Rating-analysis of the sensitivity of biorisk factors to the effects of chemical disinfect-ants in the context of ensuring food safety
DOI:
https://doi.org/10.28983/asj.y2023i7pp69-76Keywords:
food safety, disinfection, sensitivity of biopathogens, chemical treatmentAbstract
The article presents the results of a rating-analysis of the sensitivity of biorisk factors to the effects of chemical disinfectants in the context of ensuring food safety. In the course of research, it was found out that among the group of pathogens with very low resistance to chemical disinfectants, the main share is occupied by risk factors of bacterial etiology. Among the group of pathogens with high resistance, the main share is occupied by risk factors of helminthic etiology. The group of pathogens with very high resistance to chemical disinfectants mainly consists of risk factors of helminthic etiology and spore-forming anaerobic bacteria. The results of the study can be used by food production enterprises and agricultural organizations.
Downloads
References
Current forms of support for small and medium businesses when digital transformation of Ryazan region / O.V. Lozovaya et al. // Digital Technologies in Agriculture of the Russian Federation and the World Community. Stavopol, 2022. С. 020022. - DOI: 10.1063/5.0107472.
Management justification and applications of the personal approach at the enterprise of the AIC / O. Lozovaya et al. // E3S Web of conferences. Topical Problems of Green Architecture, Civil and Environmental Engineering (TPACEE-2021). Т. 284. Moscow, 2021. С. 07010. DOI: 10.1051/e3sconf/202128407010.
Modern Trends and Development Problems of the Milk and Dairy Products Market in the Russian Federation / A. B. Martynushkin et al. Modern Trends in Agricultural Production in the World Economy: XVIII International Scientific and Practical Conference «Modern Trends in Agricultural Production in the World Economy». Кemerovo: Kuzbass State Agricultural Academy, 2020. P. 77–84. DOI:10.32743/kuz.agri.2020.77–84.
Кострова Ю. Б. Формирование и развитие рынка органической продукции // Московский экономический журнал. 2020. № 8. С. 26. DOI: 10.24411/2413-046X-2020-10564.
Кострова Ю. Б., Мартынушкин А. Б., Саттарова И. В. Зарубежный опыт аккредитации организаций по сертификации органической продукции // Научное обозрение: теория и практика. 2020. Т. 10. № 11(79). С. 2942–2955. DOI 10.35679/2226-0226-2020-10-11-2942-2955.
Кострова Ю. Б., Шибаршина О. Ю. К вопросу о государственном регулировании рынка мяса в РФ // Конкурентоспособность в глобальном мире: экономика, наука, технологии. 2018. № 3(62). С. 180–183.
Обоснование повышения производительности труда за счет увеличения производства продукции животноводства / Г. Н. Бакулина [и др.] // Стратегия социально-экономического развития общества: управленческие, правовые, хозяйственные аспекты: сб. науч. ст. 10-й Междунар. науч.-практ. конф. Курск: ЮЗГУ, 2020. С. 53–57. DOI: 10.47581/2020/11.27.PS86/1.1.011.
Организационно-экономическое обоснование повышения производительности труда / В. В. Федоскин [и др.] // Стратегия социально-экономического развития общества: управленческие, правовые, хозяйственные аспекты: сб. науч. ст. 10-й Междунар. науч.-практ. конф. Курск: ЮЗГУ, 2020. С. 228–232. DOI: 10.47581/2020/11.27.PS86/1.2.054.
Рост эффективности использования основных фондов за счет технологий заготовки кормов / М. В. Поляков [и др.] // Стратегия социально-экономического развития общества: управленческие, правовые, хозяйственные аспекты: сб. науч. ст. 10-й Междунар. науч.-практ. конф. Курск: ЮЗГУ, 2020. С. 89–93. DOI: 10.47581/2020/11.27.PS86/1.2.021.
Экономическая сущность оборотных средств автотранспортного предприятия / Г. Н. Бакулина [и др.] // Стратегия социально-экономического развития общества: управленческие, правовые, хозяйственные аспекты: сб. науч. ст. 10-й Междунар. науч.-практ. конф. Курск: ЮЗГУ, 2020. С. 48–52. DOI: 10.47581/2020/11.27.PS86/1.1.010.
?
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 The Agrarian Scientific Journal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.