Biological value of the meat protein of Edilbaev lambs when enriching diets with es-sential microelements

Authors

  • Irina Aleksandrovna FGBNU RosNIISK "Rossorgo"
  • Aleksandr Vyacheslavovich Molchanov Saratov State University of Genetics, Biotechnology and Engineering named after N.I. Vavilov
  • Svetlana Olegovna Sazonova Saratov State University of Genetics, Biotechnology and Engineering named after N.I. Vavilov
  • Sergey Nikolaevich Chemodankin OGU "Ershov Regional Station for the Fight Against Animal Diseases"

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2023i7pp86-90

Keywords:

meat, young sheep, Edilbaev breed, feed additives, complete protein, amino acids

Abstract

The article presents the results of studying the quality and usefulness of the protein in meat products obtained from lambs of the Edilbaev breed. The experiment involved one control and three experimental groups of animals, the diet of which was enriched with essential microelements in the form of feed additives "Yoddar-Zn" and "DAFS-25". The results of the research showed that in the rams of the experimental group, which were fed in combination with the main diet supplements Ioddar-Zn and DAFS-25, the maximum amino acid score and protein-quality index were noted, which indicates a high biological value of meat. According to the coefficients of utility and comparable redundancy, it is assumed that in the meat of rams from the control group, amino acids are better balanced and can be more rationally used by the human body. Among the experimental groups of young sheep, the meat of the experimental group, where two feed additives were used at once, had the best rationality.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Покровский В. И. Новая популярная медицинская энциклопедия. М.: Энциклопедия, 2004. 768 с.

Качественные показатели говядины и баранины, полученных от животных, выращенных на естественных пастбищах / И. Ф. Горлов [и др.] // Аграрно-пищевые инновации. 2018. № 3(3). С. 20–25.

Пихтирева А.В. Аминокислотный состав мяса овец // Животноводство и ветеринарная медицина. 2016. № 3. С. 41–43.

Кормовая добавка для молодняка овец / И. Ф. Горлов [и др.] // Патент RU № 2729387 C1. 2020.

Mitchell H.H., Block R.J. Some relationships between the amino acid contents of proteins and their nutritive values for the rat // J. Biol. Chem. 1946. Vol. 163. P. 599–606.

Липатов Н. Н. Некоторые аспекты моделирования аминокислотной сбалансированности пищевых продуктов // Пищевая и перерабатывающая промышленность. 1986. № 4. С. 49–51.

Проектирование комбинированных продуктов питания: методические указания / И. А. Рогов [и др.]. М.: МГУПБ, 2005. 44 с.

Никитина М. А., Зверев С. В. Оценка качества животного белка // Все о мясе. 2018. № 1. С. 50–55.

Специализированные продукты для питания детей раннего возраста / Т. А. Антипова [и др.] // Аграрно-пищевые инновации. 2018. № 3(3). С. 86–90.

Донскова Л. А., Беляев Н. М. Сравнительная оценка белкового компонента паштетов из мяса птицы // Новые технологии. 2016. № 1. С. 17–24.

Лепешкин А. И., Надточий Л. А., Чечеткина А. Ю. Проектирование состава продуктов питания с заданными свойствами. СПб.: Университет ИТМО, 2020. 46 с.

Biological value of protein in the mutton from Dagestan mountain sheep and their crossbreeds / Yu. A. Yuldashbaev et al. // International Journal of Ecosystems and Ecology Science. 2022. Vol. 12(4). Р. 395–400.

Нутриентная адекватность и безопасность функциональной баранины, прижизненно обогащенной микроэлементами / Т. М. Гиро [и др.] // Аграрный научный журнал. 2022. № 3. С. 60–62.

Published

2023-07-31

Issue

Section

Zootechnics and veterinary

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 > >>