The use of the enzymic preparation Hostazim Combi at the LLC "Avangard"

Authors

  • Yuriy Nikolaevich Prytkov National Research Mordovia State University named after N.P. Ogarev
  • Boris Vladimirovich Ageev National Research Mordovia State University named after N.P. Ogarev
  • Ekaterina Vladimirovna Bochkareva National Research Mordovia State University named after N.P. Ogarev
  • Kristina Valeryevna Kiseleva National Research Mordovia State University named after N.P. Ogarev
  • Esmira Namik kyzy Alieva

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2021i6pp59-62

Keywords:

laying hens, grain of the new harvest, enzymes, feeding, egg productivity

Abstract

This article presents the results of studies on feeding wheat of a new crop to laying hens with the introduction of an enzyme multi-enzyme preparation Hostazim Kombi (produced by Huvepharm, Bulgaria) in addition to the main diet. The purpose of the experiment was to study the influence of Hostazim Kombi on the productivity and safety of poultry when feeding freshly harvested grain. During the experiment, data on productivity, safety and feed conversion were taken into account. The control and experimental groups of laying hens received the same composition of complete feed corresponding to the recommendations of the cross. The share of new harvest wheat in the diet was over 45%. The additional introduction of Hostazim Kombi into the diet of laying hens helped to reduce the influence of anti-nutritional factors when using freshly harvested grain and to increase egg productivity.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Yuriy Nikolaevich Prytkov, National Research Mordovia State University named after N.P. Ogarev

Doctor   of   Agricultural   Sciences

Boris Vladimirovich Ageev, National Research Mordovia State University named after N.P. Ogarev

Post-graduate Student

Ekaterina Vladimirovna Bochkareva, National Research Mordovia State University named after N.P. Ogarev

Post-graduate Student

Kristina Valeryevna Kiseleva, National Research Mordovia State University named after N.P. Ogarev

Post-graduate Student

Esmira Namik kyzy Alieva

independent consultant

References

Амерах А., Перон А. Как эффективно использовать кормовую пшеницу вместо кукурузы // Комбикорма. – 2013. – № 12. – С. 73–75.

Андрианова Е.Н., Егоров И.А., Григорьева Е.Н. Нетрадиционные корма в кормлении яичных кур родительского стада // Птицеводство. – 2020. – № 09. – С. 26.

Гречишников В. Учет активности ферментов при оптимизации рационов // Комбикорма. – 2020. – № 1. – С. 81.

Иванова Е., Лаврентьев А. Отечественные ферменты в комбикормах для кур –несушек // Комбикорма. – 2014. – № 7-8. – С.70–71.

Кононенко оно как раз нос С.И., Паксютов но Н.раз так нос С. Ферменты раз так нос в кормлении еще оно еще сон молодняка свиней но еще оно кот еще еще оно кот еще // Кормление еще оно еще сон сельскохозяйственных животных раз так нос и кормопроизводство. – 2011. – № бар оно раб ток 7. – С. оно как раз нос 18–21.

Ленкова Т.Н., Егорова Т.А., Сысоева И.Г. Мультиэнзимный препарат для птицы // Птица и птицепродукты. – 2018. – № 4. – С. 30–33.

Луис Р. Достижения в применении ферментов и микробиальных препаратов непосредственного скармливания в кормлении птицы // Zootecnica. – 2015. – № 2. – С. 42–49.

Околелова Т.М., Енгашев С.В. Свежеубранное зерно в комбикормах для птицы : проблемы и решения // Птицеводство. – 2020. –№ 05-06. – С. 18.

Прытков Ю.Н., Кистина А.А. Применение хвойно-каратиновой добавки в яичном птицеводстве // Аграрный научный журнал. – 2016. – № 8. – С. 52–54.

Розелина Эйнджел. Переваримость протеина и влияние протеазы на переваримость аминокислот бройлерами, индейками и яичными курами // Zootecnica. – 2013. – № 1. – С. 32–42.

Published

2021-06-30

Issue

Section

Zootechnics and veterinary

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3