Veterinary-sanitary examination and pathological indicators of wild ducks in Ust-Yansk district of Sakha (Yakutia)

  • Екатерина Петровна Томашевская Yakutsk State Agricultural Academy
  • Михаил Николаевич Сидоров Yakutsk State Agricultural Academy
Keywords: ducks, veterinary-sanitary examination, pathological changes, meat, Yakutia

Abstract

Researches were conducted on the long-tailed ducks (moryanka) procured during the autumn and spring period in the Ust Yansk district  of the Sakha (Yakutia) Republic. Meat of ducks in autumn and spring was more well-fed, than during the spring period. An autopsy evidences that in organs and tissues of all ducks there were no special visible changes.  According to the results of organoleptic, physical and chemical, microscopical and microbiological analysis, and according to the content of pesticides it was established that meat of  ducks conform to requirements of normative documents. Veterinary and sanitary assessment evidences that meat of wild ducks is recommended for the use in the alimentary purposes.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Екатерина Петровна Томашевская, Yakutsk State Agricultural Academy

Candidate of Biological Sciences, Associate Professor

Михаил Николаевич Сидоров, Yakutsk State Agricultural Academy

Candidate of Veterinarian Sciences, Associate Professor

References

1. Боровков М.Ф., Урбан В.Г. Пратикум по ветеринарно-санитарной экспертизе. – СПб.: Лань, 2011. – 310 с.
2. Ветеринарно-санитарная экспертиза продуктов убоя диких промысловых животных и пернатой дичи: учеб. пособие / И.Г. Серегин [и др.]. – М.: МГУПБ, 2004. – 190 с.
3. Житенко П.В., Серегин И.Г., Никитченко В.Е. Ветеринарно-санитарная экспертиза и технология переработки птицы: учеб. пособие. – М.: Аквариум, 2001. – 350 с.
4. Жунасова Р.К., Торшков А.А. Сравнительная оценка мяса дикой и домашней утки // Проблемы ветеринарной медицины, ветеринарно-санитарной экспертизы, биотехнологии и зоотехнии на современном этапе развития агропромышленного комплекса России: материалы Междунар. науч.- практ. конф. Института ветеринарной медицины,Троицк, 2018. – Челябинск: ФГБОУ ВО Южно-Уральский ГАУ, 2018. – С. 83–88.
5. Малофеева Н.А., Карпухина В.С. Ветеринарно-санитарная оценка и показатели безопасности мяса водоплавающей птицы // Инновационная наука. – 2018. – № 4.– С.163–165.
6. Малтугуева М.Х., Шапкина Л.П. Организация и проведение практических занятий по ветеринарно-санитарной экспертизе пищевых продуктов в лаборатории рынков. – Якутск, 2001. – 20 с.
7. Петрова Е.М., Малтугуева М.Х., Аргунов А.В. Методические рекомендации по проведению ветеринарно-санитарной экспертизы боровой дичи при ее добыче, хранении и реализации в условиях Республики Саха (Якутия). – Якутск: ЯГООУИ УПК ТРИ, 2013. – С. 30.
8. Петрова Е.М., Малтугуева М.Х. Определение степени свежести мяса боровой дичи (глухарь обыкновенный и куропатка белая), добытой в южной зоне Республики Саха (Якутия) // Вопросы нормативно-правового регулирования в ветеринарии. – 2010. – № 4. – С. 44–46.
9. Серегин И.Г., Золотухин С.Н., Волкова О.С. Ветеринарно-санитарная экспертиза диких уток при саркоцистозе // Актуальные вопросы ветеринарной науки: материалы Междунар. науч.-практ. конф. – Ульяновск, 2015. – С. 217–220.
10. Сидоров М.Н., Томашевская Е.П., Петрова Е.М. Ветеринарно-санитарная экспертиза мяса куропаток Верхоянского района // Международный вестник ветеринарии. – 2016. – № 4. – С. 69–74.
Published
2019-03-18
Section
Veterinary and livestock