Dynamics of metabolic processes in the body of young turkeys, when using eubiotics based on bifidobacteria in the diet

Authors

  • Vladimir Anikeevich Pogodaev North Caucasus Federal Scientific Agrarian Center
  • Elena Aleksandrovna Kits North Caucasus Federal Scientific Agrarian Center
  • Sergey Vasilievich Tsebro KFH Tsebro Sergey Vasilyevich

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2022i11pp86-90

Keywords:

turkeys, eubiotics, bifidobacteria, biochemical parameters of blood

Abstract

The article presents data on the effect of different schemes of using eubiotics based on bifidobacteria on metabolic parameters in young turkeys. It has been established that preparations containing biobacteria contribute to the acceleration of metabolic processes, increase the intensity of poultry growth, which is confirmed by an increase in all biochemical parameters of the blood, while not violating their physiological norms.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Амиров Д. Р. Клинические методы исследования и лабораторная диагностика при незаразной патологии птиц. Казань, 2015. 28 с.

Зимин К. В. Пробиотик «Моноспорин» – стимулятор гуморального звена иммунного ответа организма животных и птицы на бактериальные инфекции // Птица и птицепродукты. 2016. № 2. С. 50–51.

Зяблицева М. А. Актуальность использования пробиотиков в птицеводстве // Экономика. Инновации. Управление качеством. 2015. № 3. С. 108.

Кондрахин И. П. Клиническая лабораторная диагностика в ветеринарии. М.: КолосС, 2004. 520 с.

Погодаев В. А., Роженцова М. И. Особенности роста молодняка индеек при использовании пробиотиков на основе бифидобактерий // Птица и птицепродукты. 2022. № 2. С. 33–36.

Погодаев В. А., Шепляков А. В. Результативность использования пробиотиков: Моноспорин, Пролам, Пролам (СТФ-1/56), Бацелл-М при доращивании индеек // Известия Горского государственного аграрного университета. 2019. № 56 (1). С. 81–86.

Погодаев В. А., Канивец В. А. Продуктивность и интерьерные особенности индеек в зависимости от плотности посадки в клеточных батареях КБИ-2-00.000 // Птица и птицепродукты. 2012. № 2. С. 32–35.

Погодаев В. А., Канивец В. А., Шинкаренко Л. А. Количественные и качественные показатели мясной продуктивности чистопородных и гибридных индеек // Зоотехния. 2013. № 2. С. 27–28.

Способ изготовления биогенного стимулятора из личинок трутневого расплода пчел / В. А. Погодаев [и др.]. Патент на изобретение RU 2395289 C1, 27.07.2010. Заявка № 2008146271/15 от 24.11.2008.

Федюк В. В. Семенченко С. В., Жилин Т. О. Влияние подкислителей питьевой воды на гематологические показатели и продуктивность индюков кросса "BIG-6"// Вестник КрасГАУ. 2015. № 8(107). С. 159–167.

Якубенко Е. В., Кощаев А. Г., Петенко А. И. Эффективность применения пробиотиков бацелл и моноспорин разных технологий получения в составе комбикормов для цыплят-бройлеров // Ветеринария Кубани. 2009. № 4. С.15–19.

Clements M. What's happening in European poultry industry?

// Poultry International. 2021. Vol. 60. No. 11. P. 8–11.

Vorotnikov V. Russian turkey and duck meat renaissance.

PoultryWorld. Net. 2021. September 15.

Vorotnikov V. Damate drives up Russian turkey production. PoultryWorld. net, 2021, September 01.

Published

2022-11-25

Issue

Section

Zootechnics and veterinary