Influence of chromium on the energy of growth of the black-and-white heifers

Authors

  • Viktor Aleksandrovich Kokorev Mordovia Research Institute of Agriculture - a branch of the Federal State Budgetary Scientific Institution of the Federal Research Center of North-East
  • Alexander Mikhailovich Guryanov Mordovia Research Institute of Agriculture - a branch of the Federal State Budgetary Scientific Institution of the Federal Research Center of North-East
  • Nadezhda Ivanovna Gibalkina National Research Mordovia State University named after N.P. Ogarev

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2020i9pp58-60

Keywords:

heifers, growth, development, levels, chromium, breed

Abstract

The influence of different levels of chromium in the diets of black-and-white heifers on the energy of their growth was studied. It was established that the optimization of this element in their diets increases the difference in live weight by the end of the period of their cultivation. So, at 27 months of age, heifers of the first group increased their live weight by 4.1 kg (p <0.05) and 2.0 kg, which is 0.8% and 0.4% more than peers from the second and the third group receiving a reduced and increased dosage of chromium

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Viktor Aleksandrovich Kokorev, Mordovia Research Institute of Agriculture - a branch of the Federal State Budgetary Scientific Institution of the Federal Research Center of North-East

Doctor of Agricultural Sciences, Professor

Alexander Mikhailovich Guryanov, Mordovia Research Institute of Agriculture - a branch of the Federal State Budgetary Scientific Institution of the Federal Research Center of North-East

Doctor of Agricultural Sciences, Professor

Nadezhda Ivanovna Gibalkina, National Research Mordovia State University named after N.P. Ogarev

Candidate of Agricultural Sciences, Associate Professor

References

1. Гайирбегов Д.Ш., Кокорев В.А. Оптимизация молибденового питания овец в онтогенезе. – Саранск: Изд-во Мордов. ун-та, 2002. – 117 с.
2. Значение, теория и практика использования гуминовых кислот в животноводстве / А.А. Васильев [и др.] // Аграрный научный журнал. – 2018. – № 1. – С. 3–6.
3. Калашников А.П., Щеглов В.В., Клейменов Н.И. Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных. – М., 2003. – 422 с.
4. Меркурьева Е.К. Биометрия в селекции и генетика сельскохозяйственных животных. – М.: Колос, 1970. – 423 с.
5. Микроэлементозы человека / А.П. Авцын [и др.]. – М.: Медицина, 1991. – 440 с.
6. Москалёв Ю.И. Минеральный обмен. – М.: Медицина, 1985. – 287 с.
7. Новое в минеральном питании сельскохозяйственных животных / С.А. Лапшин [и др.]. – М.: Росагропромиздат, 1988. – 207 с.
8. Оптимизация полноценного кормления мясных пород крупного рогатого скота на основе использования местных кормовых ресурсов для юго-восточной микрозоны Саратовской области / С.П. Москаленко [и др.] // Аграрная наука в XXI веке: проблемы и перспективы: материалы VIII Всерос. науч.-практ. конф.; под ред. И.Л. Воротникова. – Саратов, 2014. – С. 250–253.
9. Рекомендации по использованию гидропонических зеленых кормов в рационах крупного рогатого скота / А.А. Васильев [и др.]. – Саратов, 2013. – 35 с.
10. Федаев А.Н., Кокорев В.А., Гибалкина Н.И. Оптимизация минерального питания сельскохозяйственных животных // Теоретическое и практическое обоснование использования хрома в кормлении молодняка крупного рогатого скота. – Саранск: Мордов. кн. изд-во, 2003. – 224 с.

Published

2020-10-01

Issue

Section

Zootechnics and veterinary

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2