Grain quality evaluation of modern spring bread wheat varieties from KASIB-22 nursery in the Urals and Western Siberia

Authors

  • Inna Vladimirovna Pototskaya Omsk State Agrarian University
  • Elena Vasilievna Ageeva Siberian Research Institute of Plant Production and Breeding – Branch of the Institute of Cytology and Genetics of the SB of the RAS
  • Elena Aleksandrovna Filippova Ural Federal Agrarian Research Center of the UB of the RAS
  • Ekaterina Robertovna Schreider Сhelyabinsk Scientific Research Institute of Agriculture
  • Vladimir Petrovich Shamanin Omsk State Agrarian University

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2023i11pp107-113

Keywords:

spring bread wheat, KASIB nursery, grain quality, ecological points

Abstract

The evaluation results of  the indicators of grain quality and yield of 44 varieties and lines of spring bred wheat developed in 14 scientific and breeding institutions of Russia and Kazakhstan (Kazakhstan-Siberian nursery of spring bread wheat - KASIB-22) are presented. Test points in the regions of Western Siberia and the Urals: Omsk (Omsk SAU), Novosibirsk (Siberian research institute of pant production and breeding), Kurgan (Ural ARC), Chelyabinsk (Chelyabinsk ARI). The study noted the greatest range of variation in the characteristics of protein and gluten content in grain (14.2–17.9% and 28.0–37.0%), falling number (295–393 sec), and yield (2.19–4.09 t/ha). The studied modern varieties of spring bread wheat KASIB-22 had high rates of protein, gluten (14.2–17.9%, and 28.0–37.9%, respectively), gluten index (91.8–95.4%), sedimentation (48.9–55.8 ml), and falling number (295–393 sec), which indicates a low amylolytic activity of enzymes, high nutritional value, and good baking properties of grain. The breeding value for improving the grain quality traits of the KASIB-22 nursery samples was revealed: Line 435/12 (North-Kazakhstan Agricultural Experimental Station), Lutescens 1364, Lutescens 1356 (Siberian research institute of pant production and breeding), Agronomicheskaya 5 (Omsk SAU), Lutescens 82/09-7, Lutescens 71/10-4 (Omsk ARC), Chelyabinka (Chelyabinsk ARI), Lutescens 1462, Lutescens 1486, Line 1616ae14 (Samara ARI).

Downloads

Download data is not yet available.

References

Генотипическая и экологическая изменчивость содержания цинка в зерне сортов яровой мягкой пшеницы международного питомника КАСИБ / В. П. Шаманин [и др.] // Вавиловский журнал генетики и селекции. 2021. Т. 25(5). С. 543–551. DOI: 10.18699/VJ20.60.

Дocпeхoв Б. A. Мeтoдикa пoлeвoгo oпытa (c ocнoвaми cтaтиcтичecкoй oбpaбoтки peзультaтoв иccлeдoвaний). 5-e изд., пepepaб. и дoп. М.: Кoлoc, 1985. 351 с.

Идентификация локусов, контролирующих качество зерна, сортов мягкой пшеницы питомника КАСИБ / И. В. Пoтoцкaя [и др.] // Вестник Омского ГАУ. 2021. № 4(4). С. 45–52. DOI: 10.48136/2222- 0364_2021_4_45.

Крупнов В.А., Крупнова О.В. Генетическая архитектура содержания белка в зерне пшеницы // Генетика. 2012. № 48 (2). С. 149–159.

Леонова И. Н. Молекулярные маркеры: использование в селекции зерновых культур для идентификации, интрогрессии и пирамидирования генов // Вавиловский журнал генетики и селекции. 2013. № 17(2). С. 314–325.

Митрофанова О. П., Хакимова А. Г. Новые генетические ресурсы в селек¬ции пшеницы на увеличение содержания белка в зерне // Вавиловский журнал генетики и селекции. 2016. № 20(4). С. 545–554. DOI: 10.18699/VJ16.177.

Нелюбина Е. В., Сычева Д. М., Кравченко Я. А. Характеристика хлебопекарных свойств зерна белорусской пшеницы разных сортов // Вестник МГУП. 2017. № 1(22). С. 59–65.

Оценка сортов яровой мягкой пшеницы на устойчивость формирования сильного и ценного по качеству зерна в условиях юга Западной Сибири / И. В. Пахотина [и др.] // Успехи современного естествознания. 2018. № 9. С. 29–36.

Оценка хлебопекарного качества зерна новых сортов мягкой пшеницы (Triricum aestivum L.) / Б. Ю. Хусенов [и др.] // Известия академии наук республики Таджикистан. Отделение биологических и медицинских наук. 2010. № 4. С. 54–64.

Перспективные возможности использования молекулярно-генетических подходов для управления технологическими свойствами зерна пшеницы в контексте цепочки «зерно – мука – хлеб» / Е. К. Хлесткина [и др.] // Вавиловский журнал генетики и селекции. 2016. № 20(4). С. 511–527. DOI: 10.18699/VJ15.140.

Реализация генетического потенциала сортов мягкой пшеницы под влиянием условий внешней среды: современные возможности улучшения качества зерна и хлебопекарной продукции (Обзор) / Е. К. Хлесткина [и др.] // Сельскохозяйственная биология. 2017. № 52(3). С. 501–514. DOI: 10.15389/agrobiology.2017.3.501rus.

Современная оценка хлебопекарных свойств российской пшеницы / Е. П. Мелешкина [и др.] // Вестник ВГУИТ. 2021. Т. 83. № 1. С. 155–162. DOI: 10.20914/2310-1202-2021-1-155-162.

Сравнение российской оценки хлебопекарных свойств пшеницы и определение качества зерна с использованием миксолаба / Е.П. Мелешкина [и др.] // Вестник ВГУИТ. 2019. Т. 81. С. 70–80. DOI: 10.20914/2310–1202–2019–3–70–80.

Фeдин М. A. Мeтoдикa гocудapcтвeннoгo copтoиcпытaния ceльcкoхoзяйcтвeнных культуp. М.: Кoлoc, 1985. 267 с.

Present and future prospects for wheat improvement through genome editing and advanced technologies / S. Li et al. Plant Comm. 2021;2(4):100211. DOI: 10.1016/j.xplc.2021.100211.

Rasheed А., Xia X. From markers to genome-based breeding in wheat. Theor. Appl. Genet. 2019;132:767–784. DOI: 10.1007/s00122-019-03286-4.

Published

2023-11-24

Issue

Section

Agronomy