A new variety of sour cherry Shelangovskaya

Authors

  • Gennady Emelianovich Osipov FGBUN Tatar Research Institute of Agriculture is a separate structural subdivision of the Federal Research Center of the Kazan Scientific Center of the Russian Academy of Sciences
  • Natalya Vladislavna Petrova FGBUN Tatar Research Institute of Agriculture is a separate structural subdivision of the Federal Research Center of the Kazan Scientific Center of the Russian Academy of Sciences

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2023i12pp59-62

Keywords:

variety, sour cherry (Prunus cerasus L.), winter hardiness, susceptibility, coccomycosis, moniliosis, productivity, yield, fruits, vitamin C

Abstract

The purpose of the research is the biological and economic evaluation of a new variety of sour cherry Shelangovskaya in the conditions of the Republic of Tatarstan. Winter hardiness, productivity, the susceptibility of sour cherry varieties to coccomycosis, moniliosis, damage by aphids, and economic efficiency were evaluated according to the methodology of the All-Russian Research Institute of Fruit Crop Breeding. A comparative assessment of the biological and economic characteristics of the sour cherry varieties Krasa Tataria and Shelangovskaya showed that the new sour cherry variety surpasses the standard variety in productivity (8 kg), yield (5 t/ha), resistance to coccomycosis (1.9 points), moniliosis (1.5 points), flowering strength (4.6 points), self-fertility (24 %), fruit taste (4.2 points), profit from 1 ha of the garden (26.0 thousand rubles) and the level of profitability (13.1 %).

Downloads

Download data is not yet available.

References

Гуляева А.А., Ефремов И.Н., Берлова Т.Н. Перспективные сорта вишни для Центрально-Чернозёмного региона России // Вестник аграрной науки. 2020. № 1(82). С. 13-19. DOI.org/10.15217/48484 2020.

Доля Ю.А., Заремук Р.Ш. Формирование потенциальной урожайности сортов вишни обыкновенной // Научные труды СКФНЦСВВ. 2019. Т. 23. С. 65-69. DOI 10.30679/2587-9847-2019-23-65-69.

Дроник А.А. Оценка устойчивости сортов вишни к возвратным заморозкам в Астраханской области // Аграрный научный журнал. 2021. № 5. С. 21-23. DOI 10.28983/asj.y2021i5pp21-23.

Ефремов И.Н., Гуляева А.А., Берлова Т.Н., Галькова А.А., Безлепкина Е.В. Оценка устойчивости сортов вишни генофонда ВНИИСПК к коккомикозу // Вестник аграрной науки. 2020. № 3(84). С. 26-30. DOI: 10.17238/issn2587-666X.2020.3.26 2020.

Морозова, Н.Г., Карташова О.Н., Харин А.Е. Проявление зимостойкости сортов вишни и черешни во ВСТИСП после зимы 2005/2006 гг. // Плодоводство и ягодоводство России: сб. науч. работ. М., 2006. Т. XVII. С. 159-165.

Мотылева С.М., Морозова Н.Г., Мертвищева М.Е. Антиоксидантная активность плодов и листьев вишни и черешни в Подмосковье // Плодоводство и ягодоводство России. 2014. Т. 38.

Ожерельева З.Е., Прудников П.С., Ефремов И.Н. Изучение морозостойкости сортов вишни селекции ВНИИСПК // Вестник российской сельскохозяйственной науки. 2020. № 4. С. 29-33. DOI: 10.30850/vrsn/2020/4/29-33

Осипов Г.Е., Осипова З.А, Петрова Н.В. Морфологические и биологические особенности сортов и гибридов вишни Татарского НИИСХ. Казань, 2016. 72 с.

Осипов Г.Е., Тагиров М.Ш., Осипова З.А. Экологические подходы к садоводству Татарстана. Казань, 2019. 128 с.

Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур. Орел, 1999. –608 с.

Zachary T. Brym, Brent L. Black. Quantitative Survey of ‘Montmorency’ Tart Cherry Orchard Design in Utah // HortScience 56(11):1402–1407. 2021. https://doi.org/10.21273/HORTSCI15995-21.

Zoran Keserovi?, Vladislav Ognjanov, Nenad Magazin, Marko Dori?. Current situation and perspectives in sour cherry production // Sour cherry breeding. Cost action FA1104 Sustainable production of high-quality cherries for the European market Novi Sad, Serbia. 15.09.2014. 17.09.2014.

Published

2023-12-27

Issue

Section

Agronomy

Most read articles by the same author(s)