Fatty acid composition of beef and pork with different types of animal fattening

Authors

  • Pyotr Ivanovich Tishenkov Moscow State Academy of Veterinary Medicine and Biotechnology - MBA named after K.I. Scriabin
  • Alexey Alekseevich Vasiliev Moscow State Academy of Veterinary Medicine and Biotechnology - MBA named after K.I. Scriabin
  • Dmitry Vladmirovich Bykov Moscow State Academy of Veterinary Medicine and Biotechnology - MVA named after K.I. Scryabin

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2023i6pp97-101

Keywords:

fodder, feeding, nutrient content, lipids, fatty acids, fatty acid composition, meat cattle

Abstract

The article presents data on the chemical, fatty acid composition of beef and pork meat in various types of fattening. The nutritive value of beef obtained from grain and traditional cattle feeding, as well as concentrate-type pork was studied. Significant differences in the content of protein, fat, individual fatty acids in meat are shown: saturated, unsaturated and polyunsaturated. It has been established that the concentrate type of feeding cattle leads to a violation of scar digestion and metabolic processes in the animal body. Long-term, for 200 days, feeding a large amount of grain leads to a fivefold increase in the content of fat in beef, a decrease of 23.2% in the concentration of protein in muscle tissue compared to beef obtained according to traditional technology and 3.1% with concentrate-type pork of fattening, therefore, and quality.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Алиев А. А. Незаменимые жирные кислоты и их значение в питании животных // Зоотехния. 1988. № 3. С. 40–41.

Асатиани В. С. Новые методы биохимической фотометрии. М.: Наука,1985. 543 с.

Вохмяков А. С. Изменение жирнокислотного состава подкожного жира свиней в зависимости от степени осаленности // Сборник научных трудов к 40-летаю ВБФ и 110-летию С.И. Афонского. М., 2006. С. 287–290.

Кабанов В. Д., Епишин В. А., Вохмяков А. С. Физико-химический свойства и жирнокислотный состав отечественного и импортного свиного жира // Вестник Российской академии сельскохозяйственных наук. 2002. № 93. С. 67–70.

Лисицын А. Б., Шумкова И. А. Жирные кислоты. Значение для качества мяса и питания человека. М., 2002. 41 с.

Матяев В. И., Лапшин С. А., Андин И. С. Обмен жирных кислот и оптимизация липидного питания свиней. Саранск, 2000. 355 с.

Мирошникова Е. П., Богатова О. В., Стадников С. В. Физико-химические и биохимические основы производства мяса и мясных продуктов: учебное пособие. Оренбург: ГОУ ОГУ, 2005. 248 с.

Яшина М. Л. Здоровое питание населения России: реалии и перспективы. Режим доступа: https://elibrary.ru /download/elibrary_21048101_17496468.pdf. (дата обращения: 25.02.2019).

Published

2023-08-13

Issue

Section

Zootechnics and veterinary

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>