Heat and mass transfer in impulse grain drying
DOI:
https://doi.org/10.28983/asj.y2023i7pp143-146Keywords:
drying, corn, heat and mass transfer, pulse mode, drying agentAbstract
The technology of constant exposure to the grain with a drying agent is not optimal due to the fact that the grain overheats faster than moisture evaporates. It is necessary to lower the temperature of the drying agent to reduce the risk of deterioration in grain quality. Because of this, the performance of grain dryers with a constant heat supply is reduced. More promising is the drying technology with variable heat supply. The pulse mode is one of the varieties of the variable mode. This drying mode allows, while maintaining the passport performance of the dryers, to reduce the specific heat consumption. The purpose of the article is to calculate the pulse duration, pause and temperature of the drying agent. The duration of heating depends on the heat transfer coefficient, the physical and mechanical properties of the material and the logarithm of the temperature difference between the drying agent and the material. The duration of the deposit depends on the physical and mechanical properties of the material, the logarithm of the difference between the ratio of its moisture content and the diffusion coefficient. The article presents the characteristic features of heat and mass transfer and the main parameters of the process.
Keywords: drying; corn; heat and mass transfer; pulse mode; drying agent.
Downloads
References
Байрамов Р.З., Саенко Ю.В. Анализ технических решений зерносушилок // Современные направления повышения эффективности использования транспортных систем и инженерных сооружений в АПК: Междунар. студ. науч.-практич. конф. Рязань, 2022. С. 153-157.
Голубкович А.В., Павлов С.А., Беленькая Л.И., Марин Р.А. Осциллирующая сушка семян и зерна в колонковой сушилке СЗТ-16 // Инновационные технологии и техника нового поколения – основа модернизации сельского хозяйства: сб. докл. XI Междунар. науч.-техн. конф. Ч. 1. М.: ВИМ, 2011. С. 392-399.
Голубкович А.В., Павлов С.А., Орехов А.П., Козлов В.П. Сушка семян рапса в карусельной сушилке при осциллирующем режиме // Техника в сельском хозяйстве. 2011. № 4. С. 25-28.
Использование осциллирующего режима контактной сушки сыпучих материалов / П.С. Агеев [и др.] // Наука в центральной России Science in the central Russia. 2022. Т. 60. № 6. С. 19-26.
Загоруйко М.Г., Марин Р.А. Тепломассоперенос в зерновке при переменных режимах // Аграрный научный журнал. 2021. № 7. С. 84-87.
Загоруйко М.Г., Белышкина М.Е., Башмаков И.А. Обоснование математических моделей переменного теплоподвода при сушке зерна // Аграрный научный журнал. 2021. № 11. С. 87-92.
Пат. № 2539860 РФ Способ осциллирующей сушки зерна и устройство для его осуществления / Павлов С.А., Голубкович А.В., Лукин И.Д., Машковцев М.Ф. // Бюл. 2015. № 3.
Марин Р.А. Исследование переноса влаги в зерне при осциллирующей сушке // Сельскохозяйственные машины и технологии. 2016. № 3. С. 26-32.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 The Agrarian Scientific Journal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.