Heat-treated lupine in the diets of Lohmann Brown-Classic laying hens

Authors

  • Boris Vladimirovich Ageev National Research Mordovia State University named after N.P. Ogarev
  • Esmira Namik kyzy Alieva
  • Ekaterina Vladimirovna Bochkareva National Research Mordovia State University named after N.P. Ogarev
  • Kristina Valerievna Kiseleva National Research Mordovia State University named after N.P. Ogarev
  • Yuri Nikolaevich Prytkov National Research Mordovia State University named after N.P. Ogarev

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2021i11pp64-68

Keywords:

laying hens, feeding, safety, productivity, lupine

Abstract

In the diets of laying hens, readily available protein is the second most important nutrient in cost. With the development of the poultry industry, the need for good and high-quality feed also increases. Soybean and sunflower meal and oil cakes, which are familiar to us, cannot fully provide egg-based poultry farming with protein. This publication discusses the replacement of soybean meal and sunflower meal with heat-treated lupine in the diets of laying hens. The correction of the diet with the introduction of heat-treated lupine - 3% and the data obtained in the course of the process is analyzed. To study the effect of lupine on the productivity and safety of birds of the Lohmann Brown-Classic cross, a scientific and economic experiment was carried out, where two groups of birds were selected. The control group received the main diet without lupine, and the experimental group received the diet with heat-treated lupine. In the experimental diet, soybean meal and sunflower meal were partially replaced with heat-treated lupine. Partial replacement of heat-treated lupine in diets for laying hens showed positive dynamics, namely, an increase in egg productivity and safety. Replacing soybeans and sunflowers with lupine reduces the cost of the diet.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Агро-матик. Белый люпин в кормлении сельскохозяйственных животных и птицы. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://agro-matik.ru/press/info-spec/belyj-lyupin-v-kormlenii-selskohozyajstvennyh-zhivotnyh-i-pticy (дата обращения 11.04.2021).

Андрианова Е. Н., Егоров И. А., Григорьева Е. Н., Мелехина Т. А. Нетрадиционные корма в кормлении яичных кур родительского стада // Птицеводство. 2020. № 09. С. 26–28.

Артюхов А., Сорокин А., Афонина Е. Люпин в кормлении сельскохозяйственных животных и птицы // Комбикорма. 2017. № 12. С. 44–45.

Артюхов А., Сорокин А. Люпин в кормлении птицы // Птицеводство. 2016. № 11. С. 3–6.

B России рекордно подорожал кормовой белок. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://soyanews.info/news/v_rossii_rekordno_podorozhal_kormovoy_belok.html%D1%8C (дата обращения 07.04.2021).

Егоров И. А., Вертипрахов В. Г., Ленкова Т. Н. Экспрессия генов, состав микробиома кишечника и биохимические показатели крови при использовании белого люпина в комбикормах для бройлеров // Птицеводство. 2020. № 12. С.16–17.

Егоров И.А., Вертипрахов В.Г., Ленкова Т.Н. Использование белого люпина в комбикормах для мясных кур исходных линий и цыплят-бройлеров селекции СГЦ «Смена» // Птицеводство. 2020. № 07-08. С.11–13.

Егоров И. А., Егорова Т.В., Криворучко Л.И. Альтернативный источник кормового белка и энергии для цыплят-бройлеров // Птицеводство. 2020. №11. С. 1214.

Егоров И. А., Андрианова Е. Н. Белый люпин и другие зернобобовые культуры в кормлении птицы // Достижения науки и техники АПК. 2010. № 09. С. 36–37.

Животноводы и производители кормов стремятся нивелировать рост цен на зерно //Аграрная наука. 2020. № 10. С. 8.

Зверев С. В., Панкратьева И. А. Использование белого люпина в экономике России // Хранение и переработка зерна. 2014. № 5. С. 32–33.

Король В., Лахмоткина Г. Люпин как важный источник белка и компонент комбикорма [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://www.agbz.ru/articles/lyupin-kak-vajnyiy-istochnik-belka-i-komponent-kombikorma/ (дата обращения 09.04.2021).

Предварительные итоги года и меры по стабилизации рынка //Комбикорма.- 2020.- №12.-С.3.

Сорокин А. Е., Руцкая В. И. Люпин как основа белковой составляющей комбикормов для птицы [Электронныйресурс]. – Режим доступа: https://vestnik.astu.org/temp/8afea6ed5c63ac1f90bd3bb280d18530.pdf (дата обращения 07.04.2021).

Published

2021-11-29

Issue

Section

Zootechnics and veterinary

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 > >>