The quality of root crops and sugar yield in the cultivation of modern hybrids of Sesvanderhave sugar beet in the fields in the Lipetsk region

Authors

  • Valentina Andreevna Gulidova Yelets state University named I.A. Bunin

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2023i1pp11-16

Keywords:

sugar beet, hybrids, technological quality, molasses-forming substances, refined sugar, yield, standard sugar losses

Abstract

This article presents a comparative characteristic of sugar beet hybrids of the Belgian company Sesvanderhave. The studied hybrids (Leopard, Original, Cheyenne, Crocodile) in the conditions of the Lipetsk region on leached heavy loamy chernozem showed high yield and good sugar content of root crops. They are technologically advanced in the cleaning and processing of raw materials. All Sesvanderhave hybrids have shown excellent technological qualities of root crops, providing a high yield of crystalline sugar. The content of non-sugary substances (K+, Na+, ?-amine nitrogen (?-NH2) in root crops was below the permissible norms, which positively affected the gross yield of refined sugar. Of the four sugar beet hybrids in the Lipetsk region, the Crocodile hybrid turned out to be the most productive, providing a sugar yield of 10.67 t/ha, the excess of the sweet product over other hybrids was: Leopard - by 0.94 t/ha, the Original - by 0.61, Cheyenne - by 0.58 t/ha. The Crocodile also formed root crops with a higher sugar content (17.70%), but at the same time, taking into account molasses-forming substances, it had maximum standard sugar losses (1.11%). The Leopard showed the lowest productivity of the purified sweet product - 9.73 t/ha, its root crops, taking into account standard sugar losses, were with the lowest sugar content (15.77%).

Downloads

Download data is not yet available.

References

Апасов И. В., Бартенев И. И., Путилина Л. Н. Методические указания по организации производственных испытаний гибридов сахарной свеклы. Рамонь: РЭА, 2018. 50 с.

Балабанова Г. И. Инновации в технологии сахара как основа снижения ресурсозатрат в производстве // Сахарная свекла. 2009. № 6. С. 2–7.

Государственный реестр селекционных достижений, допущенных к использованию. Т.1. Сорта растений. М.: Росинформагротех, 2021. С. 134–141.

ГОСТ 53036-2008. Свекла сахарная. Методы испытаний. М.: Стандартинформ, 2009.12 с.

Гулидова В. А. Технологические качества гибридов сахарной свеклы фирмы KWS в условиях северо-запада ЦЧР // Вестник Мичуринского ГАУ. 2021. № 1 (64). С.15–20.

Даутова З. Ф., Алимгафаров Р. . Химический состав корнеплода сахарной свёклы // Современные наукоемкие технологии. 2013. № 9. С. 12–13.

Доспехов Б. А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследования). М.: Альянс, 2011. 351с.

Зубенко В. Ф., Маковецкий К. А., Устименко-Бакумовский А. В. Улучшение технологических качеств сахарной свеклы. Киев: Урожай, 1989. 208 с.

Инструкция по химико-техническому контролю и учету свеклосахарного производства ВНИИСП. Киев,1983. 476 с.

Кульнева Н. Г., Голыбин В. А., Федорук В. А. Санитарно-гигиеническое обеспечение продукции сахарного производства // Гигиена и санитария. 2015. № 94(9). С. 57–61.

Кухар В. Н., Чернявский А. П., Чернявская Л. И., Моканюк Ю. А. Эффективность переработки сахарной свеклы в зависимости от ее технологических качеств и особенностей ведения процесса / /Сахар. 2020. № 1. С. 19–31.

Чернявская Л. И. Методики определения основных меласообразовательных элементов в свекле и продуктах ее переработки // Сахар. 2006. № 7. С. 34–40.

Чернявская Л. И. Определение азотистых веществ // Сахар. 2006. № 8. С. 29–32.

Шпаар Д., Дрегер Д., Захаренко А. Сахарная свёкла (выращивание, уборка и хранение) / под общ. ред. Д. Шпаар. М.: ИД ООО «DLV AГРОДЕЛО», 2012. 315 с.

Fasahat P., Agaezade M., Jabbari L. Sucrose аccumulation in sugar beet: from fodder beet breeding to genomic selection // Sugar technology. 2018. No. 20. Р. 635–644.

Glattkowski H., Thielecke К. Neue Formel zur Bewertung des technischen Wertes von Zuckerr?ben // Zuckerr?be. 1995. № 1. S. 42–44.

Hoffmann C. Zuckerr?ben als Rohstoff. Die technische Qualit?t als Voraussetzung f?r eine effiziente Verarbeitung. Weender Druckerei GmbH &B Co. KG, G?ttingen.: Saur, 2006. 200 s.

M?rl?nder B., Glattkowski H., Buchholz K. Development of a formula for assessing the technical quality of sugar beet in Germany. IIRB, 59th Congress.1996. P. 343–352.

Radivojevi? S. Yield and technological quality of modern sugar beet varieties in the Republic of Serbia // Food Processing, Quality and Safety. 2008. Т. 35. No. 2. Р. 53–57.

Published

2023-01-24

Issue

Section

Agronomy