Economically useful parameters and biological characteristics of Hereford cattle

Authors

  • Orest Antipovich Basonov Nizhny Novgorod State Agrotechnological University
  • Anastasiya Vyacheslavovna Sudakova Nizhny Novgorod State Agrotechnological University

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2023i12pp90-94

Keywords:

Hereford cattle, economically useful parameters, biological characteristics, selection

Abstract

At the stage of producing high-quality beef, the development and implementation of improved methods for obtaining, raising and fattening young cattle in the process of acclimatization, which allows for a more rational use of the biological potential of the breed, becomes relevant. The Hereford breed plays an important role in Russian cattle breeding. For more than 50 years, scientists, together with specialists in the agro-industrial complex, have created several genetic achievements. At the same time, the value of the breed lies in its inherent high reproductive and productive qualities, which are constantly transmitted and progressively develop from generation to generation, taking into account the changing environment of its habitat. In the process of their development, animals of different genotypes, finding themselves in new conditions, acquire other biologically and economically useful characteristics that were previously absent in the population. Hereford cattle are distinguished by high adaptive plasticity, stability, ease of feeding, high growth rates both during the fattening and fattening periods, and high early maturity of meat. Improving the Hereford cattle breed leads to a more rational use of selection and genetic traits, when tall animals are more consistent with the main direction of improving reproductive and productive qualities.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Асадчий А. А. Улучшение мясной продуктивности и биологических особенностей черно-пестрого скота посредством скрещивания с герефордской породой: дис. … канд. с.-х. наук. 2021. 126 с.

Басонов О. А., Асадчий А. А. Мясная продуктивность и биологические особенности чистопородных и помесных бычков герефордской породы // Зоотехния. 2020. № 10. С. 20–24.

Басонов О. А., Асадчий А. А. Особенности роста, развития и формирование мясной продуктивности бычков разных генотипов // Современные достижения ветеринарной и зоотехнической науки: перспективы развития: материалы Всерос. науч.-практ. конф., Чувашская государственная сельскохозяйственная академия, Чебоксары, 24 мая 2019. Чебоксары, 2019. С. 95–104.

Басонов О. А., Асадчий А. А. Особенность выращивания чистопородных и помесных бычков герефордской породы // Механизация и электрификация сельскохозяйственного производства. Инновационные технологии производства и переработки сельскохозяйственной продукции. Актуальные проблемы животноводства: материалы Междунар. науч.-практ. конф., в честь 5-летия Центра Российско-Белорусского сотрудничества, дополнительного образования, содействия трудоустройству обучающихся, ФГБОУ ВО «Нижегородская ГСХА», Нижний Новгород, 26 сентября 2019. Нижний Новгород, 2020. С. 183–187.

Белоусов А. М., Дубовскова М. П., Андаров Т. М. Реализация генотипа быков-производителей новых заводских типов казахской белоголовой и герефордской пород при интенсивном выращивании тёлок // Вестник мясного скотоводства. Оренбург, 2007. Вып. 60. Т. 1. С. 86–94.

Белоусов А. М., Дубовскова М. П. Основные положения новой методики оценки быков-производителей по продуктивности их потомства // Вестник мясного скотоводства. 2009. Вып. 62 (1). С. 39–44.

Буйлашев У. Т., Самыкбаев А. К., Абдыкеримов А. А. Рост и развитие помесных бычков алатауской породы с герефордской и абердин-ангусской пород // Вестник Кыргызского национального аграрного университета им. К.И. Скрябина. 2018. № 2(47). С. 171–172.

Виль Л. Г., Никитина М. М., Блинова Н. С. Эффективность выращивания герефордского скота Андриановского типа при круглогодичном пастбищном содержании // Аграрная наука. 2023. № 1. С. 44–48.

Гаркави О. В., Эрнст Л. К. Мясные качества остфризского и помесного молодняка // Животноводство. 1956. № 1. С. 22–23.

