Fatty acid composition of beef and pork with different types of animal fattening
DOI:
https://doi.org/10.28983/asj.y2023i6pp97-101Keywords:
fodder, feeding, nutrient content, lipids, fatty acids, fatty acid composition, meat cattleAbstract
The article presents data on the chemical, fatty acid composition of beef and pork meat in various types of fattening. The nutritive value of beef obtained from grain and traditional cattle feeding, as well as concentrate-type pork was studied. Significant differences in the content of protein, fat, individual fatty acids in meat are shown: saturated, unsaturated and polyunsaturated. It has been established that the concentrate type of feeding cattle leads to a violation of scar digestion and metabolic processes in the animal body. Long-term, for 200 days, feeding a large amount of grain leads to a fivefold increase in the content of fat in beef, a decrease of 23.2% in the concentration of protein in muscle tissue compared to beef obtained according to traditional technology and 3.1% with concentrate-type pork of fattening, therefore, and quality.
Downloads
References
Алиев А. А. Незаменимые жирные кислоты и их значение в питании животных // Зоотехния. 1988. № 3. С. 40–41.
Асатиани В. С. Новые методы биохимической фотометрии. М.: Наука,1985. 543 с.
Вохмяков А. С. Изменение жирнокислотного состава подкожного жира свиней в зависимости от степени осаленности // Сборник научных трудов к 40-летаю ВБФ и 110-летию С.И. Афонского. М., 2006. С. 287–290.
Кабанов В. Д., Епишин В. А., Вохмяков А. С. Физико-химический свойства и жирнокислотный состав отечественного и импортного свиного жира // Вестник Российской академии сельскохозяйственных наук. 2002. № 93. С. 67–70.
Лисицын А. Б., Шумкова И. А. Жирные кислоты. Значение для качества мяса и питания человека. М., 2002. 41 с.
Матяев В. И., Лапшин С. А., Андин И. С. Обмен жирных кислот и оптимизация липидного питания свиней. Саранск, 2000. 355 с.
Мирошникова Е. П., Богатова О. В., Стадников С. В. Физико-химические и биохимические основы производства мяса и мясных продуктов: учебное пособие. Оренбург: ГОУ ОГУ, 2005. 248 с.
Яшина М. Л. Здоровое питание населения России: реалии и перспективы. Режим доступа: https://elibrary.ru /download/elibrary_21048101_17496468.pdf. (дата обращения: 25.02.2019).
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 The Agrarian Scientific Journal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.