки. М.: Энергия, 1968. 470 с.

Испирян Р.А., Клингер А. В., Пузырев Н. М., Испирян С. Р. Математическое моделирование переноса тепла и вещества при решении инженерных задач. Тверь, 2002. 100 с.

Сажин Б. С. Основы техники сушки. М.: Химия, 1984. 320 с.

Абашкин С. Н., Андреев В. П., Багров Б. О., Багров О. Н., Бажанов Л. Н., Берлин З. Л., Бойцова Н. Г. Справочник теплоэнергетика предприятий цветной металлургии. М., 1982. 456 с.

Загоруйко М. Г., Павлов С. А. Исследование кинетики досушки зерна на складе // Аграрный научный журнал. 2020. № 12. С. 87–89.

Дорохов А. С. Эффективность оценки качества сельскохозяйственной техники и запасных частей // Вестник Федерального государственного образовательного учреждения высшего профессионального образования «Московский государственный агроинженерный университет имени В.П. Горячкина». 2015. № 1 (65). С. 31–35.

Shen L., Gao M., Zhu Y., Liu C., Zheng X. Microwave drying of germinated brown rice: Correlation of drying characteristics with the final quality. Innovative Food Science and Emerging Technologies. 2021. 70.102673.

Sousa T. L. D., Sousa K. A. D., Santos D. C. D., Resende O., Egea M. B. Bioingredient produced with fermentation of corn bran and «Cerrado» cashew byproduct using Rhizopus oligosporus and forced-air oven drying: Mathematical modeling and evaluation of quality parameters. Bioactive Carbohydrates and Dietary Fibre. 2021. 26.100262.

Charmongkolpradit S., Somboon T., Phatchana R., Sang-Aroon W., Tanwanichkul B.. Influence of drying temperature on anthocyanin and moisture contents in purple waxy corn kernel using a tunnel dryer. Case Studies in Thermal Engineering. 2021. 25. 100886.

Published

2021-11-29

Issue

Section

Agroengineering

Most read articles by the same author(s)

<< < 2 3 4