Morphological and biochemical parameters of the blood of the Kuibyshevskaya breed and the Kuibyshevskaya ? Dorper crossbreed

Authors

  • Alexey Vyacheslavovich Molchanov Saratov State University of Genetics, Biotechnology and Engineering named after N. I. Vavilov
  • Kristina Valerievna Sklyarova Saratov State University of Genetics, Biotechnology and Engineering named after N. I. Vavilov
  • Karina Alekseevna Egorova Saratov State University of Genetics, Biotechnology and Engineering named after N. I. Vavilov
  • Anton Nikolaevich Kozin Saratov State University of Genetics, Biotechnology and Engineering named after N. I. Vavilov
  • Irina Aleksandrovna Sazonova FGBNU RosNIISK "Rossorgo"

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2023i4pp67-71

Keywords:

sheep, Kuibyshevskaya breed, Dorper breed, blood, metabolism, meat productivity

Abstract

This article presents a comparative characteristic of the blood parameters of Kuibyshevskaya breed rams and Kuibyshevskaya ? Dorper crossbreed rams at the age of one and four months. According to the results of the studies, the amount of formed elements and the level of metabolites in the blood of animals corresponded to the physiological norm. At the same time, there were differences between the study groups. It was found out  that crossbred rams had superiority in some blood parameters over purebred animals, which indicates a more intensive metabolism, and, presumably, a higher level of meat productivity in the future.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Базаев С. О., Юлдашбаев Ю. А., Арилов А. Н. Качественная характеристика мяса калмыцких курдючных овец и их помесей с баранами-производителями породы дорпер // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. 2020. № 5(85). С. 223–226.

Васильев Ю. Г., Трошин Е. И., Любимов А. И. Ветеринарная клиническая гематология: учеб. пособие. СПб.: Лань, 2022. 656 с.

Гематология: учеб пособие / И.. Некрасова [и др.]. 3-е изд., стер. СПб.: Лань, 2022. 208 с.

Ерохин А. И., Карасев Е.А., Ерохин С. А. Состояние, динамика и тенденции в развитии овцеводства в мире и в России // Овцы, козы, шерстяное дело. 2019. № 3. С. 3–6.

Использование потенциала интенсивных пород овец для увеличения производства продукции овцеводства / Ю. А. Колосов [и др.]; под общ. ред. Ю. А. Колосова. Пос. Персиановский, 2020. 234 с.

Козин А. Н. Гематологические показатели и биохимический статус крови баранчиков волгоградской породы с разной тониной шерсти // Овцы, козы, шерстяное дело. 2015. № 3. С. 33–35.

Королев Б. А., Скосырских Л. Н., Либерман Е. Л. Практикум по токсикологии: учебник для вузов. 3-е изд., стер. СПб.: Лань, 2022. 384 с.

Лушников В. П., Сазонова И. А., Шпуль С. В. Биохимические показатели крови овец разных пород, выращенных в разных природно-климатических зонах // Овцы, козы, шерстяное дело. 2013. № 4. С. 17–19.

Молчанов А. В. Возрастная динамика показателей крови у чистопородного и помесного молодняка овец // Проблемы биологии продуктивных животных. 2011. № 2. С. 48–51.

Молчанов А. В., Светлов В. В. Гематологические показатели и биохимический статус крови чистопородных и помесных баранчиков, рожденных в разные сезоны года // Аграрный научный журнал. 2018. № 8. С. 21–23.

Разведение сельскохозяйственных животных: учеб. пособие / А. Х. Хайитов [и др.]; под ред. А. Х. Хайитова. СПб.: Лань, 2022. 248 с.

Сазонова И. А. Морфологический состав крови и показатели иммунитета баранчиков волгоградской породы в зависимости от факторов среды // Овцы, козы, шерстяное дело. 2013. № 4. С. 15–16.

Физиология крови: учеб.-метод. пособие / З. К. Вымятнина [и др.]. Томск, 2019. 100 с.

Юлдашбаев Ю. А., Абдулмуслимов А. М., Сазонова И. А. Аминокислотный состав мяса баранчиков дагестанской горной породы и их помесей // Российская сельскохозяйственная наука. 2021. № 5. С. 63–66.

Published

2023-04-24

Issue

Section

Zootechnics and veterinary

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 > >>