Meat productivity of sheep reared in different conditions of keeping

Authors

  • Антонина Кузьминична Михайленко Stavropol State Medical University
  • Людмила Николаевна Чижова All-Russian Research Institute of Sheep and Goat Breeding – branch of the Federal State Budgetary Scientific Institution “North Caucasian Agrarian Center”
  • Чолпан Биляловна Чотчаева Karachay-Cherkess State University named after U.D. Aliev
  • Закир Камилович Гаджиев All-Russian Research Institute of Sheep and Goat Breeding – branch of the Federal State Budgetary Scientific Institution “North Caucasian Agrarian Center”
  • Марина Александровна Долгашева Stavropol State Medical University

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.v0i12.650

Keywords:

natural and climatic zones, iodine deficiency, meat productivity, sheep

Abstract

In the article the estimation of sheep meat productivity in Karachai breed reared in various natural and climatic zones with different iodine supply is given. It was found that the quantitative and qualitative characteristics of meat productivity, mutton are significantly higher in lambs reared in the mountain zone without iodine deficiency.

 

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Антонина Кузьминична Михайленко, Stavropol State Medical University

Doctor of Biological Sciences

Людмила Николаевна Чижова, All-Russian Research Institute of Sheep and Goat Breeding – branch of the Federal State Budgetary Scientific Institution “North Caucasian Agrarian Center”

Doctor of Agricultural Sciences,

Чолпан Биляловна Чотчаева, Karachay-Cherkess State University named after U.D. Aliev

Senior Teacher

Закир Камилович Гаджиев, All-Russian Research Institute of Sheep and Goat Breeding – branch of the Federal State Budgetary Scientific Institution “North Caucasian Agrarian Center”

Doctor of Biological Sciences

Марина Александровна Долгашева, Stavropol State Medical University

Candidate of Medical Sciences

References

1. Беленький Н.Г. Биологическая ценность баранины и перспективы её производства // Повышение качества продуктов животноводства: науч. тр. ВАСХНИЛ. – М.: Колос, 1982. – С. 220–226.
2. Велданова М.В., Скальский А.В. Йод – знакомый и незнакомый. – М.: Интел Тек., 2004. – 192 с.
3. Герасимов Г.А., Фазиев В.В., Сириденко Н.Ю. Иододефицитные заболевания в России. Простое решение сложной проблемы. – М.: Адамантъ, 2002. – 168 с.
4. Гормональный фон, рост, развитие и продуктивность овец карачаевской породы в условиях йододефйицита / А.К. Михайленко [и др.] // Аграрный научный журнал. – 2018. – № 4. – С. 13–15.
5. Павловский П.Е., Пальшин В.В. Биохимия жировой ткани мяса // Биохимия мяса. – М.: Пищевая промышленность, 1975. – С.145–155.
6. Петровский К.С. О мясе/ К.С. Петровский // Наука и жизнь. – 1965. – № 1. – С. 52–54.
7. Региональные особенности элементного гомеостаза как показатель эколого-физиологической адаптаци /А.В. Скальский [и др.] // Экология человека. – 2014. – № 9. – С. 14–17.
8. Ярахмедов Р.М. Коррекция эндемического зоба крупного рогатого скота в горной зоне республики Дагестан и экономическая эффективность лечебно-профилактических мероприятий // Ветеринарный врач. – 2009. – № 4. – С. 47–49.
9. Kimetal S.R., Tull E.S., Talbott E.O. A hypotheisis of Synergism: the interrelationship of T3 and insulinto disturbances in metabolic homeostasis // Med. Hypothess, 2002, Vol. 59, No. 6, P. 660–666.
10. Delange F. Jodine reguirements during pregnancy, lactation and the neonal period and idicators of optimal iodine nutrition // Publik Health Nuts. – 2007, Vol. 10, P. 1571–1580.

Published

2018-12-10

Issue

Section

Естественные науки

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2