Efficiency of using flour from hydrobionts of different cooking technologies in the diet of rain-bow trout

Authors

  • Dmitriy Sergeevich Vasiliev Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov
  • Sergey Petrovich Moskalenko Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov
  • Irina Vasilievna Poddubnaya Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov
  • Olga Evgenievna Vilutis Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2021i5pp50-53

Keywords:

feeding, compound feed, crustaceans, closed water supply installation, rainbow trout, average daily gain, blood, slaughter, amino acids, economic efficiency

Abstract

The introduction of high-protein feed from crustacean processing products in the form of flour into the composition of the rainbow trout compound feed has a positive effect on the growth of fish live weight, reduces feed costs, does not change the biochemical composition of the blood, changes the chemical composition of muscle tissue, improves the amino acid rate in the 1st experimental group. Due to the relatively low cost in comparison with fish meal, the use of crayfish meal makes the cost of compound feed cheaper and increases the economic effect of growing rainbow trout.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Dmitriy Sergeevich Vasiliev, Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov

Postgraduate Student

Sergey Petrovich Moskalenko, Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov

Doctor of Agricultural Sciences

Irina Vasilievna Poddubnaya, Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov

Doctor of Agricultural Sciences

Olga Evgenievna Vilutis, Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov

Candidate of Agricultural Sciences

References

Апробация выращивания речного рака в индустриальных условиях / В.В. Кияшко [и др.] // Вестник Мичуринского государственного аграрного университета. – 2016. – № 1. – С. 47–50.

Бахарева А.А., Грозеску Ю.Н. Использование хитин-хитазана для улучшения качества комбикормов // Тез. докл. I Междунар. научной студенческой конференции ассоциации университетов прикаспийских государств. – Астрахань, 1998. – С. 58–60.

Воронова Ю.Г. Использование беспозвоночных на пищевые и кормовые цели // Инф. пакет. Рыбное хозяйство. Сер.: Обработка рыбы и морепродуктов. – 1989. – Вып. 2(1). – С. 3–20.

Гамыгин Е.А., Сазонова Т.И. Опыт производства комбикормов с хитозаном на Днепропетровском заводе рыбных гранкормов // Новые перспективы в исследовании хитина и хитозана: материалы V Всерос. конф. – М., 1999. – С. 61–63.

Кияшко В.В., Гуркина О.А., Васильев А.А. Выращивание речного рака в искусственном водоеме // Аграрный научный журнал. – 2016. –№ 2. – С. 10–12.

Передня А.А. Использование хитозана в кормах для рыб / А.А. Передня // Инф. пакет. Рыбное хозяйство. Сер.: Корма и кормление в аквакультуре. –2002. – Вып 4. – С. 3–10.

Трухин Н.В. Производство технической продукции из отходов от обработки промысловых ракообразных // Инф. пакет. Рыбное хозяйство. Сер.: Обработка рыбы и морепродуктов. – 1992. – Вып. 3 (2). – С. 25–37.

Ширяев Е.Д. Безотходная технология на промысле дальневосточных крабов (Опыт АОЗТ "Рыболовецкий колхоз "Восток-1" по производству хитозана) // Рыбное хозяйство. – 1997. – № 6. – С. 58–59.

Щербина М.А., Гамыгин Е.А. Кормление рыб в пресноводной аквакультуре. – М.: Изд-во ВНИПРО, 2006. – 360 с.

Brug C., Ridler N. Global aquaculture qutlook in the next decades: analysis of national aquaculture production forecasts to 2030 // FAO Fisheries Circular, 2004, No. 1001, Rome, FAO. – 47 p.

Published

2021-11-17

Issue

Section

Zootechnics and veterinary

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>