Nutrient adequacy and safety of functional lamb enriched with microelements
DOI:
https://doi.org/10.28983/asj.y2022i3pp60-62Keywords:
rams, feed additives, mutton essential trace elements, environmentally friendly technologiesAbstract
The article presents the results of studies of the amino acid composition and the concentration of trace elements in the meat of sheep of the Edilbaevsky breed when introducing feed additives containing essential trace elements into the diet. It was found that muscle tissue protein is saturated with an extremely important source of energy - alanine, its content varies in the studied groups from 0.71 to 0.76 g / 100 g of the product. The highest iodine content was found in the II - 54.6 ±6.8 mcg/kg and III - 61.5±9.6 mcg/kg experimental groups, the smallest amount of iodine was contained in the meat of animals of the control group.
Downloads
References
Горлов И. Ф., Сложенкина М. И., Гиро Т. М., Куликовский А. В., Мосолов А. А., Стародубова Ю. В., Козин А. Н., Светлов В. В. Кормовая добавка для молодняка овец // Патент RU № 2729387 C1 2020.
Ерохин А. И., Карасев Е. А., Ерохин С. А. Интенсификация производства и повышение качества мяса овец. М.: МЭСХ, 2015. 304 с.
Молчанов А. В., Козин А. Н. Аминокислотный состав мяса баранчиков волгоградской породы с разной тониной шерсти // Овцы, козы, шерстяное дело. 2018. № 3. С. 48–49.
Прижизненное обогащение баранины эссенциальными микроэлементами с целью ее использования в технологии функциональных продуктов / Т. М. Гиро [и др.] // Теория и практика переработки мяса. 2018. Т. 3. № 3. С. 74-88.
Эффективность использования в рационах баранчиков эдильбаевской породы кормовых добавок, обогащенных эссенциальными микроэлементами / А. В. Молчанов [и др.] // Инновационное развитие аграрно-пищевых технологий: материалы Междунар. науч.-практ. конф.; под общ. ред. И. Ф. Горлова, 2020. С. 80–84.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 The Agrarian Scientific Journal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.