Genetic specificity of high milk productive Brown Swiss cows

Authors

  • Svetlana Alekseevna Rusanova Federal Research Center for Bast Fiber Crops
  • Mikhail Eliseevich Gontov Federal Research Center for Bast Fiber Crops
  • Dmitry Nikolaevich Koltsov Federal Research Center for Bast Fiber Crops

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2022i3pp66-70

Keywords:

alleles of the EAB locus of blood groups, milk productivity, duration of productive life, milk yield, Brown Swiss breed, lactation

Abstract

There were  studied the genetic characteristics of longevity cows of the Brown Swiss breed of the breeding reproducer of ZAO im. Michurin using immunogenetic monitoring. The research in the laboratory of zootechnologies of the Smolensk Research Institute of the Federal Research Center for Bast Fiber Crops was carried out in accordance with generally accepted methods. The duration of productive life of cows was, on average, 6 lactations with lifetime milk productivity of 27,000 kg of milk with a fat content of 3.88% and a protein content of 3.37%. When analyzing the milk productivity of cows carrying different EAB alleles, the highest indicators were found in longevity cows having the following alleles in the EAB genotype: P1I/, B1I1T1A/2P/, Y2, Y2G/Y/G//1, Q B1G2KY2E/2F/2G/O/G//1 I1Y2E/2G/I/G//1, B2O3Y2A/2E/3G/P/Q/Y/ and B1I/Q/. The lifetime milk yield of cows with these markers was 28016 kg -33683 kg of milk, milk fat yield 1073.0 kg - 1339.1 kg, milk protein 694.7 kg - 1148.5 kg, with productive life duration of 9.2 - 11.3 years. Carriers of the EAB markers G2O2E/2I/, O2E/2G//1 and B1I/Q/ inherited from Jersey bulls used in the improvement of Brown Swiss cattle were distinguished by a higher fat and protein content in milk – 3.92% and 3.41%, respectively, they were used in a herd of 8.2 – 9.8 years. The leaders of productive longevity with a lifetime milk yield of over 40,000 kg of milk and a life duration of more than 13 years were cows whose genotypes contained the EAB-alleles G1O/, I/, I1, O/, P1I/, B1I1Q, B1G2KY2E/2F/2G/O/G//1 and B2O3Y2A/2E/3G/P/Q/Y/.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Бурая швицкая порода крупного рогатого скота / В. М. Новиков [и др.]. Смоленск: Смоленская городская типография, 2017. 153 с.

Генетические ресурсы животных: развитие исследований аллелофонда российских пород крупного рогатого скота (обзор) / Н. А. Зиновьева [и др.] // Сельскохозяйственная биология. 2019. Т. 54. № 4. С. 631–641.

Государственная программа развития сельского хозяйства и регулирования рынков сельскохозяйственной продукции, сырья и продовольствия на 2013–2020 годы. М., 2012. 74 с.

Изменение генеалогической структуры бурой швицкой породы в процессе селекции / С. А. Русанова [и др.] // Аграрный научный журнал. 2020. № 12. С. 68–71.

Кондратюк Е. А. Оценка молочной продуктивности племенных коров с использованием многомерного статистического анализа // Вестник российской сельскохозяйственной науки. 2020. № 2. С. 55–57.

Меркурьева Е. К. Генетические основы селекции в скотоводстве. М.: Колос, 1977. – 239 с.

Молочная продуктивность коров бурой швицкой породы и результаты ее реализации в условиях Смоленской области / А. С. Герасимова [и др.] // Международный вестник ветеринарии. 2020. № 4. С. 87–93.

Оценка геномной вариабельности продуктивных признаков у животных голштинизированной черно-пестрой породы на основе GWAS анализа и ROH паттернов / А. А. Сермягин [и др.] // Сельскохозяйственная биология. 2020. Т. 55. № 2. С. 257–274.

Сороковой П. Ф. Методические рекомендации по исследованию и использованию групп крови в селекции крупного рогатого скота. Дубровицы, 1974. 40 с.

Характеристика семейств стада бурой швицкой породы по продуктивным и генетическим показателям / С. А. Андреева [и др.] // АгроЗооТехника. 2019. Т. 2. № 2. С. 1–9.

Шаталина О. С. Ассоциации между группами крови и репродуктивными показателями у крупного рогатого скота // Сельскохозяйственная биология. 2018. Т. 53. № 2. С. 309–317.

Published

2022-03-28

Issue

Section

Zootechnics and veterinary

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>