Growing potatoes using organomineral fertilizers based on spent mushroom compost in a Non-Chernozem zone

Authors

  • Irina Sergeevna Pityurina Academy of the Federal Penitentiary Service of Russia
  • Dmitry Valerievich Vinogradov Lomonosov Moscow State University

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2024i1pp39-45

Keywords:

potatoes, varieties, mushroom compost, yield, productivity

Abstract

The purpose of the research was to study the productivity of potato varieties in the conditions of the south of the Non-Chernozem zone with the introduction of spent mushroom compost. Potato varieties of domestic selection approved for zoning were taken for research. The field experiment was carried out at the experimental agrotechnological station of the Federal State Budgetary Educational Institution of the Ryazan Region, in 2019-2021. Agrotechnical measures for growing potatoes are generally accepted in the zone. Planting of tubers annually in the first decade of May. The level of mineral nutrition in the experiment is N145P40K40 (calculated). Potato varieties were used: Pennant, Giant, Kolobok, Favorite, Ilyinsky, Zhigulevsky, Delight, Cornflower, Ivan da Marya, Lukyanovsky, Meshchera Beauty, Blue Eye. The experiment was carried out four times. Before planting, compost was introduced into the soil (according to the options) fresh mushroom in the amount of 84 t / ha and compost mushroom yearling in the amount of 95 t / ha. The studies show that, on average, for all varieties, compared with the control, the height of potato plants increased by 1.8 cm when adding one-year-old compost to the soil and by 4.2 cm against the background of fresh compost, and the number of stems against the background of fresh compost turned out to be higher compared to the control. The following varieties showed high marketability against the background of fresh compost, compared with one–year–old: Pennant - 89.6%, Nikulsky - 88.3%, Favorite – 88.0%, Ilyinsky – 86.5%. According to the results of the conducted studies, on average, for 2019-2021, it was found that the highest yield indicators were obtained when cultivating potatoes using fresh mushroom compost: the variety has a Favorite (+134% to control), Ivan da Marya (+127%) and Delight (+116%).

Downloads

Download data is not yet available.

References

Значение гумата и Биоуд-1 в технологии выращивания картофеля на дерново-подзолистой почве / П. Н. Балабко [и др.] // Проблемы агрохимии и экологии. 2010. № 2. С. 44–49.

Действие возрастающих доз вермикомпоста на агрохимические свойства почвы, урожайность и качество клубней картофеля / М. С. Бутенко [и др.] //Агрохимия. 2020. № 7. С. 47–56.

Зубкова Т. В., Виноградов Д. В. Свойства органоминерального удобрения на основе куриного помета и применение его в технологии ярового рапса на семена // Вестник Ульяновской государственной сельскохозяйственной академии. 2021. № 1(53). С. 46–54.

Зубкова Т. В., Мотылева С. М., Виноградов Д. В. Исследование влияния органических и минеральных удобрений на урожайность рапса и зольный состав его маслосемян // Вестник Ульяновской государственной сельскохозяйственной академии. 2022. № 1(57). С. 77–84.

Питюрина И. С., Виноградов Д. В. Продуктивность и технологические показатели качества клубней сортов картофеля, выращенных в условиях Нечерноземной зоны // Вестник КрасГАУ. 2021. № 1. С.118–125.

Федотова Л. С., Князева Е. В., Тимошина Н. А. Применение биомодифицированных минеральных удобрений и биологически активных препаратов в картофелеводстве // Плодородие. 2021. № 5(122). С. 71–75.

Халипский А. Н. Роль экотипа сорта и условий выращивания в эффективности сортосмены картофеля в Красноярском крае // Вестник КрасГАУ. 2008. № 3. С. 130–136.

Щур А. В., Валько В. П. Влияние различных уровней агроэкологических нагрузок на биохимические характеристики почвы // Юг России: экология, развитие. 2016. Т. 11. № 4. С. 139–148.

Щур А. В., Виноградов Д. В., Валько В. П. Целлюлозолитическая активность почв при различных уровнях агротехнического воздействия // Вестник КрасГАУ. 2015. № 7(106). С. 45–49.

Published

2024-02-06

Issue

Section

Agronomy