Justification of the method for determining the mass of frozen ice

Authors

  • Мария Игоревна Попова Orenburg State Agrarian University
  • Василий Иванович Квашенников Orenburg State Agrarian University
  • Владимир Александрович Шахов Orenburg State Agrarian University
  • Андрей Петрович Козловцев Orenburg State Agrarian University
  • Артем Сергеевич Астафьев Orenburg State Agrarian University

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.v0i6.504

Keywords:

water ice, density, specific volume, abnormal properties of water

Abstract

The problem of freezing of the water layer can be formulated as the problem of pairing of the two temperature fields on a moving freezing front, i.e. reduced to solving equations of heat conductivity. These calculations show that the temperature of the ice is determined mainly by the value of the coefficient of heat transfer from ice to air. But the value of this coefficient varies strongly depending on weather conditions (wind speed, humidity, barometric pressure, condition of the ice surface, etc.).

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Мария Игоревна Попова, Orenburg State Agrarian University

Post-graduate Student of the chair “Mechanization of Technological Processes in the Agro-industrial
Complex”

Василий Иванович Квашенников, Orenburg State Agrarian University

Doctor of Technical Sciences, Professor of the chair “Mechanization of Technological Processes in the Agro-industrial Complex”

Владимир Александрович Шахов, Orenburg State Agrarian University

Doctor of Technical Sciences, Professor of the chair “Mechanization of Technological Processes in the Agro-industrial Complex”

Андрей Петрович Козловцев, Orenburg State Agrarian University

Doctor of Technical Sciences, Associate Professor, Head of the chair “Mechanization of Technological Processes in the Agro-industrial Complex”

Артем Сергеевич Астафьев, Orenburg State Agrarian University

Bachelor

References

1. Бобков В.А. Производство и применение льда. – М.: Пищ. пром-сть, 1977. – 230 с.
2. Бузин В.А., Зиновьев А.Т. Ледовые процессы и явления на реках и водохранилищах. – Барнаул: ООО «Пять плюс», 2009. – 167 с.
3. Круглогодовое использование природного холода в условиях молочно-товарных ферм Южного Урала: рекомендации / А.И. Завражнов [и др.]. – Ми-
чуринск, 2016. – 61 с.
4. Природный холод – приоритетное направление при охлаждении молока / А.П. Козловцев [и др.] // Известия Оренбургского ГАУ. Теоретический и на-
учно-практический журнал. – 2015. – № 6 (56). – С. 90–93.
5. Патент на изобретение № 2561745 РФ. Хранилище для пищевых продуктов с аккумулированием холода/ В.И. Квашенников, А.П. Козловцев,
В.А. Шахов, Г.С. Коровин, А.А. Панин, И.В. Герасименко. Опуб. 10.09.2015.
6. Патент на изобретение №2627574 РФ. Установка для послойного намораживания и использования природного льда при охлаждении молока. В.И. Квашенников, А.П. Козловцев, В.А. Шахов, М.И. Попова, И.В. Герасименко. Опуб. 08.08.2017.
7. Пиотрович В.В. Расчеты толщины ледяного покрова на водохранилище по метеорологическим данным. –Л.: Гидрометеоиздат, 1968. – 186 с.
8. Хилькевич С.С. Физика вокруг нас. – М.: Наука, 1985. – 159 с.
9. Терминология при производстве и эксплуатации ледогенераторов / В.И. Квашенников [и др.] // Механизация и электрификация сельского хозяйства. – 2014. – №2. – С. 30–31.
10. Энергосберегающий метод охлаждения молочной продукции / В.И. Квашенников [и др.] // Известия ОГАУ. – 2013. – № 3. – С. 97.

Published

2018-06-22

Issue

Section

Технические

Most read articles by the same author(s)