New pear variety Chusovaya and its selection importance

Authors

  • Galina Nurslamovna Tarasova Ural Federal agrarian research center UB RAS
  • Dmitriy Dmitrievich Telezhinskiy Ural Federal agrarian research center UB RAS

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2024i1pp61-66

Keywords:

pear, varieties, winter hardiness, productivity, taste assessment, selection, taste donor

Abstract

To the end of 2022, only 7 varieties of pears adapted for the conditions of the Middle Urals were entered in the State Register of Selection Achievements Approved for Use. Due to the harsh climate, the introduction of varieties from more southern areas is ineffective. The range of pears in the region is small, its improvement and expansion continues to be relevant and is the main goal of selection work. The new Chusovaya variety was bred and studied at the Sverdlovsk horticulture breeding station. It is a structural unit of the Ural Federal Agrarian Research Center of the Ural Branch of the Russian Academy of Sciences. Observations in the experience of primary study were carried out in the period 2009-2022. To determine the adaptability of the Chusovaya variety in the climatic conditions of the region and its suitability for expanding the zoned variety, an assessment was made on winter resistance, yield, fruit quality. At the same time, the Chusovaya variety was used in hybridization to assess its prospects when used in selection. According to the results of many years of research, the new grade of Chusovaya pear was highly appreciated for its economic and valuable characteristics in the Middle Urals. Since 2023, the variety has been included in the State Register of Selection Achievements Approved for Use of the Russian Federation. In addition, based on the selection evaluation of hybrid seedlings obtained with the participation of the new variety, it was found out that it can be used in selection as a donor of fruit taste.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ГОСТ Р 52184-2003. Консервы. Соки фруктовые прямого отжима. Технические условия. М.: Стандартинформ, 2009. 14 с.

Государственный реестр селекционных достижений, допущенных к использованию. Т. 1. Сорта растений. М., 2022. 645 с.

Котов Л. А. Селекционная работа по яблоне на Среднем Урале // Современное садоводство. 2019. № 2. С. 13–21. DOI: 10.24411/2312-6701-2019-10203.

Макаренко С. А., Котов Л. А. Декоративные яблони на Урале и в Сибири // Труды по прикладной ботанике, генетике и селекции. 2018. Т. 179. № 4. С. 17–27. DOI: 10.30901/2227-8834-2018-4-17-27.

Седов Е. Н., Долматов Е. Н. Селекция груши. Орел: ВНИИСПК, 1997. 254 с.

Седов Е. Н., Огольцова Т. П. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур. Орел; 1999. 608 с.

Слепнева Т. Н., Чеботок Е. М. Сохранение и пополнение генетических ресурсов плодовых, ягодных и декоративных культур путем создания уникальной научной установки коллекции живых растений открытого грунта // Сб. науч. тр. Государственного Никитского ботанического сада. 2017. № 144. Вып. 1. С. 54–58.

Тарасова Г. Н., Кирсанов Ю. А. Пригодность сортов груши уральской селекции для получения сока прямого отжима и пюре // Селекция и сорторазведение садовых культур. 2016. Т. 3. № 1. С. 141–143.

Тележинский Д. Д. Наследование признаков позднего срока созревания плодов в гибридном потомстве уссурийской груши // Плодоводство и ягодоводство России. 2014. Т. 40. № 2. С. 228–232.

Фалкенберг Э. А. Создание новых сортов груши, адаптированных для регионов рискованного плодоводства, с использованием уссурийской груши // Перспективы современного садоводства на современном этапе: сб. науч. тр.; Свердловская селекционная станция садоводства. Екатеринбург, 2005. С. 120–129.

Published

2024-02-06

Issue

Section

Agronomy