IMPROVEMENT OF THE TECHNOLOGY OF DURUM WHEAT CULTIVATION IN THE ZONE OF THE CHERNOZEM SOUTHERN IN THE LOWER VOLGA REGION

Authors

  • Konstantin Evgenievich Denisov Saratov State University of Genetics, Biotechnology and Engineering named after N.I. Vavilov
  • Aleksandr Ivanovich Belyaev Federal Research Center "Agroecology, Integrated Reclamation and Protective Afforestation",
  • Nikolay Yurievich Petrov Federal Research Center "Agroecology, Integrated Reclamation and Protective Afforestation"
  • Yuri Nikolaevich Petrov Federal Research Center "Agroecology, Integrated Reclamation and Protective Afforestation"

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2023i8pp24-27

Keywords:

varieties of spring durum wheat, Krasnokutka 13, Don elegia, varieties of winter durum wheat, Aksinite, Don agate, biofertilizers

Abstract

The conducted research allowed us to identify new approaches in the technology of improving the cultivation of durum wheat in the southern chernozem zone, which are aimed not only at increasing the yield and quality characteristics of this crop, but also to show new ways to preserve and increase soil fertility. In experimental surveys, both zoned varieties of spring (Krasnokutka 13 - control, Don elegy) and winter (Aksinite and Agate of the Don) durum wheat were studied. The experimental part was carried out in 2018...2021  on the territory of the farm "Eliseev A.N.", which is located in the chernozem zone of the southern Mikhailovsky district of the Volgograd region. The norms of mineral nutrition for yields of 2.00, 4.00 and 6.00 t/ha were calculated. The long-term experience has shown that biofertilizers (Benefit +, Gumi 20) can compete with mineral nutrition to obtain a given yield of durum wheat. The use of biofertilizer Gumi 20 contributed to a yield of 3.11 t / ha in the Don Elegia variety, and in winter durum wheat Axinite up to 3.73 t / ha. The highest yield level has  Axinite), which amounted to 5.96 t/ha (with a planned yield of 6.00 t/ha). On the spring durum wheat variety, the maximum yield was achieved in the Don Elegia variety (5.03 t/ha) on the Gumi 20+N221P87K135 variant.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Беляев М.В. Иммунитет, адаптативность и качество сортов яровой тв?рдой пшеницы в среднем Поволжье // Известия Самарской ГСХА. 2018. № 4. С. 3-11.

Гулянов Ю.А., Балдина Е.Ю. Эффективность использования ресурсного потенциала степных агроландшафтов при выращивании яровой пшеницы в оренбургском Предуралье // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. 2018. № 6 (74). С. 22-25.

Елисеев В.И., Сандакова Г.Н. Зависимость формирования элементов структуры урожая яровой твердой пшеницы от погодных факторов и минерального питания в условиях Оренбургского Предуралья // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. 2018. № 6 (74). С. 27-29.

Зеленев А.В., Маркова И.Н., Чамурлиев О.Г. Динамика роста и развития яровой пшеницы в условиях Нижнего Поволжья // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. 2020. № 2 (58). С. 48-54.

Климова И.И., Тютюма Н.В., Ячменева Е.В., Федорова Е.В. Эффективность применения микробиологических препаратов на яровых зерновых культурах в засушливых условиях Астраханской области // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. 2018.- №3 (58). С. 132-137.

Л?вкина К.В, Кудина К.А., Аршинова А.Е.. Отбор адаптированных сортов яровой мягкой и твердой пшеницы для светло-каштановых почв Волгоградской области // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. 2018. № 2. С. 78-86.

Наймушина А.Ю., Яичкин В.Н. Влияние сорта на урожайность и качество зерна яровой мягкой пшеницы в условиях Оренбургского Предуралья // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. 2018. № 3. С. 45-48.

Селиванова В.Ю. Оценка влияния метеорологических факторов методом корреляции на формирование структуры урожая яровой пшеницы в сухостепной зоне Нижнего Поволжья // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. 2019. №3(53). С. 89-94.

Trofimova T.A., Korzhov S.I., Gulevsky V.A., Obraztsov V.N. Assessing the degree of physical degradation and suitability of chernozems for the minimization of basic tillage // Eurasian Soil Science. 2018. Vol. 51. No. 9. P. 1080-1085.

Nade B. B. Effects of Climatic and Agronomic Factors on Yield and Quality of Bread Wheat (Triticum aestivum L.) // Seed: A Review on Selected Factors. Advances in Crop Science and Technology. 2018. .No. 6 (2). P. 356-360.

Saryche A.N. Peculiarities of ecological conditions for the formation of spring barley bioproductivity in the arid zone of Volgograd oblast on lands exposed to deflation // Arid Ecosystems. 2018. Vol. 8. No. 2. P. 129-134.

Published

2023-08-31

Issue

Section

Agronomy

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>