Features of calves’ meat productivity formation with different energy nutritional value of forage

Authors

  • Anatoly Anatolievich Velmatov Mordovia Research Institute of Agriculture
  • Alexander Mikhailovich Guryanov Mordovia Research Institute of Agriculture
  • Anatoly Рavlovich Velmatov Mordovia Research Institute of Agriculture

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2023i9pp76-81

Keywords:

breed, calves, feeding, growth, slaughter qualities, fat, protein

Abstract

An increase in the level of nutrients in calves diets with a 87.5% Holstein blood genotype by 10-20% compared with the Animal Science Center norms contributes to a significant (P? 0.999) increase in live weight (by 39-73.8 kg). By carcass weight, the bulls of the first and second experimental groups outperformed analogues from the control group by 26.0–52.1 kg (P?0.999), by carcass yield by 2.41–3.92% (P?0.999), by slaughter yield 2.39–4.0% (P?0.999). According to the yield of internal fat, the superiority of the bulls of the first and second experimental groups in comparison with the control group was 0.44–1.64 kg, or 5.2–19.4%. The bulls of the second experimental group differed in their hams and developed musculine torso. The meat index of the experimental bulls is higher compared to the control group by 0.13–0.39%. An increase in the level of feeding by 10-20% in bulls’ diets contributes to a significant increase by 21.1-34.7% in protein and fat carcasses. Hence, the optimization of breeding system and feeding conditions for Holsteinized animals allows  maximizing their genetically determined productivity potential.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Мясные качества бычков симментальской породы и ее помесей с голштинской / А. Вельматов ?и др.? // Главный зоотехник. 2020. № 5. С. 30–38.

Направленное выращивание молодняка при интенсификации скотоводства / Л. Н. Гамко ?и др.?. Брянск: Изд-во Брянской ГСХА, 2011. 86 с.

Влияние величины племенной ценности голштинских быков на прирост живой массы / А. И. Голубков ?и др.? // Вестник КрасГАУ. 2018. № 6. С. 87–94.

Интенсификация производства продуктов мясного скотоводства на основе прогрессивных технологий селекции и кормления животных / И. Ф. Горлов ?и др.?. Элиста: Изд-во Калмыц. ун-та, 2017. 229 с.

Влияние голштинской породы на убойные качества скота / И. М. Дунин ?и др.? // Молочное и мясное скотоводство. 1997. № 2. С. 21–23.

Новая популяция красно-пестрого молочного скота / И. М. Дунин ?и др.?. М.: ВНИИплем, 1998. 279 с.

Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных. Справочное пособие. 3-е изд., перераб. и доп. / А. П. Калашникова ?и др.?. М., 2003. 456 с.

Создание новых высокопродуктивных типов и популяций молочного скота / П. С. Катмаков ?и др.?. Ульяновск: Изд-во УГСХА, 2010. 242 с.

Направленное выращивание молодняка / А. П. Курдеко ?и др.?. Горки: УО БГСХА, 2011. 88 с.

Методические рекомендации по изучению мясной продуктивности и качества мяса крупного рогатого скота / Д. Л. Левантин ?и др.?; ВАСХНИЛ, ВНИИ животноводства, ВНИИ мясной промышленности. Дубровицы, 1977. 54 с.

Плохинский Н. А. Руководства по биометрии для зоотехников: учеб. пособие. М.: Колос, 1969. 256 с.

Сиротинин В. И. Выращивание молодняка в скотоводстве: учеб. пособие. СПб.: Лань, 2007. 210 с.

Оценка быков-производителей по мясной продуктивности их потомства / Т. Н. Тишкина ?и др.? // Вестник Ульяновской государственной сельскохозяйственной академии. 2022. № 2. С.165–170.

Формирование мясной продуктивности бычков разных генотипов при интенсивном выращивании / Н. Г. Фенченко ?и др.? // Достижения науки и техники АПК. 2010. № 1. С. 56–58.

Published

2023-09-25

Issue

Section

Zootechnics and veterinary

Most read articles by the same author(s)