Technology of production and primary processing of organic pumpkin

Authors

  • Yuri Evgenievich Trushin Saratov State University of Genetics, Biotechnology and Engineering named after N.I. Vavilov
  • Tatiana Borisovna Putivskaya Saratov State University of Genetics, Biotechnology and Engineering named after N.I. Vavilov
  • Elena Aleksandrovna Morenova Saratov State University of Genetics, Biotechnology and Engineering named after N.I. Vavilov

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2024i4pp150-155

Keywords:

organic products, certification, organic pumpkin production technology, primary processing of organic products

Abstract

The article considers the approbation of the developed technology of production and primary processing of organic pumpkin. Creation on the basis of the production facilities of the UNPO “Mummovskoye” of the Atkarsk district of the Saratov region, a model production of organic pumpkin was created as a valuable food product for human health and in demand on the market. The positive result of the project is the developed technology for the production of organic pumpkin and the subsequent certification of products. At the first stage of processing organic pumpkin, it is proposed to use a manual rotary cleaner of hard-rooted fruits. The technical task is to reduce the total energy costs for reducing friction in the working gaps of the device, ensuring self-cleaning of the grating working body through the use of a pneumatic drive. Hence, the ecological and economic result is the saving of resources: valuable raw materials (organic pumpkin) and electricity.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Мишуров Н.П., Неменущая Л.А., Коршунов С.А., Любоведская А.А., Манохина А.А., Осмоловский П.Д. Перспективные технологии производства органической овощной продукции. М.: ФГБНУ «Росинформагротех», 2022. –72 с.

Органика на 100% // Информ. бюл. Минсельхоза России. 2019. № 1. С. 46.

ГОСТ 56104-2014 Продукты пищевые органические. Термины и определения. Режим доступа: http://docs.cntd.ru/ document/1200113488 (дата обращения: 12.01.2023 г.).

Органическая тыква. Режим доступа: https://agroserver.ru/b/asepticheskoe-pyure-iz-organicheskoy-tykvy-1471630.htm (дата обращения: 01.07. 2022 г.).

Официальный сайт РЭЦ «Агроцентр». Режим доступа: https://www.exportcenter.ru/press_center/rets-i-agroeksport-dogovorilis-vmeste-prodvigat-produktsiyu-eksporterov-apk-na-mezhdunarodnykh-vysta/.

Подсеваткина Е.А., Путивская Т.Б. Преодоление сдерживания эколого-экономического развития России (на примере производства органической продукции) // Островские чтения. 2021. № 1. С. 156-159.

Порядок проведения добровольной сертификации. Органического производства. Режим доступа: https://rosorganic.ru/files/gost_r_57022-2016. pdf (дата обращения 23.02.2023 г.).

Программа «Приоритет-2030». Режим доступа: https://minobrnauki.gov.ru/action/priority2030/.

Развитие органического сельского хозяйства в России и в мире. Режим доступа: https://rosorganic.ru/projects/; https://rosorganic.ru/fi les/.pdf (дата обращения: 07.07.2022 г.).

Стратегии научно-технологического развития Российской Федерации. Режим доступа: http://www.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_207967/942772dce30cfa36b671bcf19ca928e4d698a928/.

Федеральный закон «О сельскохозяйственной продукции, сырье и продовольствии с улучшенными характеристиками» от 11.06.2021 г. № 159 –ФЗ. http://publication.pravo.gov.ru/Document/View/0001202106110018 (дата обращения 30.12.2022 г.).

Федеральный закон «Об органической продукции и о внесении изменений в отдельные законодательные акты Российской Федерации» от 03.08.2018 № 280-Ф. – URL: https://fzrf.su/ zakon/2018- 08-03-n-280-fz/ (дата обращения: 20.02.2023).

Published

2024-04-11

Issue

Section

Agroengineering

Most read articles by the same author(s)