Герасимов Н. П., Джуламанов К. М., Дубовскова М. П. Основные принципы создания нового внутрипородного типа «Уральский герефорд» // Аграрный вестник Урала. 2010. № 8 (74). С. 51–53.

Дедюкин А. М., Санникова Н. А., Воробьева С. Л., Коконов С. С. Рост и развитие бычков герефордской породы в условиях Удмуртии // Вестник Ижевской государственной сельскохозяйственной академии. 2023. № 2(74). С. 4–11.

Доротюк Э., Труш В., Бурухтина Т. Об использовании сверхремонтных телок на Украине // Молочное и мясное скотоводство. 1994. № 3. С. 8–10.

Дубовскова М. П., Джуламанов К. М., Герасимов Н. П. Новые подходы к созданию высокотехнологичных типов мясного скота // Вестник мясного скотоводства. 2010. Т. 4. № 63. С. 15–21.

Заднепрянский И. П., Полинковский Л. И., Дубовскова М. П. Результаты использования производителей канадской репродукции в селекции герефордского скота // Сб. науч. тр. ВНИИМС. Оренбург. 1996. Вып. 49. С. 7 – 11.

Зырянова И. А., Никонова Е. А., Калякина Р. Г. Эффективность скрещивания крупного рогатого скота как фактор увеличения мясной продуктивности // Устойчивое развитие территорий: теория и практика: материалы IX Всерос. науч.-практ. конф. Лесниково, 2018. С. 56 –58.

Иванова И. П. Особенности роста и развития молодняка мясного направления продуктивности в зависимости от генотипа // Вестник Омского ГАУ. 2018. № 4(32). С. 36–41.

Каюмов Ф., Джуламанов К., Герасимов Н. Новые типы и линии мясного скота // Животноводство России. 2009. № 1. С. 47–48.

Мирошников С. А., Мищенко Н. В. Успехи в развитии селекционно-генетической базы отечественного мясного скотоводства // Вестник мясного скотоводства. 2012. № 3(77). С. 30–34.

Немцева Е. Ю., Воронова И. В., Игнатьева Н. Л. Особенности роста и развития молодняка герефордской породы // Аграрная наука. 2022. № 11. С. 60–64. DOI 10.32634/0869-8155-2022-364-11-60-64.

Фролов А. Н., Кизаев М. А. Интенсивность роста молодняка герефордской породы импортной селекции и местной популяции до отъема в зоне Южного Урала // Вестник мясного скотоводства. Оренбург. 2012. № 4 (78). С. 121–123.

Biochemical status of animal organism under conditions of technogenic agroecosystem / R. R. Fatkullin et al. // Advances in Engineering Research. 2018. P. 182–186.

Effect of Breed and Gender on Meat Quality of M. longissimus thoracis et lumborum Muscle from Crossbred Beef Bulls and Steers / J. Cafferky et al. // J. Foods. 2019. T. 8 (5). P. 173. URL: https://doi.org/10.3390/foods80 50173.

Growth of beef cattle as prediction for meat production: a review / K. Hozakova et al. // J. Acta fytotechn zootechny. 2020. 23(2). P. 58–69.

Kabitskaya Y. A., Boyko E. G. Genetic diversity of cattle bred in territory of the tyumen region, Russia // Archives of Razi Institute. 2021. No. 76(3). Р. 681–690. Doi:10.22092/ ARI.2021.355325.1673.

Nei M., Roychoudhury A. K., Sampling variances of heterozygosity and genetic distance. J Genetics. 2021. No.76. Р. 379 – 390.

The effect of snp polymorphisms in growth hormone gene on weight and linear growth in crossbred red angus ? kalmyk heifers / F. G. Kayumov et al. // Digital agriculture – development strategy. Proceedings of the International Scientific and Practical Conference (ISPC 2019). P. 325 –328.

Published

2023-12-27

Issue

Section

Zootechnics and veterinary

Most read articles by the same author(s)