INFLUENCE OF BIOLOGICALLY ACTIVE ADDITIVES ON YIELD AND QUALITY OF SPRING BARLEY GRAIN IN THE VOLGOGRAD REGION

Authors

  • Владимир Вячеславович Чернышков Volgograd State Agrarian University
  • Константин Евгеньевич Денисов Federal State Budget Educational Institution of Higher Education "Saratov State Agrarian University named after NI Vavilov"
  • Вячеслав Петрович Зволинский Pre-Caspian Research Institute for Arid Agriculture
  • Сергей Александрович Мордвинкин Volgograd State Agrarian University

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.v0i1.327

Keywords:

spring barley, biologically active additives, fertilizers, varieties, grain quality, grain yield

Abstract

This article presents data on the influence of dietary supplements, as a background of mineral nutrition of natural soil fertility, and the backgrounds of mineral nutrition on settlement doses of mineral fertilizers for the planned yield of 1.0; 3.0 and 5.0 t/ha of different varieties of spring barley on yield and grain quality. Scientific and field studies in the selection of promising varieties of spring barley on the intended use (brewing and cereal industry) are analyzed.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Владимир Вячеславович Чернышков, Volgograd State Agrarian University

Candidate of Agricultural Sciences, Associate Pro-fessor of the chair “Technology of Storage and Processing of Agricultural Raw Materials and Public Catering”, Volgograd State University. Russia.

Константин Евгеньевич Денисов, Federal State Budget Educational Institution of Higher Education "Saratov State Agrarian University named after NI Vavilov"

Doctor of Agricultural Sciences, Professor of the chair “Agriculture, Amelioration and Agrochemistry”, Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov. Russia.

Вячеслав Петрович Зволинский, Pre-Caspian Research Institute for Arid Agriculture

Doctor of Agricultural sciences, Professor, Pre-Caspian Research Institute for Arid Agriculture. Russia.

Сергей Александрович Мордвинкин, Volgograd State Agrarian University

Candidate of Agricultural Sciences, Associate Professor of the chair “Technology of Storage and Processing of Agricultural Raw Materials and Public Catering”, Volgograd State University. Russia.

References

1. Алещенко П.И., Петров Н.Ю., Пинашкин Ю.Н. Влияние условий вегетации на семенную продуктивность ярового ячменя // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. – 2010. – № 3. – С. 57–64.
2. Бондаренко А.Н., Чернышков В.В. Влияние азотофиксирующих микроорганизмов на продуктивность яровых зерновых культур в условиях орошения // Научное обеспечение развития АПК аридных территорий: теория и практика:материалы Междунар. науч.-практ. конф.; Вестник Российской академии с.-х. наук. – М., 2011. – С. 159–161.
3. ГОСТ 28672–90. Ячмень. Требования при заготовках и поставках. – М., 2010. – 6 с.
4. ГОСТ 5060–86. Ячмень пивоваренный. Технические условия. – М., 2010. – 6 с.
5. Денисов Е.П., Денисов К.Е., Карпец В.В. Эффективность энергосберегающих обработок почвы при возделывании ячменя и кукурузы на черноземах южных в Поволжье // Аграрный научный журнал. – 2014. – № 1. – С. 11–16.
6. Доспехов Б.А. Методика полевого опыта. – М.: Колос, 1985. – 416 с.
7. Зволинский В.П., Петров Н.Ю.,Чернышков В.В. Особенности деятельности регуляторных веществ // Инновационное развитие аграрного производства на аридных территориях; Вестник Российской академии с.-х. наук. – М., 2010. – С. 107–113.
8. Зволинский В.П.,Чернышков В.В., Ефремова Е.Н. Формирование агрофитоценозов сельскохозяйственных культур при разноуровневой интенсификации производства в зоне каштановых почв Нижнего Поволжья // Инновационное развитие аграрного производства на аридных территориях; Вестник Российской академии с.-х. наук. – М., 2010. – С. 115–117.
9. Зволинский В.П., Чернышков В.В., Игнатьева Л.А. Формирование продуктивности ярового ячменя при разноуровневой интенсификации производства в зоне каштановых почв Нижнего Поволжья // Инновационное развитие аграрного производства на аридных территориях; Вестник Российской академии с.-х. наук. –М., 2010. – С. 117–120.
10. Петров Н.Ю., Великанова О.М. Качество зерна ранних яровых культур на каштановых почвах Волгоградской области // Аграрный вестник Урала. – 2009. – № 9. – С. 57–59.
11. Петров Н.Ю., Голубь С.В., Петрова Н.А. Влияние приемов агротехники на урожайность ярового ячменя в условиях Волгоградской области // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование.– 2009. – № 1 (13). – С. 49–51.
12. Филин В.И. Справочная книга по растениеводству с основами программирования урожая. – Волгоград, 1994. – 274 с.

Published

2018-01-23

Issue

Section

Естественные науки

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 > >>