Analytical study of the intensification of the mass transfer process during inactivation of soybean grain in an ultrasonic installation

Authors

  • Felix Yakovlevich Rudik Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov
  • Natalia Lvovna Morgunova Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov
  • Denis Vyacheslavovich Makarov OAO NPP "Khimmash-start"

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2021i2pp95-97

Keywords:

ultrasound, process intensification, soy, feed

Abstract

The article is devoted to improving the effectiveness of technological impact on soy in order to remove anti – nutritional substances from it-trypsin inhibitors and urease enzymes. This is achieved by intensifying the mass transfer during extraction by ultrasonic pulsating micro-flows and cavitation with the formation of the oxidizer hydrogen peroxide H2O2. The developed technical means provide high inactivation rates and increase the productivity of the process.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Felix Yakovlevich Rudik, Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov

Doctor of Technical Sciences

Natalia Lvovna Morgunova, Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov

Candidate of Agricultural Sciences

References

Аксельруд Г.А., Лысянский В.М. Экстрагирование. Система твердое тело – жидкость. – Л.: Химия, 1974. – 256 с.

Аксельруд Г.А., Молчанов А.Д. Растворение твердых веществ. – М.: Химия, 1977. – 272 с.

Акопян Б.В., Ершов Ю.А. Основы взаимодействия ультразвука с биологическими объектами. – М.: Изд. МГТУ им. Н.Э. Баумана, 2005. – 224 с.

Рудик Ф.Я., Кодацкий Ю.А., Моргунова Н.Л. Интенсификация водной обработки зерна сои с помощья ультразвука // Научное обозрение. – 2013. – №1. – С. 66–69.

Совершенствование технологии переработки сои с использованием ультразвука / Ф.Я. Рудик [и др.] Кодацкий // Вестник Мордовского университета. – 2018. – Т. 28. – № 2. – С. 266–286.

Технология и технические средства для переработки сои / Ф.Я. Рудик [и др.] // Аграрный научный журнал. – 2020. – № 3. – С. 91–95.

Published

2021-02-25

Issue

Section

Agroengineering

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>