The influence of black fallow preparation methods on agrophysical properties, soil mois-ture and yield of winter wheat in the Lower Volga region

Authors

  • Anatoly Petrovich Solodovnikov Saratov State University of Genetics, Biotechnology and Engineering named after N.I. Vavilov
  • Vladimir Nikolaevich Maksimchuk Saratov State University of Genetics, Biotechnology and Engineering named after N.I. Vavilov

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2024i1pp56-60

Keywords:

black fallow, humidity of a meter layer, water permeability, soil density, winter wheat yield

Abstract

The article provides two years of data on the influence of black fallow preparation methods on agrophysical properties and moisture of the soil. In spring, a non-moldboard system for the preparation of black fallow during its development soil density increases by 5.9% and water permeability reduces by 22%, in fall, during the sowing of winter wheat, it increases by 2.8 % and reduces by 24%, respectively. The use of the herbicide in black fallow with a decrease in the number of cultivations increases the density by 0.02 g/cm3 and reduces water permeability by 5.3 mm/h. In fall, during the sowing of winter wheat, the best moisture retention was after classical plowing, which exceeded the non-moldboard cultivation by 0.57% of the soil mass. Integrated weed control measures additionally retained 0.25% (35 m3/ha) of moisture compared to agricultural practices. Integrated measures to control weeds in black fallow increase the yield of winter wheat by 0.06 t/ha for non-moldboard cultivation and by 0.11 t/ha for moldboard cultivation.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Горянин О.И. Возделывание полевых культур в среднем Заволжье. Самара, 2018. 345 с.

Доспехов Б.А. Методика полевого опыта. М., 1985. 351 с.

Обоснование влияния агрофизических факторов и климатических условий на урожайность и качество зерна озимой пшеницы в Нижнем Поволжье / А.П. Солодовников [и др.] // Аграрный научный журнал.2022. № 4. С. 48-52.

Основные проблемы современного земледелия при освоении ресурсосберегающих технологий / С.Н. Бурахта [и др.]. Саратов, 2010. 100 с.

Писменная Е.В., Азарова М.Ю., Курасова Л.Г. Влияние сортов и предшественников озимой пшеницы на плодородие почвы, урожайность и качество зерна в Ставропольском крае // Аграрный научный журнал. 2020. № 8. С. 32–37.

Растениеводство Центрального Черноземья России / В.А. Федотов [и др.]. Воронеж, 2019. 581 с.

Рзаева В.В. Влияние агротехнических приемов на продуктивность культур севооборота // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. 2019. №4 (78). С. 18-20.

Солодовников А.П., Пимонов К.И., Гудова Л.А. Влияние основной обработки на водно-физические свойства темно-каштановой почвы и урожайность нута // Научный журнал Российского НИИ проблем мелиорации. 2020. № 1(37). С.140-153.

Шеин Е.П., Гончаров В.М. Агрофизика. Ростов н/Д., 2006. 397 с.

Солодовников, А.П., Уполовников Д.А., Линьков А.С. Эффективность чистого пара для сохранения запасов влаги в почве под посев озимой пшеницы в Саратовском Заволжье // Вестник Курской Государственной сельскохозяйственной академии. 2023. № 1. С. 13 – 17.

Солодовников А.П., Шагиев Б.З., Лёвкина А.Ю. Динамика водно-физических свойств почвы в паровом звене при возделывании озимой пшеницы // Кормопроизводство. 2019. № 11 С. 17–21.

Published

2024-02-06

Issue

Section

Agronomy

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3