Dynamics of metabolic processes in the body of young turkeys, when using eubiotics based on bifidobacteria in the diet
DOI:
https://doi.org/10.28983/asj.y2022i11pp86-90Keywords:
turkeys, eubiotics, bifidobacteria, biochemical parameters of bloodAbstract
The article presents data on the effect of different schemes of using eubiotics based on bifidobacteria on metabolic parameters in young turkeys. It has been established that preparations containing biobacteria contribute to the acceleration of metabolic processes, increase the intensity of poultry growth, which is confirmed by an increase in all biochemical parameters of the blood, while not violating their physiological norms.
Downloads
References
Амиров Д. Р. Клинические методы исследования и лабораторная диагностика при незаразной патологии птиц. Казань, 2015. 28 с.
Зимин К. В. Пробиотик «Моноспорин» – стимулятор гуморального звена иммунного ответа организма животных и птицы на бактериальные инфекции // Птица и птицепродукты. 2016. № 2. С. 50–51.
Зяблицева М. А. Актуальность использования пробиотиков в птицеводстве // Экономика. Инновации. Управление качеством. 2015. № 3. С. 108.
Кондрахин И. П. Клиническая лабораторная диагностика в ветеринарии. М.: КолосС, 2004. 520 с.
Погодаев В. А., Роженцова М. И. Особенности роста молодняка индеек при использовании пробиотиков на основе бифидобактерий // Птица и птицепродукты. 2022. № 2. С. 33–36.
Погодаев В. А., Шепляков А. В. Результативность использования пробиотиков: Моноспорин, Пролам, Пролам (СТФ-1/56), Бацелл-М при доращивании индеек // Известия Горского государственного аграрного университета. 2019. № 56 (1). С. 81–86.
Погодаев В. А., Канивец В. А. Продуктивность и интерьерные особенности индеек в зависимости от плотности посадки в клеточных батареях КБИ-2-00.000 // Птица и птицепродукты. 2012. № 2. С. 32–35.
Погодаев В. А., Канивец В. А., Шинкаренко Л. А. Количественные и качественные показатели мясной продуктивности чистопородных и гибридных индеек // Зоотехния. 2013. № 2. С. 27–28.
Способ изготовления биогенного стимулятора из личинок трутневого расплода пчел / В. А. Погодаев [и др.]. Патент на изобретение RU 2395289 C1, 27.07.2010. Заявка № 2008146271/15 от 24.11.2008.
Федюк В. В. Семенченко С. В., Жилин Т. О. Влияние подкислителей питьевой воды на гематологические показатели и продуктивность индюков кросса "BIG-6"// Вестник КрасГАУ. 2015. № 8(107). С. 159–167.
Якубенко Е. В., Кощаев А. Г., Петенко А. И. Эффективность применения пробиотиков бацелл и моноспорин разных технологий получения в составе комбикормов для цыплят-бройлеров // Ветеринария Кубани. 2009. № 4. С.15–19.
Clements M. What's happening in European poultry industry?
// Poultry International. 2021. Vol. 60. No. 11. P. 8–11.
Vorotnikov V. Russian turkey and duck meat renaissance.
PoultryWorld. Net. 2021. September 15.
Vorotnikov V. Damate drives up Russian turkey production. PoultryWorld. net, 2021, September 01.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 The Agrarian Scientific Journal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.