THE FORMATION OF GRAIN PRODUCTIVITY OF MAIZE DEPENDING ON METHODS OF CULTIVATION
DOI:
https://doi.org/10.28983/asj.v0i3.46Keywords:
maize, fertilizers, plant density, cob, grain, yieldAbstract
The researches’ results were represented along the influence of different mineral fertilizers’ doses and the plant density for yield of the grain of early ripe hybrid of the maize. It is established that with increasing of plant density the grain weight per cob was decreased. When making N120P90K60 the yield of the grain was increased by 2,00…of 2.78 t/ha. When using the fertilizers of the dose N120P90 the gain of the grain was received 39,7…48,8 % with comparison to unfertilized background. The shifting of the part’s nitrogen to the root feeding was contributed to the gain of the yield. 11,4…18,7 % in comparison with making of preplant N120P90. On the fertilized soil fertility the gain of the yield was marked until the density of 80 thousand/ha.
Downloads
References
2. Влияние азотных подкормок на урожай зерна и выход кондиционной крупы у кремнистых гибридов кукурузы / Т.Р. Толорая [и др.] // Кукуруза и сорго. – 2011. – № 3. – С. 3–7.
3. Влияние удобрений на формирование урожайности зерна гибридов кукурузы на черноземе выщелоченном / А.А. Моисеев [и др.] // Аграрный научный журнал. – 2016. – № 4. – С. 24–29.
4. Доспехов Б.А. Методика опытного дела. – М.: Агропромиздат, 1985. – 350 с.
5. Методические рекомендации по проведению полевых опытов с кукурузой. – Днепропетровск, 1980. – 54 с.
6. Никитин С.В. Влияние элементов технологии возделывания на урожайность гибридов кукурузы в зоне неустойчивого увлажнения: автореф. дис. … канд. с.-х. наук. – Ставрополь, 2012. – 22 с.
7. Семина С.А., Надежкин С.М. Формирование высокопродуктивных агроценозов кукурузы в лесостепи Среднего Поволжья. – Пенза, 2008. – 148 с.
8. Семина С.А. Эффективность систем удобрения при возделывании кукурузы в лесостепи Среднего Поволжья // Нива Поволжья. – 2012. – № 1. – С. 39–42.
9. Стулин А.Ф. Продуктивность гибридов кукурузы в зависимости от густоты стояния и уровня минерального питания // Кукуруза и сорго. – 2009. – № 1. – С. 4–5.