Digestibility of nutrients in the calves' diet depending on the level of selenium and cobalt asparaginate nanoparticles
DOI:
https://doi.org/10.28983/asj.y2023i10pp115-118Keywords:
calves, feeding, mineral nutrition, selenium nanoparticles, cobalt asparaginate (OMEC-Co), digestibility, digestibility coefficientAbstract
Due to the uneven distribution of minerals in the soil, the territory of the Russian Federation is divided into biogeochemical provinces. The Saratov region is deficient in cobalt, selenium is at the lower limit of the norm. The article examines the influence of a mineral feed additive consisting of nanoparticles of selenium and cobalt aspartate (OMEK-Co) on the digestibility of proteins, fats, and carbohydrates by calves when drinking milk. The authors established a reliable and positive effect of the studied feed additive on the digestibility and assimilability of nutrients. The increase in digestibility coefficients in calves of the experimental groups is associated with the intake of selenium and cobalt in the body in quantities that provide the required level for growth and development, since all other factors of feeding and housing conditions were the same.
Downloads
References
Влияние заменителей цельного молока (ЗЦМ) на переваримость, использование питательных веществ и минеральных элементов рационов телятами / Ю. Н. Прытков [и др.] // Актуальные проблемы интенсивного развития животноводства. Саранск, 2020. С. 335–339.
Гамко Л. Н., Менякина А. Г., Мицурина Е. А. Переваримость питательных веществ и использование азота у лактирующих коров при скармливании кормосмеси с минеральными добавками // Вестник Ульяновской государственной сельскохозяйственной академии. 2022. № 1(57). С. 194–199.
Игнатьева Т. М. Влияние разного уровня селена на баланс азота и селена у бычков // Вестник АПК Верхневолжья. 2016. № 3(35). С. 48–50.
Комлева Н. А. Кобальт: роль в кормлении сельскохозяйственных животных, профилактика гипокобальтоза// Научный электронный журнал Меридиан. 2020. № 14(48). С. 261–263.
Кормление сельскохозяйственных животных / В. К. Пестис [и др.]. Минск: ИВЦ Минфина, 2009. 540 с.
Кузнецов С. Г., Агафонов В. Г. Методика проведения балансовых опытов // Методы исследований питания сельскохозяйственных животных. Боровск, 1998. 405 с.
Новые кормовые добавки в кормлении телят молочного периода / Г. Г. Брагин [и др.] // Цифровые технологии в подготовке кадров АПК как ключевой фактор повышения его эффективности // Актуальные проблемы противодействия коррупции в системе обеспечения экономической безопасности: сб. тр., посвящ. ХХХ-летию Татарского института переподготовки кадров агробизнеса. Казань, 2022. С. 606–610.
Москаленко С. П., Коробов А. П., Байзульдинов С. З. Теоретическое и практическое обоснование использования сенажа в мягкой упаковке в рационах крупного рогатого скота. Саратов, 2006. 196 с.
Овсянников И. И. Основы опытного дела в животноводстве. М.: Колос, 2006. 231 с.
Хохрин С. Н. Кормление сельскохозяйственных животных: учеб. для студентов. Москва: КолосС; 2004. 687 с.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 The Agrarian Scientific Journal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.