Economic value of potato varieties of different ripeness groups when grown in the conditions of North Ossetia-Alania

Authors

  • Irina Olegovna Gazdanova Federal Scientific Center “Vladikavkaz Scientific Center of the Russian Academy of Sciences”,
  • Timur Akhsarbekovich Morgoev Federal Scientific Center “Vladikavkaz Scientific Center of the Russian Academy of Sciences”

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2023i9pp4-14

Keywords:

potatoes, productivity, variety, marketability, starch, vitamin C, dry matter

Abstract

The results of field experiments on the study of domestic and foreign varieties of potatoes of different ripeness groups in the conditions of North Ossetia-Alania are presented. According to the results obtained, it should be noted that potato varieties of different ripeness groups showed a significant discrepancy in the yield and marketability of tubers, as well as in the accumulation of the crop. The maximum yield in the conditions of North Ossetia-Alania was noted in the mid-ripening Getsby variety (43.3 t/ha). According to a number of biochemical indicators, potato varieties were distinguished: according to the content of vitamin C (> 13 mg%), the varieties Zhukovsky ranny, Vineta, Forward, Memphis, Jelly, Alvaro, Romano, Innovator, Fritella, Red Lady were distinguished. Weather conditions 2020-2022 in all tested varieties, the starch content varied within 12.8-21.0%.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Британ Т. Ю., Пирог А. В. Особенности биологических процессов в черноземе выщелоченном при выращивании картофеля под воздействием удобрений // Биологически активные препараты для растениеводства. Научное обоснование – рекомендации – практические результаты. материалы XIV Междунар. науч.-практ. конф. Минск, 2018. С. 41–43.

Гериева Ф. Т., Газданова И. О. Эффективность применения перспективных биопрепаратов нового поколения в условиях Северо-Кавказского региона // Аграрный вестник Урала. 2021. № 3(206). С. 2–9.

Попова Л. А., Головина Л. Н., Шаманин А. А. Оценка гибридных образцов картофеля в селекционных питомниках в условиях северных регионов России // Аграрный вестник Урала. 2022. № 08(223). С. 39?48.

Продуктивность сортов картофеля разных экотипов в зависимости от условий выращивания / И. Н. Романова [и др.] // Природообустройство. 2018. № 5. С. 103–108.

Симаков Е. А., Анисимов Б. В., Чугунов В. С., Шатилова О. Н. Картофель России: ресурсы и ситуация на рынке // Картофель и овощи. 2013. № 3. С. 23–26.

Тимошина Н. А., Федотова Л. С., Князева Е. В. Урожайность сортов картофеля различных сроков созревания и качество клубней в зависимости от применения макро- и микроэлементов // Земледелие. 2015. № 6. С. 40–43.

Шабанов А. Э., Киселев А. И. Комплекс агроприемов для раннего картофеля // Картофель и овощи. 2018. № 3. С. 34–36.

Шанина Е. П., Клюкина Е. М. Картофель на Урале. Екатеринбург, 2018. 20 с.

Vasiliev A. A., Gorbunov A. K. Problems of Obtaining Planned Potato Harvests in the Southern Urals // Russian Agricultural Sciences. 2018. Vol. 44. No. 6. P. 510–515.

Koch M., Naumann M., Pawelzik E. Cracking and fracture properties of potato (Solanum tuberosum L.) tubers and their relation to dry matter, starch, and mineral distribution // J. Sci FoodAgric. 2018. Vol. 99. No. 6. P. 3149–3156.

Published

2023-09-25

Issue

Section

Agronomy

Most read articles by the same author(s)