Analysis of the structure of consumption of feed nutrients by animals in agricultural enterprises of dairy cattle breeding

Authors

  • Evgeny Olegovich Krupin Tatar Scientific Research Institute of Agriculture, FRC Kazan Scientific Center, Russian Academy of Sciences
  • Shamil Kasimovich Shakirov Tatar Scientific Research Institute of Agriculture, FRC Kazan Scientific Center, Russian Academy of Sciences
  • Natalya Dmitrievna Chevtaeva Tatar Scientific Research Institute of Agriculture, FRC Kazan Scientific Center, Russian Academy of Sciences

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2023i6pp64-69

Keywords:

cow, diet, feed, energy, protein, quality

Abstract

The annual structures of harvested fodder by agricultural enterprises with different levels of productivity of the dairy herd have been established. The share of harvested hay was higher in agricultural enterprises of the second group and amounted to 6.7-8.4%. The maximum consumption of straw was typical for agricultural enterprises of the first group - 1.6-4.1%. The established shares of corn silage indicate that its use was largely due to the productivity of dairy herd animals. The share of corn silage in the farms of the first group was 19.2-24.7%. In 2021, the share of corn silage increased, mainly due to the formation of insurance stocks of feed on farms, especially the third group - 12.3-14.8%. The higher the productivity of cows and young animals, the more effectively grain forage is used in combination with other energy-protein feeds and feed additives that balance the diet. For 2021, on average, the use of grain fodder in the farms of the first and second groups was 37.9-42.8% and 36.9-46.4%, which is higher than in 2018-2020. by 7.2-9.0% and 8.9-11.0%. In general, regardless of the level of productivity of the dairy herd of farms, the provision of harvested feed with exchangeable energy and crude protein remains quite low due to their quality.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Особенности организации производства молока в интегрированных агропромышленных формированиях / К. С. Терновых [и др.] // Вестник Воронежского государственного аграрного университета. 2018. № 3(58). С. 148–158.

Столяров Г. Оценка эффективности производства молока в современных условиях // Аграрная экономика. 2020. № 4(299). С. 66–72.

Столярова О. А., Столярова Ю. В. Основные направления повышения эффективности производства и переработки молока // Нива Поволжья. 2017. № 2(43). С. 136–144.

Везигина И. А. Приоритетное направление экономически эффективного использования кормов при выращивании молодняка крупного рогатого скота в Краснодарском крае // Economics. 2020. № 4(47). С. 48–52.

Зорина А. И. Влияние санкционной политики на продовольственную безопасность региона на примере молочной отрасли Калининградской области // Управление инвестициями и инновациями. 2018. № 2. С. 37–42.

Карабань О. Устойчивая кормовая база как важнейший фактор снижения себестоимости производства молока // Аграрная экономика. 2018. № 12(283). С. 37–44.

Кремянская Е. В., Кремянский В. Ф., Кремянский В. В. Об эффективности организации кормовой базы молочного скотоводства в Краснодарском крае // Вестник Алтайской академии экономики и права. 2019. № 4-1. С. 66–71.

Научные основы рациональной организации кормовой базы молочного скотоводства в условиях импортозамещения / Е. П. Чирков [и др.] // Агропродовольственная политика России. 2017. № 11(71). С. 62–70.

Попова С. А., Скопцова Т. И. Оценка кормления высокопродуктивных коров и его совершенствование в СПК ПКЗ "Псковский" Порховского района Псковской области // Известия Великолукской государственной сельскохозяйственной академии. 2021. № 1(34). С. 29–36.

Касторнов Н. П. Основные факторы и потенциал развития молочного скотоводства региона // Вестник Мичуринского государственного аграрного университета. 2020. № 2(61). С. 166–170.

Солошенко В. М., Векленко В. И. Развитие кормовой базы молочного скотоводства // Вестник Курской государственной сельскохозяйственной академии. 2019. № 7. С. 155–160.

Горбатовский А., Горбатовская О. Сбалансированное развитие отраслей животноводства и кормопроизводства: принципы, индикаторы, комплекс мер и направлений // Аграрная экономика. 2019. № 5(288). С. 36–47.

Анализ состояния и планирование производства кормов в сельхозпредприятиях Республики Татарстан: справочник / Ш. К. Шакиров [и др.]. Казань: Логос-Пресс, 2022. 84 с.

Published

2023-08-13

Issue

Section

Zootechnics and veterinary

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3