Feeding microalgae is the key to increasing the economic efficiency of milk production

Authors

  • Alexei Alekseevich Vasiliev Moscow State Academy of Veterinary Medicine and Biotechnology – MBA named after K.I. Scriabin
  • Maxim Viktorovich Syrovatskiy Moscow State Academy of Veterinary Medicine and Biotechnology – MBA named after K.I. Scriabin
  • Nina Mikhailovna Kurilova Moscow State Academy of Veterinary Medicine and Biotechnology - MBA named after K.I. Scriabin

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2023i8pp49-53

Keywords:

feed, feeding, microalgae, dairy cows, economic efficiency

Abstract

The article discusses the results of feeding green microscopic aquatic plants Chlorella Vulgaris to black-and-white cows. Drinking a suspension of chlorella to fresh cows for 99 days of lactation showed that feeding a suspension of chlorella kept the average daily milk yield of the cows of the experimental group, in the transitional spring-summer season, at a high level during the entire accounting period. The average daily milk yield in the experimental group of first-calf heifers was 9.3 % higher than in the experimental group. This made it possible to milk in the experimental group, on average, one head more milk in its natural form than in the control group by 250.5 liters. Additional milk yield in the experimental group, in terms of the basic milk fat content of 3.4 %, amounted to 547.5 liters, and the profit from the sale of this milk per 1 head of the experimental group was more by 16.6 thousand rubles, compared with the control. The use of chlorella suspension in feeding cows of the 2-nd and 3-rd lactations shows that 534.2 liters of milk can be additionally obtained from one cow in 99 days, based on a basic fat content of 3.4 %. Additional profit from the sale of milk per 1 cow, in this case, will be 16.1 thousand rubles.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Богданов Н. И. Суспензия хлореллы в рационе сельскохозяйственных животных. 2-е изд., перераб. и доп. Пенза, 2007. 48 с.

Богданова А. А. Влияние скармливания суспензии хлореллы на показатели молочной продуктивности лактирующих коров ярославской породы // Вестник АПК Верхневолжья. 2015. № 1(29). С. 82–85.

Рекомендации по использованию гидропонических зелёных кормов в рационах крупного рогатого скота / А. А. Васильев [и др.]. Саратов, 2013. 36 с.

Викторов П. И., Менькин В. К. Методика и организация зоотехнических опытов. М.: Агропромиздат, 1991. 110 с.

Лакин Г. Ф. Биометрия. М.: Высш. шк., 1990. 253 с.

области / С. П. Москаленко [и др.] // Аграрная наука в XXI веке: проблемы и перспективы: материалы VIII Всерос. науч.-практ. конф. Саратов, 2014. С. 250–253.

Сушина А. С. Эффект использования хлореллы в качестве кормовой добавки // Студенческий вестник. 2021. № 21-5(166). С. 21–24.

Суспензия хлореллы как биостимулятор в кормлении молодняка крупного рогатого скота / М. В. Фролова [и др.] // Аграрно-пищевые инновации. 2019. № 2(6). С. 34–39.

Фролова М., Сложенкина М., Мосолов А. Микроводоросли – естественный биостимулятор роста // Животноводство России. 2021. № 9. С. 55–56.

Хирамагомедова П. М. Влияние суспензии хлорелы на молочную продуктивность первотелок // Современные проблемы и перспективы агропромышленного комплекса Республики Дагестан: материалы регион. науч. конф., посвящ. году науки и технологий. Махачкала, 2021. С. 50–63.

Published

2023-08-31

Issue

Section

Zootechnics and veterinary

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>